banner564

Trajedi kenti

Boda, Müslümanlar ve Hıristiyanlar arasındaki çatışmanın sembolü haline geldi

Trajedi kenti
banner598

Orta Afrika Cumhuriyeti'nin başkenti Bangui'nin 140 kilometre batısındaki küçük Boda kenti, Hıristiyan ve Müslümanlar arasındaki çatışamaların sembolü haline geldi.

Bölgedeki AA muhabiri, ülkedeki trajediyi gözler önüne seren kentteki gözlemlerini paylaştı ve buradaki bazı kişilerle konuştu.

Bir mahallede ''sıkışıp kalan'' 11 bin Müslüman, Hıristiyan Anti-balaka milislerinin tehditleri altında yaşıyor. Kente ve çevresindeki kasabalara giden yolda bir kilise önünde toplanan 7 bin Hıristiyan ise Müslümünların şiddetinden korktukları için evlerine dönmeyi reddediyor. Hıristiyanlar ve Müslümanlar arasındaki Sangaris operasyonunda görevli, sayıları 80'den 120'ye çıkan Fransız askerleri ise ''kırılgan sükuneti'' korumaya çalışıyor.

Fransız bayraklarıyla donatılmış, hapishaneyi andıran birkaç yüz metrelik mahallede yaşayan Müslümanlar, hep bir ağızdan, ''Sangaris olmadan sokağa bile çıkamazdık'' diyor.

Bölgede yaşam koşulları giderek kötüleşiyor. BM Gıda Programı'nın gıda yardımının uzun süre önce tükendiği belirtiliyor.

 

En temel gıdalar bile artık yok

Artık pazar yerinde en temel gıda ihtiyaçları bile bulunmuyor. Ülkeden kaçmak isteyip de sadece gidiş ücretini ödeyebilecek kişileri Bangui'ye götürmek üzere birkaç sefer yapan elmasçılara ait özel uçaklar, bazen biraz un getiriyor.

Çevrede kalan birkaç hayvan yetiştiricisiyle zayıf inek için pazarlık etmek için bazıları bölgenin dışına çıkmaya cesaret edebiliyor. Emziren annelerin yetersiz beslenmesi nedeniyle yeni doğan bebeklerde şimdiden açlık belirtileri görülüyor.

Tedavi konusu da kentteki bir başka sorun. Maria adlı hemşire, ciddi vakalarla tek başına ilgilenmek zorunda.  İlaç stoklarının tükendiğini belirten Maria, HIV taşıyanlar, verem hastaları ve yetersiz beslenen çocuklar gibi birçok kişinin tedavisinin yarıda kesilmek zorunda kaldığını vurguladı.

Güncelleme Tarihi: 19 Mart 2014, 02:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474