banner564

Menderes dönemini övdü

Başbakan Erdoğan, 27 Mayıs darbesinden sonra Türkiye'de cumhurbaşkanlığı makamının kökten değiştirildiğini, devletle, milletin arasının açıldığını belirtti

Menderes dönemini övdü
banner598
   Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanlığı seçim kampanyası kapsamında Aydın Adnan Menderes Bulvarı'nda düzenlenen mitingde, vatandaşlara hitap etti.
    "Millet kendi değerlerine düşman yöneticiler elinde adeta bıktı, öyle bir dönemdi o zamanlar" diyen Erdoğan, Aydınlı Adnan Menderes ve arkadaşlarının millete bir umut ışığı, kurtarıcı, CHP'ye itiraz ve isyan olarak siyaset sahnesine çıktığını kaydetti. 
   Menderes'in iktidarda bulunduğu 10 yıl boyunca Türkiye'ye ve millete çok büyük hizmetler kazandırdığını belirten Erdoğan, Demokrat Parti'yi sandıkta yenemeyeceğini, milletin gözünden düşüremeyeceğini gören CHP ve yandaşlarının 27 Mayıs'ta darbe yaptığını, DP'yi iktidardan uzaklaştırdığını söyledi. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
    "Bunlar darbeci. Şimdi yine bir araya geldiler. CHP, MHP, Pensilvanya. O zaman düzmece mahkemeler kurdular, yargılayıp idam ettiler. Biliyor musunuz Gezi olaylarında da aynı şeyi yapacaklardı. 17 Aralık'ta, 25 Aralık'ta aynı şeyi yapacaklardı. Yine düzmece bir paralel yargı çıktı ortaya. Benimle ilgili ne diyorlar tutanaklarda, 'Dönemin başbakanı' diyorlar. 'Dönemin başbakanı'... Kararı vermişler, işi bitirmişler, yargısız infaz. Aynen Menderes ile ilgili yaptıkları gibi. Darağacı hazır. Öbür tarafta güya yargı. Ama ne oldu? Milli irade sağlam çıktı, milli irade müsaade etmedi."

"Meclis'in iradesini her seferinde tehdit ettiler"

    27 Mayıs darbesini yapanların sadece Adnan Menderes'i, Hasan Polatkan'ı ve Fatin Rüştü Zorlu'yu değil dönemin cumhurbaşkanı, Türkiye Cumhuriyeti'nin üçüncü cumhurbaşkanı Celal Bayar'ı da idama mahkum ettiğini dile getiren Erdoğan, Celal Bayar'ın yaşlı olduğu için idam edilmediğini hatırlattı. Bayar'ın müebbet hapse mahkum edildiğini, 4,5 yıl hapis yattığını kaydeden Erdoğan, şöyle konuştu:
   "27 Mayıs darbesinden sonra Türkiye Cumhurbaşkanlığı makamını kökten değiştirdiler. Cumhurbaşkanlığı makamının, cumhurbaşkanının yetkilerini kökten değiştirdiler. Celal Bayar gibi halkın teveccüh ettiği, itibar ettiği, halkın sevdiği, milletin sevgilisi bir cumhurbaşkanı olmasın diyerek anayasayı o istikamette yazdılar. Ne yaptılar? 'Devlet ayrı, millet ayrı' dediler. 'Hükümet ayrı, cumhurbaşkanı ayrı' dediler. 'Hükümet milletindir, cumhurbaşkanı devletindir' dediler. Devletle milletin arasını açtılar. Cumhurbaşkanlığı makamını bir vesayet makamı haline getirdiler. Türkiye'de 1960'dan itibaren TBMM cumhurbaşkanı seçerken Meclis'in iradesini her seferinde tehdit ettiler. Merhum Menderes'e, merhum Celal Bayar'a darbe yapılırken CHP başroldeydi. Menderes ve arkadaşları asılırken CHP başroldeydi, cumhurbaşkanları seçilirken Meclis'i, Meclis iradesini tehdit edenler arasında CHP en ön sıradaydı.” 

Güncelleme Tarihi: 07 Ağustos 2014, 09:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474