banner564

Mübarek bile yapmamıştı

Mısır, İnsan Hakları İzleme Örgütü İcra Direktörü Roth ile Ortadoğu ve Afrika Bölgesi Direktörü Whitson'ın ülkeye girişine izin vermedi

Mübarek bile yapmamıştı
banner598
Mısır, İnsan Hakları İzleme Örgütü İcra Direktörü Roth ile Ortadoğu ve Afrika Bölgesi Direktörü Whitson'ın ülkeye girişine izin vermedi. Örgüt duruma tepki gösterdi İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Mısır'a girişi engellenen iki üst düzey yetkilisinin, bu ülkede meydana gelen katliamlarla ilgili örgütün hazırladığı raporu kamuoyuna duyurmak için Kahire'ye gittiğini bildirildi.
HRW'dan yapılan yazılı açıklamada, HRW İcra Direktörü Kenneth Roth ve Ortadoğu ve Afrika Bölgesi Direktörü Sarah Leah Whitson'ın dün Mısır'a girişine izin verilmediği anımsatıldı.

Paylaşmak için gitmişti
Roth ve Whitson'ın, geçen yılın temmuz ve ağustos aylarında Mısır'da meydana gelen katliamlarla ilgili örgütün hazırladığı 188 sayfalık raporu diplomatlar ve gazetecilerle paylaşmak için Mısır'a gittiği belirtilen açıklamada, örgüt yetkillerinin ülkeye girişlerinin Kahire havalimanında kendilerine herhangi bir açıklama yapılmadan engellendiği kaydedildi.  Açıklamada, HRW yetkililerinin ülkeye girişlerine Mübarek rejimi dönemi de dahil olmak üzere ilk kez engel olunduğu belirtildi.  Örgütün açıklamasında görüşlerine yer verilen HRW İcra Direktörü Roth, "Mısır'a üzerinde dikkatle durmayı hak eden ciddi bir konuda ciddi bir raporu yayımlamak için geldik. Mısır yetkilileri, mesaj getirenlerin Mısır'a girmesini engellemek yerine elde ettiğimiz sonuçları ve önerilerimizi dikkate almalı ve yapıcı şekilde karşılık vermeli" ifadesini kullandı.

Mursi yandaşlarına yapılan katliamı anlatıyor
Örgütün raporunun, Mısır'daki Rabia katliamı ve diğer toplu öldürmelerle ilgili önemli ayrıntılar içerdiği bildirilen açıklamada, raporda geçen yılın temmuz ve ağustos aylarında Mısır polisi ve ordusunun 3 Temmuz 2013'te darbeyle görevinden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi destekleyen protestocuların üzerine gerçek mühimmatlarla ateş ederek bin 150 kişinin ölümüne nasıl yol açtığının ortaya koyulduğu kaydedildi.Açıklamada, örgüt çalışanlarının raporu hazırlamak için bir yıl boyunca çalışma yürüttüğü, 200'den fazla tanığı dinlediği, protesto yapılan yerleri dolaştığı, videoları, fiziki delilleri ve yetkililerin açıklamalarını değerlendirdiği bildirildi. Raporu Mısır yetkilileri ile paylaştıklarını belirten Roth, Mısır hükümetinin bu ihlallerle yüzleşmek niyetinde olmadığının ve ihlalleri yapanların hesap vermesine izin vermek istemediğinin görüldüğünü kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 12 Ağustos 2014, 08:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474