banner564

Koalisyon görünüyor

İsrail’de yapılan erken genel seçimlerde oy sayım işlemleri tamamladı, sonuçlar belirlendi

Koalisyon görünüyor
banner598
İsrail'de yapılan erken genel seçimlerde sandıkların yüzde 99'unda oy sayım işleminin tamamlandığı bildirildi. İsrail Merkez Seçim Komitesi'nin yayımladığı verilere göre, ülkedeki yaklaşık 6 milyon kayıtlı seçmenin yüzde 71,8'i sandık başına gitti. Buna göre, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun lideri olduğu Likud seçimleri birinci parti olarak tamamladı. Açıklanan son rakamlara göre Likud, Knesset'te (Meclis) 30 koltuk kazandı.

Barajı aşan diğer partilerin koltuk dağılımı ise şöyle:
"Siyonist Birlik: 24, Birleşik Arap Listesi: 14, Yeş Atid: 11, Kulanu: 10, HaBayit HaYehudi: 8, Şas: 7, Birleşik Tora Yahudiliği: 6, Yisrael Beitenu: 6, Meretz: 4"

Hükümet kurmak için 61 koltuk gerekiyor
İsrail'de hükümeti kurmak için Knesset'te 61 koltuğa sahip olmak gerekiyor. Ancak, sandık sonuçlarına göre, hiçbir parti tek başına iktidara gelecek oy oranını elde edemediği için, ülkeyi yine bir koalisyon hükümeti bekliyor.
Resmi sonuçların açıklanmasının ardından İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, en çok oyu alan partinin liderine hükümeti kurma görevi verecek. Bu görevi alan parti başkanının 42 gün içinde koalisyon sonucunu neticelendirmesi gerekiyor. Hükümet kurma görevinde başarısız olunması durumunda ise cumhurbaşkanı aynı görevi başka bir parti liderine verebilir. Bu adayın ise koalisyonu kurabilmek için 28 günü olacak.

90 gün sonunda yeniden seçime gidilebilir
İkinci aday da koalisyon hükümetini kuramazsa Knesset'teki 120 milletvekilinin 61'i bir araya gelerek, cumhurbaşkanından görevi üçüncü bir kişiye vermesini isteyebilir. Hükümet kurmakla görevlendirilen üçüncü parti liderinin çabaları da 14 gün içinde sonuçsuz kalırsa, meclis feshedilerek 90 günde yeniden seçimlere gidilmesi öngörülüyor.

Güncelleme Tarihi: 19 Mart 2015, 09:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474