banner564

Hem de iki kez

Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri, ABD'ye haber vermeden Libya'da askeri operasyon düzenledi

Hem de iki kez
banner598
Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri, ABD'ye haber vermeden Libya'da askeri operasyon düzenledi. Başkent Trablus'un kontrolünü ele geçirmek için çarpışan Islamcı militanları Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri uçakları bir hafta içinde iki kez vurdu. Amerikan New York Times gazetesinde yer alan habere göre, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri, Libya'nın başkenti Trablus'u ele geçirmek için çarpışan İslamcı militanlara askeri operasyon düzenledi. Söz konusu iddiayı ABD'li bir yetkili ortaya attı. ABD'li yetkilinin iddiasına göre, Obama yönetimine haber vermeden Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri, Libya'daki İslamcı militanların üslerine bir haftada iki defa operasyon düzenledi.

Yerle bir edildi
ABD'li yetkiliye göre, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri özel kuvvetleri, Libya'nın doğusudaki Derna kentinde İslamcı militanlara ait bir üsse operasyon düzenledi. Operasyonda, İslamcı militanların üssünün yerle bir edildiği de ileri sürüldü. Mısırlı yetkililer ise, Libya'da askeri operasyon düzenledikleri iddialarını yalanladı. Mısır'ın Washington'a bilgi vermeden Libya'da askeri operasyon düzenlemesinin iki ülke arasında yeni bir krize neden olabileceği de ileri sürüldü.

Savaş uçakları vurdu
Ortadoğu'da en güçlü hava kuvvetlerinden birine sahip olan Birleşik Arap Emirlikleri savaş uçakları Mısır'ın askeri üslerini ve hava sahasını kullanarak Libya'daki İslamcı militanların üslerini vurduğu da iddia edildi.

İki güç çatışıyor 
Mısır'da Müslüman Kardeşler öncülüğündeki Muhammed Mursi iktidarını deviren ordu ve otokratik güçler, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki otokratik iktidarla işbirliği yaparak, Arap ülkelerinde iktidar mücadelesi veren İslamcı güçleri püskürtmeye çalışıyor. Mısır'da cumhurbaşkanı seçilen eski Genelkurmay Başkanı Abdülfettah es Sisi'nin de bu işbirliği çerçevesinde Libya'daki İslamcı güçlere karşı operasyon düzenlediği iddia ediliyor. Arap ülkelerindeki Müslüman Kardeşler ve İslamcı güçleri ise, Türkiye ve Katar'ın desteklediği ileri sürülüyor.

Mısır'da Libya toplantısı 
Libya'daki bütün silahlı gruplara ve milislere "silah bırakmaları" çağrısı için Mısır'ın başkenti Kahire'de bir toplantı düzenlendi. 4. Libya'ya Komşu Ülkeler Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda, Libya'da başta meclis olmak üzere devletin meşru kurumlarının rolünün desteklendiği, ordu ve polisin de içinde bulunduğu kurumların yeniden yapılandırılmasının desteklediği belirtildi. 4. Libya'ya Komşu Ülkeler Dışişleri Bakanları Toplantısı'na Mısır, Libya, Tunus, Cezayir, Sudan, Çad dışişleri bakanlarının yanı sıra Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi, Afrika Birliği Libya Temsilcisi Delita Muhammed Delita da katılmıştı.

Güncelleme Tarihi: 27 Ağustos 2014, 08:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474