banner564

AB’denönemli adım

Tusk, Türkiye'deki Suriyelilerin Avrupa’ya yerleştirilmesi planının 'kesinlikle kabul edileceğini"' söyledi

 AB’denönemli adım
banner598
Avrupa devlet ve hükümet başkanları, AB'de yeni bir sınır ve sahil muhafız birliğinin kurulması ile Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların AB'ye kabul edilmesini öngören planları 'hızlı bir şekilde ele alma' konusunda anlaşırken, sığınmacı krizi konusunda alınan kararların uygulanmasında eksiklik yaşandığını vurguladılar. 
   Brüksel'de iki gün süren AB zirvesinde üye ülkelerin liderleri, ağırlıklı olarak sığınmacı krizi, terörle mücadele, Suriye ve İngiltere'nin AB'deki geleceği konularını ele aldı. Sığınmacı meselesinde, krizin çözümüne dair alınan kararların uygulanmasında yaşanılan eksiklikler ve AB Komisyonu tarafından kurulması önerilen sınır ve sahil muhafız birliği öne çıktı.  
    Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, AB'ye, üye devletin rızası olmasa da birliğe müdahale hakkı tanıyan maddenin tekliften çıkarılmasını isterken, liderler bu konuda nihai kararın Ocak 2016'da başlayacak Hollanda'nın dönem başkanlığında alınması üzerinde anlaştı. 
    AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, zirvede liderlerin sığınmacı krizine dair daha önce alınan kararların uygulanmasında eksiklikler yaşandığı konusunda hemfikir olduğunu söyledi. 
   Liderlerin ortak bildirisinde ise, "AB Konseyi'nin Avrupa'nın karşı karşıya olduğu öngörülemez sığınmacı akışını durdurmak için bir strateji geliştirdiği" ifade edilerek, "Bununla beraber, uygulama yetersiz ve hızlandırılmalı. Schengen birliğinin güvene alınması için, dış sınırlarda kontrolün yeniden sağlanması zaruri. Özellikle sığınmacı kayıt merkezleri, yeniden yerleştirme, geri dönüşlerdeki eksiklikler hızlı bir şekilde ele alınmalı" denildi. 

Türkiye'deki Suriyeliler

   Zirvede ayrıca, AB Komisyonu tarafından açıklanan Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların AB'ye yerleştirilmesini öngören plan da gündeme geldi. Bildiride liderler, gönüllülük esaslı planı 'hızlı bir şekilde' ele alma konusunda anlaştı.   
  Zirve sonunda konuşan planın sahibi AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, konu ile ilgili bir soru üzerine, "Plan tamamlanacak" dedi.
   AB Konseyi Başkanı Tusk ise, "Kesinlikle tamamlanacak. Bu devam eden bir süreç. Planı destekliyorum. Belki de en önemli şey, Türkiye, Yunanistan ve iki ülke arasındaki sınırda duruma dair raporlar. Kesinlikle bu raporlar konusunda iyimser olmak için çok erken. Yani, Türkiye'nin eylemlerinin yeteri kadar etkili olup olmadığını görmek için çok erken" diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 19 Aralık 2015, 11:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474