banner564

İngiltere endişeli

Cameron, "IŞİD başarılı olursa Akdeniz'in sınırlarında bir terörist devletle karşı karşıya kalmış olacağız” dedi

İngiltere endişeli
banner598
İngiltere Başbakanı David Cameron, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün amacına ulaşması halinde dünyanın "Akdeniz'in sınırlarına kadar gelmiş bir terörist devletle" karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu. Sunday Telegraph gazetesinde kaleme aldığı makalede Cameron, IŞİD'i "çarpık ve barbar aşırıcılar" olarak nitelendirdi. Cameron, IŞİD'le şimdi başa çıkılmazsa bir terör devletinin oluşturulacağını ifade etti. Cameron, "IŞİD yayılma politikalarını gizlemiyor. Bugün bile Halep antik kenti görüş alanı içerisinde. Türkiye sınırına kadar, Ürdün ve Lübnan üzerinde de yaptığı planlarla övünüyor. Eğer başarılı olursa Akdeniz'in sınırlarında bir terörist devletle karşı karşıya kalmış olacağız. Bir NATO üyesine komşu olmuş olacaklar. Bu Avrupa'ya ve bizim güvenliğimize yönelik açık bir tehlike" ifadelerini kullandı.IŞİD'in "daha şimdiden sadece binlerce insanın düşüncelerini kontrol etmekle kalmayıp, binlerce kilometre kare toprağı da kontrolü altında tuttuğuna" dikkati çeken Cameron, terörist örgütün "sözde halifeliğini giderek biçimlendirdiğini" vurguladı.

"Sert bir güvenlik yanıtı lazım"
İngiltere Başbakanı, makalesinde, "bu son derece tehlikeli terörist hareketle başa çıkılmadığı sürece IŞİD militanlarının İngiltere sokaklarında insanları hedef alacak yeterli güce sahip olabilme ihtimali bulunduğunu" yazdı. Cameron, örgüte verilmesi gereken "sert bir güvenlik yanıtına ihtiyaç olduğunu" kaydetti ve "Bu, teröristlerin peşinden gidilecek askeri harekat, istihbarat ve terörle mücadelede uluslararası işbirliği ya da evlerimizdeki teröristlere karşı uygulanacak tavizsiz eylem olabilir" ifadesini kullandı. Cameron, yazısında ayrıca İngiltere'nin IŞİD'e karşı alınacak önlemler konusunu bölgede bu tehditten etkilenecek ülkelerle de masaya yatırma isteğini ifade etti. Cameron, İngiltere'nin bu ortak tehdide karşı Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Türkiye ve İran gibi ülkelerle çalışması gerektiğini belirtti. IŞİD teröristleriyle başa çıkabilmek için ülkesinin askeri yeterliliğini kullanmak zorunda kalabileceği uyarısında bulunan Cameron, "Dünyanın daha istikrarlı bir yere gelmesine yardımcı olmak için asıl güvenlik, sadece biz tüm kaynaklarımızı yani yardım, diplomasi ve askeri yeterliliğimizi kullandığımız zaman başarıya ulaşacaktır" diye yazdı. Başbakan Cameron, Birleşik Krallık'ta elinde IŞİD bayrağıyla gezeceklerin gözaltına alınması gerektiğini vurgulayarak, "Biz anlayışlı, hoşgörülü insanlarız ancak hiçbir hoşgörü bu tür zehirli aşırıcılığın ülkemizde yer bulmasına izin vermemeli" ifadesine yer verdi.

“Çok sert bir dil”
İngiliz basını, Cameron'ın makalesinde "çok sert bir dil" kullandığını yazarken, hükümetin Suriye'ye savaşmaya giden ve ülkeye geri dönen vatandaşların tehdit oluşturmasından endişe duyduğunu ve bu kişilerin oluşturduğu potansiyel tehditle mücadele için çalışmalarını sürdürdüğünü belirtiyor. Cameron, geçen haziranda, 400 kadar İngiliz vatandaşının Suriye'deki çeşitli gruplar adına bu ülkedeki çatışmalarda yer aldığını söylemişti. Başbakanlık'tan yapılan açıklamada da İngiliz güvenlik güçlerinin 18 aylık süreçte Suriye'deki eylemlerle bağlantısı olduğu şüphesiyle 65 kişiyi gözaltına aldığı, bu kişilerin 40'ının sadece bu yılın ilk üç ayında gözaltına alındığı bildirilmişti.

Güncelleme Tarihi: 18 Ağustos 2014, 09:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474