banner564

351 oyla onaylandı

Avrupa Parlamentosu’nda Türkiye'yi soykırımı tanımaya çağıran taslak kabul edildi

351 oyla onaylandı
banner598
Avrupa Parlamentosu 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarına destek veren ve Türkiye'ye Ermeni tezlerini kabul etme çağrısı yapan karar tasarısını oy çokluğuyla kabul etti. 
AP genel kurulundaki oylamada sembolik nitelikteki karar metnine, kabul edilen değişiklik önergeleriyle, Papa Franciscus'un Ermeni iddialarını destekleyen açıklamaları dâhil edildi.
AP'de aşırı sağ, ırkçı ve AB karşıtı partileri bünyesinde toplayan, liderliğini İngiliz Avrupa Özgürlük ve Doğrudan Demokrasi (EFDD) grubunca verilen ve 269'a karşı 351 oyla kabul edilen değişiklik önergesinde "Avrupa Parlamentosu Papa Franciscus'un Ermeni soykırımının yüzüncü yılı hürmetine 12 Nisan'da barış ve uzlaşma ruhu içinde verdiği mesajı takdir etmektedir" ifadesi yer aldı.
Oylamada kabul edilen bir diğer değişiklik önergesiyle Papa'nın açıklamalarına yeniden atıf yapıldı.

Bağlayıcı niteliği taşımıyor
AP'nin bağlayıcı nitelik taşımayan, tutum beyanı niteliğindeki kararda 1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelendirilerek, Türkiye'ye geçmişiyle yüzleşmesi ve 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını kabul etmesi çağrısı yapıldı. Kararda Türkiye ve Ermenistan'a 2009 yılında imzalanan protokolleri "ön koşulsuz onaylayarak ve uygulayarak ve sınırı açarak" ilişkilerini normalleştirme yolunda ilerlemeleri tavsiye edildi.

“Erdoğan ve Davutoğlu’nun açıklamaları…”
Öte yandan, kararda ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 1915 olaylarına ilişkin Ermeniler'in acılarının paylaşıldığı yönündeki mesaj ve açıklamalarının "memnuniyetle karşılandığı" ifade edildi. 
Türkiye'nin AP'nin 1915 olaylarına ilişkin bağlayıcı nitelik taşımayan kararını diplomatik yollardan iade etmesi bekleniyor.

Güncelleme Tarihi: 17 Nisan 2015, 09:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473