banner564

4 Mayıs’ta açılacak işyerlerinin çalışma kuralları

4 Mayıs’ta açılacak işyerlerinin çalışma kuralları
banner598

Çalışanımız iş yerine gelmeden önce:

1.    Çalışan işe gelmeden önce aşağıdaki soruları düşünerek kendini değerlendirmelidir! Aşağıdaki sorulardan birine verilen cevap EVET ise kesinlikle işe gelmeyiniz! Amirinizi bilgilendiriniz.
a.    Son günlerde yüksek sıcaklık (38 derece ve üzeri) baş gösterdi mi?
b.    Son günlerde öksürük, zor nefes alma gibi belirtiler görüldü mü?
c.    Covid-19 (Coronavirüs) enfekte tanısı koyulmuş bir kişiyle veya bu virüsün yarattığı semptomları gösteren bir kişiyle son 14 gün içerisinde temas halinde bulunuldu mu?

İş yerine girişte:

2.    İş yeri girişte, görevli personel vücut sıcaklığınızın 37 derecenin üzerinde olmadığını teyit etmesi gerekmektedir.
3.    İş yerine giriş yapacak kişi Covid-19 (Coronavirüs) enfekte tanısı koyulmuş bir kişiyle veya bu virüsün yarattığı semptomları gösteren bir kişiyle son 14 gün içerisinde temas halinde olup olmadığı konusunda görevliye doğru bilgi vermek zorundadır.
4.    Yukarıdaki sorulardan birinin cevabı EVET olduğu durumda,  şüpheli vaka gösterilen bir oda veya binaya geçip izole olmalıdır. Kişi veya Görevli yönetimine haber verecektir.  İlgili yetkili haberi aldıktan sonra gerekli yönlendirmeyi en geç 10 dakika içerisinde yapar. 
5.    İş yerine girişte maske, yüz siperi, gözlük ve diğer Kişisel Koruyucu Ekipmanları takılı halde olan personel iş yerine içerisine kabul edilecektir.

Bütün personelin uyması gereken hijyen kuralları & kullanılacak kişisel koruyucu ekipmanlar:

6.    Çalışan her personel Covid-19’dan korunmak için hijyen kurallarına tam anlamıyla uymakla yükümlüdür.
7.    Vardiya süresince sık sık eller yıkanmalıdır.
8.    Ulaşılabilir sabun ve su yoksa %70 alkollü el dezenfektanı kullanılmalıdır.
9.    Solunum koruması için çalışılacak ortamdaki zararlıların türüne göre bez veya cerrahi maske  kullanılmalıdır. Personel, solunum koruması için maskeyi yüzüne tam giydiğinden emin olmalıdır. İş akışı sırasında veya birden fazla kişinin bulunduğu ortamlarda maske sürekli yüzde takılı vaziyette tutulmalıdır. Maske takılıyken elle maske üzerine temas edilmemelidir.
10.    Yüz Speri, Gözlük ve tulum gibi Kişisel Koruyucu Ekipmanlar yerine göre kullanılmak zorundadır.
11.    Kullanılan Kişisel Koruyucu Ekipmanlar gelişi güzel herhangi bir yerde muhafaza edilmemeli ve kullanım sonrası ağzı kapalı poşetlerde çöp konteynerlerine atılmalıdır
12.    Kişisel Koruyucu Ekipmanlar kesinlikle çalışanlar arasında ortaklaşa kullanılmamalıdır.
13.    Personel hiçbir zaman yüzüne ve yüz çevresine elleriyle temas etmemelidir.
14.    Personel, çalışma halinde veya sosyal ortamda diğer şahıslarla olan sosyal mesafesini en az 2 metre olacak şekilde uygulamalıdır. İş akışının icra edilme şekli bu önlem göz önüne alınarak düzenlenecektir.
15.    Çalışanlar azami surette ekipman, alet ve kalem-kağıt gibi eşyaları ortak kullanmamalıdır.
16.    Hapşırma veya öksürme durumunda dirsek içi kullanılmalıdır.

Şoförlerin uyması gereken hijyen kuralları

17.    Şoförler araç içini düzenli olarak dezenfekte etmelidir. Bu işlem aşağıdaki gibi yapılmalıdır.
a.    Vites, dümen, düğme, dokunmatik yüzeyler, tutma noktaları, koltuk kolları ve kapı tutacakları vb. düzenli olarak her gün birkaç kez dezenfekte edilmelidir.
b.    Bu amaçla çözücü özellikteki kimyasalları kullanmayınız. İş yerinde insan sağlığına zarar vermeyen dezenfektanları kullanınız.
c.    Her aracın kabini her gün ilaçlama makinası veya elde pratik kullanabilen dezenfekte malzemesi günlük olarak temizlenecek. Kabin sürekli havalandırılıp hava sürkilasyon sağlanmalıdır.
18.    Şoförler araç kabinlerinde el dezenfektanı sürekli bulundurmalı ve düzenli kullanmalıdır. 
19.    Şoförler gittikleri şantiyelerde topluluk içerisinde ve toplu yemek yeme yerlerinde kesinlikle bulunmayacaktır. Unutmayalım ki dış ortam kontrolümüz dışında bulunan bir ortamdır. 


İş yeri çalışma ofislerinde ve iş alanlarında alınacak önlemler: 

20.    Ofislerde ve çalışma alanlarında (idari bina ofisler-atölye-ambar-lab odaları- iş yeri giriş güvenlik ofisi-silobas araç kabin vb.) çalışan personel sayısı minimum sayıda tutulacaktır. Yapılabiliyorsa tek çalışana düşürülecektir.
21.    Dinlenme araları aynı vardiyada görev yapan personel için ayrı ayrı zamanlarda organize edilecektir. Aynı anda mola verilmeyecektir.
22.    Aynı ortamda bulunması mecburi olan personeller en az 2 metre sosyal mesafe kuralını uygulayacaktır. Ayni zamanda maske ve Kişisel Koruyucu Ekipmanları kullanıp genel hijyen kurallarını uygulayacaktır.
23.    Mecbur kalınırsa ve çalışanlar 2 metre mesafeden daha az mesafede beraber çalışmak zorunda kalırsa kullanılacak Kişisel Koruyucu Ekipmanlar siperli maske dahil edilecektir.
24.    Personel arası haberleşme telefon, telsiz veya WhatsApp üzerinden olacaktır. Maksimum derecede yüz yüze görüşme ve toplantılar ortadan kaldırılacaktır.
25.    İş yeri içerisine ve ofislere elzem olmadıkça dışarıdan ziyaretçi kabul edilmeyecektir.
26.    Ziyaretçi kabul edilmesi mecburi ise dış ortam tercih edilmeli veya geniş havadar ortamlarda sosyal mesafe ve gerekli Kişisel Koruyucu Ekipmanlar kullanılarak görüşme kısa zamanda sonlandırılmalıdır.
27.    Teknolojik alt yapı ve iş akışı izin verdiği ölçüde, personel evde uzaktan çalışabilmelidir.
Mutfak kullanımında:
28.    Personelin yemek yeme saatleri her bölüm için belirlenen saatler arasında gerçekleşecektir.
29.    Mutfakta 2 metre sosyal mesafe korunarak her masada 1 personel oturacaktır.
30.    Mutfakta sadece yemek yerken maske çıkarılacaktır.
31.    Yemek yenilen tek kullanımlık kaplar yemek sonunda yemek yiyen kişi tarafından mutfakta bulunan çöp kovasına atılacak.
32.    Yemek sonunda atıklar poşet içinde ağzı kapalı şekilde çöp konteynerlerine atılacak ve belediye tarafından alınacaktır. Bu atık alanları her gün dezenfekte edilecektir.  
Evrak ve dökümanların dolaşımı:
33.    İş Sağlığı Güvenliği kapsamında hazırlanması gereken iş izinleri, risk analizleri vb. dökümanlar iş akışı sorumlusu tarafından hazırlanacaktır. Hazırlanan dökümanın fotoğrafı, oluşturulacak Whatsapp grubunda paylaşılacak ve işi yapacak personel ile amirler dökümana WhatsApp üzerinden onay verecektir. Verilecek onay imza yerine geçecektir. Böylece personel dolaşımı ve kağıt paylaşımı ortadan kaldırılacaktır.
34.    İş emri aldıktan sonra işe başlama uygulaması yerine, sözlü bildirim yapılarak bakım işleri verilecek ve elden ele evrak teması en aza indirilecektir. İş bitişinde yine işin yapıldığı sözlü bildirim olarak alınıp iş emirleri kapatılacaktır.
35.    Ambardan malzeme alınırken iş emri numarasını bakım planlama mail, WhatsApp, telsiz, telefon vb. yolu ile ambara bildirecektir.
Tedarikçiden satın alınan malzemenin ambara / sahaya kabulü:
36.    Tedarikçiden iş yerine gelecek malzemeler aşağıdaki kontrollerden sonra iş yeri içerisine kabul edilecektir.
a.    Herhangi bir malzeme getiren şoförün iş yerine kabulü iş yerine girişte görevlinin uygulayacağı kontrolden sonra gerçekleşecektir. İş yerine girişte uygulanan prosedür, tedarikçiler içinde geçerlidir.
b.    Eğer getirilen malzeme elle tahliye edilebiliyorsa giriş onayı alan tedarikçi getirdiği malzemeyi iş yerine bırakır. 
c.    İş yerine sevk edilen malzemeler görevlendirilen kişi tarafından dezenfekte edilir.
d.    Eğer getirilen malzeme elle tahliye edilebilecek türden değilse direk olarak tahliye edilecek bölgeye sevk edilir. Sevk esnasında sahada olması gereken görevli personel  bütün hijyen kurallarını uygular.  Kesinlikle tedarikçi ile temas edilmez.

Covid-19’a yakalanan vakanın işe geri dönüşü

37.    Çalışan karantina süresini tamamladıktan sonra kendini iyi hissediyor ve sağlık yönünden herhangi bir problemi yoksa belli koşullarda işe geri dönebilir.
38.    Çalışan, işe dönmek istediğini iş yeri yönetimine haber verir.
39.    İş yeri Yönetimi Sağlık Bakanlığı kurumlarının hazırlayacağı “ işe başlayabilir, sağlık problemi yoktur” raporunu imzalı ve onaylı şekilde çalışandan talep eder.
40.    İşe geri dönen personel kendi sağlık durumunu sürekli gözlem altında tutar.
41.    İşe geri döndükten sonra herhangi bir semptom baş gösterdiği anda İş yeri yönetimi haberdar edilir ve Covid-19 Acil Durum Planı uygulanır.
Teknik bakım operasyonları
42.    İş yerinde yapılacak bakım operasyonları ilgili talimat doğrultusunda icra edilecek.
43.    Yurtdışından hizmet alımı gerektiren bakımlar yerine kendi personelimizi kullanarak bakımlar icra edilecektir. Bakım yapacak yurtdışı firmadan bilgi konusunda destek alınacaktır.
44.    Bakımlar minimum personel ile vardiya usulü çalışarak icra edilecektir.
45.    Elzem olmayan bakımlar ertelenecektir.
46.    Çok acil bir arıza oluşmadığı sürece taşeron elemanı kullanılmayacaktır.
Olası iş yeri içi salgında iş yeri kapatma süreci:
47.    İş yeri kapandığı takdirde ekipmanların ve sistemin zarar görmemesi adına düzenli şekilde çalıştırılması gerekmektedir.
48.    Hangi ekipmanın ne zaman ve nasıl, kimler tarafından çalıştırılacağı Ekipmanları Başlatma/Durdurma Talimatı doğrultusunda yapılır.
49.    Bu talimat Paketleme – Lab – Ambar/Atölyeler – Elektrik Odaları – Tahliye – Mobil Araç ekipman ve birimlerini kapsar.
50.    İş yeri kapanma seviyesine gelmeden önce elektrik odaları, jeneratör odası, trafo odası vb. kritik noktalar kilitlenir.
51.    Kesintisiz enerji verilecek yerler (havalandırma, ışıklandırma vb.) belirlenir ve enerjinin güvenli şekilde verildiğinden emin olunur.
52.    Yakıt tankları ve LPG tankı güvenli şekilde kilitlenir.
53.    Mobil ekipmanlar güvenli şekilde park edilir.
54.    Kapanacak olan iş yerinde kalacak olan ürün ve/veya emtiyanın bozulmaması için periyodik olarak sirkilasyon sağlanacaktır.
Kronik sağlık problemi olan çalışanlar:
55.    Personelin geçmiş ve güncel sağlık kontrolleri incelenir.
56.    Kronik sağlık problemi tespit edildiği takdirde kronik hastalığı olabilecek çalışan maksimum derecede yalnız çalıştırılır.
57.    Bu gruptaki çalışanlara maske ve gerekli diğer Kişisel Koruyucu Ekipmanlar kullandırılır.
58.    Bu sınıftaki çalışanlar Covid-19 bulaşması durumunda ortaya çıkabilecek komplikasyonlar ve almaları gereken önlemler hakkında bilgilendirilir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473