banner564

Operasyon sinyali

Trump, Suriye ile ilgili olarak, "Gün bitmeden bir karar vereceğim" derken, ABD Savunma Bakanı Mattis ise askeri müdahale seçeneğinden bahsetti

Operasyon sinyali
banner598

 ABD Başkanı Trump, Suriye'deki kimyasal saldırı iddialarının ardından askeri yetkilerle görüşüp gün bitmeden bir karar vereceğini söyledi. Reuters haber ajansı ABD hükümetinden yetkilerin, Suriye'deki kimyasal saldırıda sinir gazının kullanıldığını söylediğini aktardı. ABD Başkanı Trump, Suriye'deki kimyasal saldırı iddialarının ardından askeri yetkilerle görüşüp 24-48 saat içerisinde önemli bir karar vereceğini açıkladı. Trump, "Suriye'yle ilgili muhtemelen gün bitmeden bir karar vereceğim" dedi.

Trump saldırının kaynağına ilişkin "Rusya mı, İran mı, Suriye mi yoksa hepsi birlikte mi karar vereceğiz" ifadelerini kullandı. ABD Başkanı Suriye'ye askeri müdahale olacak mı sorusuna, "Her seçeneği masada tutuyoruz" cevabını verdi.

Sinir gazı kullanıldı
Suriye'de Doğu Guta'da bulunan Duma yerleşkesinden gelen kimyasal saldırı haberleri ve görüntüleri dünyanın gündemine oturmuş durumda. Uluslararası Reuters haber ajansı ABD hükümetinden yetkililerin saldırıya dair verdiği bilgileri paylaştı.
Ajans kaynağının adını açıklamazken ABD'li yetkililerin Suriye'de gerçekleşen saldırıda sinir gazının kullanıldığını söylediği bilgisini geçti. Saldırıya ilişkin daha fazla bilgiye ihtiyaç duyulduğu belirtilirken saldırıyı, bir numaralı fail olarak gösterilen Şam yönetiminin gerçekleştirdiğine iddiaların kesinleşmediğine dikkat çekildi. Suriye'nin Duma bölgesinde kimyasal silah kullanımı sonrası bir açıklama da Pentagon'dan geldi. ABD Savunma Bakanı Mattis, Suriye'de askeri müdahale seçeneğinin ihtimal dışı olmadığını söyledi. Suriye rejiminin Duma'da kimyasal silah kullandığı iddialarıyla ilgili ABD Savunma Bakanı James Mattis'ten açıklama geldi. ABD Savunma Bakanı James Mattis, Katar Emiri Tamim bin Hamad el Sani ile Pentagon'da bir araya gelmeden önce gazetecilere kısa bir açıklamada bulundu. Mattis, kimyasal silahla saldırı sonrası Suriye'de askeri müdahale seçeneğinin ihtimal dışı olmadığını belirtti.  Beşşar Esad rejiminin kimyasal saldırılarıyla ilgili Mattis, "Bakmamız gereken ilk şey, Rusya tüm kimyasal silahların ülke dışına çıkarılmasında çerçeve garantörü iken, halen kimyasal silahların neden kullanıldığıdır. Dolayısıyla NATO, Katar ve başka yerlerdeki ortaklarımız, müttefiklerimizle çalışıyoruz ve bu konuyu ele alacağız” dedi.

İngiltere: Suriye’yi destekleyenler sorumlu 
Duma'daki kimyasal saldırıyla ilgili yeni bir açıklama da İngiltere'den yapıldı. Açıklamada, kimyasal saldırıdan Suriye'yi destekleyenlerin sorumlu olduğu belirtildi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da, Doğu Guta'nın Duma ilçesinde düzenlenen kimyasal saldırıyı "provokasyon" olarak nitelendirdi. Lavrov, "Tüm bunlar, 'Rusya cani rejimi koruyor' adı altında Suriye karşıtı kampanyalar için bahane oldu" dedi. Suriye’de görev yapan Rus askerlerinin, Şam yönetimini suçlamak için "provokasyon" hazırlandığı konusunda daha önce uyarılarda bulunduğunu söyleyen Lavrov, "Uyardığımız gibi de oldu ve Şam'ın banliyösü Doğu Guta'nın Duma ilçesinden o yönde bilgiler geldi" diye konuştu.

Saldırı sonrası İsrail Suriye’yi vurdu 
Duma'da 49 kişinin ölümüyle sonuçlanan kimyasal saldırı sonrası Suriye'deki Esad rejimine ait Humus'taki hava üssüne hava saldırısı düzenlendi. Saldırının ABD tarafından gerçekleştirildiği iddia edildi. 

Rusya: Kimyasal saldırı bulgusu yok
Rusya ordusu ise Duma'da herhangi bir kimyasal saldırı bulgusuna rastlanmadığını açıkladı. Açıklamada yaralılarda kimyasal zehirlenme izi olmadığı belirtildi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473