banner564

Ayrımcılık ortadan kalktı

Fransa’da başörtülerinden dolayı okul gezilerine ve öğrencilerin sosyal faaliyetlerine refakat etmeleri yasaklanan anneler hukuk zaferi kazandı

 Ayrımcılık ortadan kalktı
banner598
Fransa’da başörtülerinden dolayı okul gezilerine ve öğrencilerin sosyal faaliyetlerine refakat etmeleri yasaklanan anneler hukuk zaferi kazandı. Amiens İdare Mahkemesi, verdiği kararla başörtülü annelere uygulanan ayrımcılığı ortadan kaldırdı.
Fransa’da okul gezilerinden dışlanan ve 'Persona non grata' (İstenmeyen kişi) ilan edilen başörtülü annelerin hukuk mücadelesi zaferle sonuçlandı. Oise Bölgesi Meru şehrinde iki yıldır ayrımcılıkla mücadele eden annelerin, okul gezilerine, havuz ve kütüphane gibi aktivitelere refakat etmeleri başörtüleri sebebi ile engellenmişti. Ülke genelinde ayrımcılık tartışmalarına neden olan uygulamayı mahkemeye taşıyan başörtülü annelerin zaferi diğer bölgelerde yaşanan ayrımcılık olaylarına örnek teşkil edebilir.
Aralık 2013’te eski Oise Akademi Direktörü Emmanuel Roy’un başörtülü annelerin okul gezilerine katılmalarını yasaklayan kararını, iki yıl sonra Amiens İdare Mahkemesi usul hatası sebebi ile iptal etti.

“Keşke başında diyalog kurulsaydı…”
Başörtülü annelere uygulanan yönetmeliği karşı verilen kararı değerlendiren eski Le Parisien Müdürü, Okul gezilerine katılacak velilerin herhangi bir Fransız Milli Eğitim Bakanlığı personeli gibi dini inanışları noktasında tarafsız olmaları gerektiğini düşündüğünü açıkladı.
Mahkeme kararının ardından açıklama yapan başörtülü annelerin sözcüsü Rabah Chatar, “Biz başörtülüler olarak Emmanuel Roy’un sergilediği tutuma karşılık kazandığımıza tanıklık ettik. Fakat başından beri diyalog olmuş olsa idi ve durum iyi teşhis edilebilseydi bugün burada olmazdık” ifadelerini kullandı.
Amiens İdare Mahkemesi gerekçeli kararında, Oise Akademisi’nin yasakçı uygulamasını usül hatasından dolayı bozduğu ifade ediliyor.

Güncelleme Tarihi: 05 Ocak 2016, 09:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474