banner564

Önlemler açıklandı

Güney Kıbrıs’ta 4 Mayıs’tan itibaren devlet daireleri, mahkemeler, mağazalar açılacak

Önlemler açıklandı
banner598

Güney Kıbrıs’ta Coronavirüse karşı alınan tedbirler gevşetildi. İlk aşama 4 Mayıs’ta atılacak adımlarla başlayacak. Kısıtlamaların aşamalı olarak kaldırılması stratejisi 8 Haziran’a kadar tamamlanacak. Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis halka seslenerek Coronavirüs salgınına karşı önlemlerin gevşetildiğini söyledi. Anastasiadis, Bakanlar Kurulu'nun dün kararlaştırdığı, Coronavirüs salgınına karşı uygulanmakta olan tedbirlerin aşamalı olarak kaldırılması prosedürünü düzenlediği basın toplantısı ile açıkladı. Sözlerine "ilerleme veya geri dönme tehlikesinin hepimizin davranışlarına bağlı olduğunu bıkmadan tekrarlayacağım" vurgusuyla başlayan Anastasiadis, bir yandan kabul edilebilir yaşam şekline aşamalı olarak geri dönüşe müsaade edilirken bir yandan da bugüne kadar başarılanların riske atılmasına müsaade etmeyeceklerini vurguladı.  

Birinci aşama
Birinci aşamada, çok sıkı güvenlik önlemleri ve diğer önlem kuralları uygulanmak koşuluyla kaldırılacak olan kısıtlamalar şunlar:
1-4 Mayıs’ta inşaat sektörü ve bütün ilgili/yan sektörlerdeki kısıtlamalar kaldırılıyor.
2-4 Mayıs’ta AVM'ler ve ticaret merkezleri haricindeki bütün perakende işletmeler, sağlık ve güvenlik protokollerine uymak koşuluyla yeniden açılıyor.
3-4 Mayıs’ta tüm açık pazarlar, halk pazarları  açılıyor.
4-4 Mayıs’ta tüm turizm ve seyahat acenteleri yeniden açılıyor.
5-4 Mayıs'tan itibaren Kamu sektörünün tamamı açılıyor, bütün memurlar ve çalışanlar işbaşı yapıyor. 
İşe başlama ve paydos saatleri yetkili bakanlar tarafından belirlenecek.  
6-4 Mayıs’ta kamu personelinin yeniden işe başlamasıyla birlikte mahkemelerin de yeniden açılması, Yüksek Mahkeme tarafından alınacak kararlar uyarınca mümkün olacak. 
7-4 Mayıs’tan itibaren günde bir kez olan dışarıya çıkma hakkı, günde 3’e çıkarılacak, 22.00-06.00 arası tam sokağa çıkma yasağı devam edecek.
8-Devlet hastaneleri ve Özel hastanelerin işleyişinin normalleştirilmesi çerçevesinde 4 Mayıs itibarıyla  kısıtlamalar kısmen, daha sonra da tamamen kaldırılacak. Sağlık Bakanlığı'nın talimatlarına göre diş hekimleri/klinikleri tamamen çalışmaya başlayacak.
9-Kilise, cami ve diğer ibadet yerlerinde ibadete 4 Mayıs'tan itibaren, bir mekanda aynı anda en fazla on kişi olması şartıyla yeniden açılıyor.
10-Açık alanlarda, kaldırımlarda, parklarda, iki kişiyi aşmayacak şekilde bireysel egzersizler (yürüyüş, denizde yüzme, bisiklet vb.) de 1 Haziran itibarıyla serbest bırakılıyor.  Bu uygulamadan küçük yaştaki çocuklar muaf tutuluyor.  
11-Parklar, oyun alanları ve diğer açık alanlar kapalı kalıyor.
12-Devlet ve özel okullarının son sınıf öğrencileri 11 Mayıs'ta ders başı yapacak. 
Eğitimin diğer bölümleri yeniden açılana kadar uzaktan eğitim uygulaması devam edecek.
13-4 Mayıs'tan itibaren "Kıbrıs Olimpiyat Komitesi" listesinde bulunan sporcuların açık spor tesislerini kullanmalarına, 18 Mayıs'tan itibaren de açık alanda olmak şartıyla takım antrenmanlarına izin verilecek.  

İkinci aşama
İkinci aşamada kararlaştırılan ve uygulanması epidemiyolojik göstergelere ve uzmanlar grubunun tavsiyesine bağlı olacak önlemler ise şunlar:
1-21 Mayıs'tan itibaren sokağa çıkma/dolaşım ile ilgili istisnasız bütün kısıtlamalar kaldırılacak.
2-Parklarda, açık alanlardaki oyun alanlarında, meydanlarda, marinalarda, vb. bulunmak -toplanacak kalabalığın 10 kişiyi aşmaması şartıyla- serbest olacak.
3-Çalışma ve Sağlık bakanlıklarının belirleyeceği sıkı protokoller temelinde, hazır yemek (catering) işletmeleri sadece açık alanlar için çalışmaya başlayacak.
4-21 Mayıs'tan itibaren berberler, kuaförler ve estetik salonları çalışmaya başlayacak.
5-Haziran'dan itibaren  organize plajların işleyişine ve buralara erişime izin verilecek. 
6-Yolcu gemilerinden yolcu gelişleri hariç, limanlar tam olarak işlemeye başlayacak. 
7-Kütüphaneler, müzeler, arkeolojik ve tarihi yerler açılacak. 
8-Bet ofisler  yeniden faaliyete geçecek. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473