banner564

Bütçe maratonu tamamlandı

“Birikim Özgür’ü en iyi anlayan kişiyim” diyen Tatar, sendikaların eyleminde kullandığı slogana işaret ederek, “En azından sana canım derler, bana onu da demezlerdi” diye konuştu

 Bütçe maratonu tamamlandı
banner598
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 2016 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nı görüşmeyi dün tamamladı.
Bütçe görüşmelerinin son günü olan dün 4 milyar 515 milyon 312 bin 880 TL’lik 2016 bütçesindeki Maliye Bakanlığı ve gelirler bütçeleri ele alındı.
Ardından tasarının bütünü oylanarak görüşmeler tamamlandı. 
UBP Milletvekili Ersin Tatar, genel kuruldaki konuşmasına Maliye Bakanlığı bütçesinin önemini vurgulayarak başladı. Bütçedeki açığa rağmen rakamın yeterli olmadığını belirten Tatar, “Bu bakımdan eski Maliye Bakanı olarak konuşmamı merhametli yapacağım. Birikim Özgür’ü en iyi anlayan kişiyim” dedi.
Tatar, sendikaların eyleminde kullandığı slogana işaret ederek “Hele de sana ‘Bulacaksın canım, bulamazsan gideceksin canım’ dedikleri bu ortamda… En azından sana canım derler, bana onu da demezlerdi” diye konuştu.

Meclis 24 Aralık’ta toplanacak
1 Ocak 2016’dan itibaren uygulanacak yeni yılın bütçesi Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde 13-25 Kasım tarihlerinde görüşülmüş ve oy çokluğuyla kabul edilerek Meclis Genel Kurulu’na gönderilmişti.
Toplantı, Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında saat 11.10’da başladı.
Bilgiye ve onaya sunuşlar bölümünde Danışma Kurulu kararı uyarınca Meclis Genel Kurulu’nun, 21 Aralık Pazartesi günkü birleşiminin 24 Aralık Perşembe günkü birleşimle birleştirilmesine ve Perşembe günü öncelikli yasama olmak üzere yasama ve denetimin birlikte yapılması oy birliğiyle kabul edildi.
Genel kurulda konuşan milletvekilleri gerek Maliye Bakanlığı’nın sorumluluk sahasındaki konular gerekse hükümetin genel icraatlarıyla ilgili eleştiriler yaptı, görüşlerini paylaştı.

Dinçyürek: Hükümet karanlığa doğru yol alıyor
2 milyar 214 milyon 819 bin 480 TL’lik Maliye Bakanlığı bütçesiyle ilgili ilk sözü DP UG Milletvekili Hakan Dinçyürek aldı.
Dinçyürek, bütçenin Meclis’te onaylayacakları haliyle uygulanacak bütçe karşılaştırıldığı zaman ciddi sıkıntılar olduğunu belirterek “Bütçe çıplak bir bütçe. Üzerinde çok fazla yorum yapılacak, rakamlarla konuşulacak bir bütçe değil. Ciddi anlamda yatırım bütçeleriyle ilgili bize hiçbir fikir vermeyen bir bütçe…Hükümet de ne olacağını bilmediği bir karanlığa doğru yol alıyor” dedi.
Sol söylemin karşılığının daha yüksek fatura olmaması gerektiğini belirten Dinçyürek, hükümetin elektrik konusundaki reformda yol haritasını duymak istediklerini vurguladı.

Angolemli: Vergi konusunda adil davranılmıyor
TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, halkın bütçe görüşmelerinde ilgilendiği tek şeyin 13. maaşlar olduğunu savunarak Maliye Bakanı’nın bu konuda doyurucu bilgi vermesini istedi.
Kasapların hayvan alımı sırasında satıcı ile KDV konusunda tartışmalar yaşadığını belirten Angolemli, bu konuda da bilgi istedi. Angolemli vergi konusunda adil davranılmadığını savundu.
TL’nin sürekli değer kaybetmesi sebebiyle eşel mobilin önlem olarak uygulandığını ifade eden Angolemli, bütçenin dolar bazında geçen yıla oranla bu yıl daha düşük olduğunu, bunun da fakirleşmeyi getireceğini söyledi.

 “DPÖ verilerine artık kimse inanmıyor”
Fiyat istikrar fonunun artık işlevinin bittiğini savunan Angolemli, DPÖ’nün verilerine de artık kimsenin inanmadığını belirtti.
Hüseyin Angolemli, ülkenin önüne ışık tutan DPÖ’nün eksik personelinin tamamlanmasını istedi.

Tatar: Özgür’ü en iyi anlayan kişiyim
Üçüncü sözü alan UBP Milletvekili Ersin Tatar, konuşmasına Maliye Bakanlığı bütçesinin önemini vurgulayarak başladı.
Bütçedeki açığa rağmen rakamın yeterli olmadığını belirten Tatar, “Bu bakımdan eski Maliye Bakanı olarak konuşmamı merhametli yapacağım. Birikim Özgür’ü en iyi anlayan kişiyim” dedi.
Tatar, sendikaların eyleminde kullandığı slogana işaret ederek “Hele de sana ‘Bulacaksın canım, bulamazsan gideceksin canım’ dedikleri bu ortamda… En azından sana canım derler, bana onu da demezlerdi” diye konuştu.
Özgür’ün söylemlerini bakan olmadan önce de benimsediğini kaydeden Tatar, onu başarılı bulduğunu ifade etti.
 “Reformlar gerçekleştirilemezse KKTC’nin hem ekonomisi hem maliyesi zarar görür. Reformlar için siyasi kararlılık lazım. Sadece Maliye Bakanlığı değil, hükümet bir bütün olarak bu reformları yapmalıdır” diyen Tatar, karşılaşılacak tepkilerin de göğüslenmesi gerektiğini vurguladı.
UBP Milletvekili Ersin Tatar, ülkede çalışma izniyle çalışanlar nedeniyle ekonomiden, önemli miktarda paranın yurt dışına gittiğini ifade etti.

“Ek mesai büyük külfet”
Bakanlığı döneminde ek mesai kaleminin azaltılması için yaptıkları düzenlemeleri hatırlatan Ersin Tatar, bazı şeylerin ellenmesi gerektiğini söyledi.
Tatar, “Verimsizlik ek mesaiye yansıyarak büyük bir külfet getiriyor. Hükümetin buna en erken zamanda el atması lazım. Bekleyecek sabrımız yok” dedi.
Sürdürülebilir bir yapı hedeflendiğini kaydeden Tatar, Türkiye’nin katkılarının da kaçınılmaz olduğunu söyledi.

“Kıb-Tek ihalelerini MİK yapmalı”
KIB-TEK ihalelerinin Merkezi İhale Komisyonu tarafından yapılması için Bakanlar Kurulu’nca karar alınmasını isteyen Tatar, “Bakanlar Kurulu kararı herkesi bağlar, KIB-TEK yönetimi de buna ters düşemez” dedi.
KIB-TEK’in led lamba alımını toplu yapmasının akla farklı sorular getirdiğini belirten Tatar, fuel oil fiyatları düştüğü halde elektrik fiyatlarının neden ucuzlamadığını sordu.
Tatar, sıkıntılı bir yıl olacağı görülse de 2016 bütçesinin hayırlı olmasını diledi; Gelir ve Vergi Dairesi’ne önemli görevler düştüğünü; hükümetin kaynakları bulabilmesi için gerekli reformları yapması; hükümetin de Maliye Bakanı’nın arkasında durması gerektiğini söyledi.

Özgür: Görüş ve önerileri dikkatlice dinledim
Eleştirileri yanıtlamak üzere söz alan Maliye Bakanı Birikim Özgür de, tüm görüş ve önerileri dikkatli bir şekilde dinlediğini belirtti.
Yerel gelirlerle ilgili performansın arttığına dikkati çeken Özgür, yapılan harcamalarda da dikkatli davranıldığını belirtti.
Kaynakların etkin ve verimli kullanılması konusunda Maliye Bakanlığı’nın hassas olduğunu ifade eden Özgür, 3 milyarın üzerinde yerel gelirin olduğunun dikkatlerden kaçırılmamasını istedi.
İhtiyacı karşılamak amacıyla her yıl gelirlerdeki artışı yakaladıklarını belirten Özgür, toplanan vergilerle performansı artırmanın yolunun kayıt dışı ile mücadeleden geçtiğini belirtti.
Konuşmaların ardından Maliye Bakanlığı bütçesi oy çokluğu ile onaylandı.

Güncelleme Tarihi: 19 Aralık 2015, 10:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473