banner564

Suçlu İsrail

ABD eski başkanı Jimmy Carter’den, Gazze’deki saldırılar hakkında açıklama yaptı:

Suçlu İsrail
banner598
ABD eski Başkanı Jimmy Carter İsrail'in Gazze'ye saldırı başlatmasını haklı çıkaran hiçbir yasal dayanak olmadığını, savaşın sonlandırılmasının ise Hamas'ın meşru bir siyasi aktör olarak tanınmasından geçtiğini söyledi. ABD eski Başkanı Jimmy Carter, eski İrlanda Cumhurbaşkanı Mary Robinson'la Foreign Policy'de yazdığı makalede İsrail'in 28 süren Gazze saldırılarını ele aldı.Carter Hamas ile Fetih'in Nisan ayında imzaladığı ve Filistin'de ortak hükümet kuran anlaşmaya değinerek aslında burada Hamas'ın taviz verdiğini söyledi. Carter kurulan yeni hükümetin şiddete son verilmesi, İsrail'in tanınması ve eski anlaşmalara bağlı kalınmasını taahhüt ettiği halde İsrail'in bu barış şansını teptiğini belirtti.

“Hiçbir yasal dayanağı yok”
İsrail ordusunun Gazze'ye saldırı başlatmasını haklı çıkaracak hiçbir yasal dayanağın bulunmadığını belirten Carter ve Robinson, "İsrail füzeleri ve topları hastaneler, okullar ve evleri de içine alacak şekilde Gazze'nin çok büyük bir kısmını vurdu. 250 binden fazla insan evinden oldu. Gazze'nin büyük bölümünün su ve elektriğe ulaşımı tamamen kesildi. Bu bir faciadır" ifadelerini kullandı. Sivillere yapılan bu saldırının asla herhangi bir mazareti olmayacağını belirten Carter, bunların savaş suçları kapsamına girdiğini söyledi.

“Kabul edilemez”
Hamas'ın da sivil bölgelere attığı roketlerin 'kabul edilemez' olduğunu kaydeden Carter, "Ancak Gazze'den atılan roketlerden dolayı 3 İsrailli sivil ölürken, Gazze'de 330'dan fazlası çocuk olmak üzere öldürülen 1600'den fazla kişinin büyük çoğunluğu sivildi" dedi.

"Hamas meşru bir siyasi aktör olarak tanınmalı"
Carter, ilk olarak 1.8 milyondan fazla insanın yaşadığı Gazze'ye uygulanan ablukanın en azından kısmi olarak kaldırılması gerektiğini ifade etti. Carter aynı zamanda Gazze'de Hamas yönetimine bağlı çalışan öğretmen, polis ve sağlık çalışanların maaşlarının da ödenmesi gerektiğini vurguladı. Bu insani yaşam standartlarının inkar edilmeye devam ettiğini belirten Carter, uluslararası toplumun ilk amacının Gazze'ye karada ve denizden malların ve insanların serbest dolaşımına izin verilmesi olması gerektiğini ifade etti.
Carter şöyle devam etti:
"ABD ve Avrupa Birliği de Hamas'i sadece askeri değil aynı zamanda siyasi bir güç olarak da görmeli. Yalnızca Filistin halkının önemli bir kısmını temsil eden Hamas'ın siyasi bir aktör olarak meşruiyeti tanınırsa, Batı Hamas'ın silah bırakması için doğru teşvikleri sağlamaya başlamış olur. Uluslararası gözlemciler tarafından denetlenen ve sonucunda Hamas'ı iktidara getiren 2006 seçimlerinden sonra Batı'nın yaklaşımı ise tam tersi bir sonucun doğmasına sebep oldu."

Güncelleme Tarihi: 07 Ağustos 2014, 08:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473