banner564

Başkanlık sistemine hayır

Davutoğlu ile Bahçeli görüşmesinden sonra MHP’den açıklama yapıldı

Başkanlık sistemine hayır
banner598
Başbakan Ahmet Davutoğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, görüşmesi sonrasında ilk açıklama MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk'ten geldi. Öztürk, "Biz her konuda tartışmaya hazır olduğumuzu ifade ettik ama başkanlık sistemini zinhar kabul etmeyeceğimizi de ifade ettik" dedi. 
TBMM'de bir araya gelen Davutoğlu ve Bahçeli'nin görüşmesi yaklaşık 2 saat sürdü. Görüşme sonunda basın mensuplarına açıklama yapan MHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk, Anayasa değişikliği ve AB uyum yasalarıyla ilgili reformlar konusunda fikir teatisinde bulunulduğunu bildirdi. Anayasa konusunda MHP'nin 2011 yılında öncülük ettiği bir uzlaşma komisyonu kurulduğunu ve o dönem 60 madde üzerine anlaşıldığını anımsatan Öztürk, "Şimdi bizim teklifimiz sanki süreç devam ediyormuşçasına mutlaka anayasada değişiklik süreci başlatılmalı. 61'nci madde gündeme gelip üzerinde konuşulmalı. Başbakan tarafından da bu kabul gördü. Bu noktadaki hassasiyetlerimizi de ortaya koyduk. Öteden beri söylediğimiz 21'nci yüzyılda Türk devlet ve milletinin önünde engel teşkil edebilecek maddelerden anayasasının arınması gerekiyor. En önemlisi de sivil iradenin mührünü taşıyan bir anayasanın olması gerekiyor. Bu noktada hemfikir olduğumuz ortaya çıktı" diye konuştu.


"Başkanlık sistemini zinhar kabul etmeyeceğiz"
İçtüzükteki değişikliklerin de gündeme geldiğini aktaran Oktay Öztürk, "Biliyorsunuz iç tüzükle ilgili de bir komisyon çalışması vardı. Onun da kaldığı yerden devam etmesi noktasında teklifler oldu. Biz MHP olarak 93 yıllık parlamenter tecrübemiz var. Parlamenter sistemin süreç içinde aksayan tarafları varsa bunlar mutlaka gözden geçirilmeli. Parlamenter sistem güçlendirilmeli ve yolumuza böyle devam etmeliyiz düşüncesini ortaya koyduk ki bu bilinen tavrımız. Başbakan bu noktada 'Hayır parlamenter sistem olmaz' gibi bir tabir kullanmadı ama başkanlık sisteminin de tartışılması gerektiğini, parlamenter sistemin artık ihtiyaca cevap vermediğini bunun yerine başkanlık sistemini önerdiklerini bunun tartışılması gerektiğini ifade etti. Biz her konuda tartışmaya hazır olduğumuzu ifade ettik ama başkanlık sistemini zinhar kabul etmeyeceğimizi de ifade ettik. Ama başkanlık sisteminden yana olmadığımızı hele hele Türkiye'nin bugün yaşadığı şartları dikkate aldığımız vakit böyle bir konuyu tartışmanın bile lüks olduğunu ifade ettik. Yine komisyon kurulması parlamentoda bulunan bütün partilerin eşit bir şekilde temsil edilmesi geniş bir katılımla bir anayasa değişikliği üzerinde çalışılması kararlaştırıldı. Onlar daha önceki tecrübeyi de dikkate alarak önü açık olmamasını istediler. Akıllarında 6 ayda biterse iyi olur gibi. Eğer komisyon kurulursa komisyon çalışmaları sırasında komisyon kendisi karar verir diye ifade ettik biz" ifadelerini kullandı.
Başbakan Davutoğlu ve MHP lideri Bahçeli'nin görüşmesi sırasında bir espri yapıldığını da açıklayan Öztürk, "1982 Anayasa'sı oylanırken Sayın Başbakan 'hayır' dediğini söyledi. Sayın Genel Başkanımız da 'O zamandan beri hayırcısınız sizde' dedi" ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 05 Ocak 2016, 09:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473