banner564

‘Hükümet doğru kararlar aldı’

Başbakan Tatar, “Önlemler sürecek, gerek içe gerekse dışa dönük açılma bilimin ışığında aşama aşama olacak”

‘Hükümet doğru kararlar aldı’
banner598

Başbakan Ersin Tatar, salgının kontrol altına alındığını bilim insanlarının kendisine sunduğu raporlar doğrultusunda açıkladığını, ancak yine onların belirttiği gibi asla rehavete kapılmayacaklarını, önlemlerin süreceğini ve gerek içe gerekse dışa dönük açılmanın bilimin ışığında aşama aşama olacağını söyledi.
Başbakan Ersin Tatar, katıldığı televizyon programında güncel gelişmelerle ilgili soruları yanıtladı.
Başbakan Tatar, “Uzmanlar bu kadar gün sıfır pozitif çıkması iyi değil diyor. Siz ne dersiniz?” şeklindeki bir soru üzerine şöyle dedi:
“Onlar ‘insanlarınız bağışıklığı sağlayamadı. Bulaşsa da bağışıklık olsa ve kapıları dışarı da açarsanız tehlike olmayacak’ diyor. Doğrudur. Bu nedenle test sayısını artırarak çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Testleri yaptıktan sonra, ülkenin kaçta kaçının bağışıklığı olduğunu göreceğiz. Şunu söylemeliyim ki, bu işi kontrol altına aldıktan, kendi içimizde ekonomik çarklar döndürdükten sonra dışa açılım, o günün koşullarına göre gündeme gelecektir.”

Yol haritasını bilim ve halk belirleyecek
Bilim insanları, halkla konuşarak yol haritasının çizileceğini ifade eden Başbakan Tatar, KKTC izole edildiği için salgının büyük ölçüde kontrol altına alındığını söyledi.
Tatar, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Kendi ekonomik çarklarımızı döndürmeye başlayacağız ama kapılar ne zaman açılacak, uçaklar ne zaman gelmeye başlayacak, bunları ileride değerlendireceğiz. Önemli olan umudumuzu yitirmemektir.
Biz hiçbir zaman yitirmedik. Her zaman umutlu olduk. Kendimize, halkımıza güvendik. Kıbrıs Türkü bu zorluğun da üstesinden gelir diye düşündük ve öyle de oldu. Herkese teşekkür ediyorum. Bu sadece hükümetin başarısı olamaz. Hükümet doğru kararlar aldı, halk da uydu. Başarıya imza attı.”
Başbakan Ersin Tatar, başka bir soru üzerine, açılım için halkın sokağa çıktıktan sonra maske takmasının önemli olduğunu belirtti ve halkın maske sıkıntısı yaşamaması için çalışmalar yaptıklarını kaydetti.

Kredi faizlerinin düşmesi, tefeciliğin bitmesi lazım
Bankaların çalışmalarının sorulması üzerine Başbakan Tatar, kredi faizlerini yüksek bulduğunu, düşmesi gerektiğini çok kez açıkladığını anımsatarak, “Bankalar halkımızın tasarruflarını koruyan ve bu birikimleri krediler vererek yatırıma dönüştüren önemli kurumlarımızdır. Bankaların, Merkez Bankamızın denetiminde sağlıklı bir şekilde yasalara uygun faaliyetlerini sürdürmeleri çok önemlidir. Bizim ülkemizde yüksek faizler her gün tartışılıyor. Merkez Bankası ve uzmanlarla bu konuyu değerlendiriyoruz” dedi.

Halk bize güveniyor
Başbakan Ersin Tatar, gelecekle ilgili halka mesajının ne olduğunun sorulması üzerine ise, halkın desteğinden mutlu olduğunu, geleceğe ise umutla baktığını söyledi.

Cumhurbaşkanının görev süresi…
Cumhurbaşkanının görev süresini konusunda görüşünün sorulması üzerine ise Başbakan Ersin Tatar şöyle konuştu:
“Anayasa, ‘Cumhurbaşkanlığı seçimi 5 yılda bir olur’ der. Görev orada bitiyor. Olağanüstü bir durum olduğu için, çare de olmadığı için seçim 11 Ekime’ kadar ertelendi ve Cumhurbaşkanının görevine devam etmesi karara bağlandı. Ancak Genel Sekreterimiz Ersan Saner doğru bir tespit yaptı. Cumhurbaşkanı’nın bundan sonra daha yumuşak gitmesi lazımdır.” 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474