banner564

AKP ile aynı gün seçim

CTP, 22 Mayıs’ta yapacağı tüzük kurultayı ile delege sisteminden üyelik sistemine geçmeyi; seçimle gelinen tüm görevlerde de süre sınırlamasını öngörüyor

AKP ile aynı  gün seçim
banner598
Özgül Gürkut MUTLUYAKALI
Kıbrıs Türk siyasetinde faaliyetteki en eski siyasi parti olan ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), 22 Mayıs’ta yapacağı tüzük kurultayıyla delege sisteminden üyelik sistemine geçmeyi; seçimle gelinen tüm görevlerde de süre sınırlamasını öngörüyor.
Tüzük değişiklik önerileri arasında CTP’ye üyelik için parti tarafından hazırlanacak bir eğitim programını tamamlama şartı da var. 
Parti meclisinin onayladığı tüzük değişiklik önerilerinin görüşülüp oylanması gündemiyle toplanacak CTP Kurultayı, 22 Mayıs Pazar günü saat 13.00’te Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapılacak.
Yeni tüzük maddeleri onaylanırsa ilk olarak ocak örgütlerinin ve ardından ilçelerin kongrelerinde uygulanacak; ardından da Kasım ayında yapılacak olağan kurultayda genel başkanlığa ve parti organlarına kimlerin seçileceğini delegeler değil üyeler belirleyecek.
Cinsiyet kotasının yüzde 30’dan yüzde 40’a çıkarılmasını da düzenleyen tüzük değişikliklerinden biri de parti sözcülüğü uygulamasına geçilmesi olacak. 
CTP Tüzüğü’nde öngörülen değişiklikler, üyelerin en az salt çoğunluğunun onayını alırsa uygulamaya girecek. 
Halen 7 bin 300 civarında üyesi ve 1100 civarında delegesi bulunan CTP, son tüzük değişikliğini 14 Kasım 2009’da yapmıştı. CTP’de olağan kurultaylar 3 yılda bir yapılıyor.
Güney Kıbrıs’ta milletvekilliği seçimi, Türkiye’de ise AK Parti kongresiyle aynı güne denk gelen CTP Tüzük Kurultayı’nın tarihinin çok önceden belirlendiği kaydedildi. 

Talat: Üye sistemi benim manifestomda vardı
Genel Başkan Mehmet Ali Talat, tüzük değişiklikleriyle siyasetteki yozlaşmayı önlemeyi, seçilecek kişiler için tercih sebebinin ilişkiler değil, görüşler olmasını sağlamayı hedeflediklerini söyledi.
TAK muhabirinin sorularını yanıtlayan Talat, 22 Mayıs’ta yapılacak tüzük değişiklilerinden en önemlisinin üye sistemine geçilmesi olacağını belirtti. Tüm seçimlerin üyelerce yapılacağını kaydeden Talat, kendisinin genel başkanlık için aday olduğu kurultaydaki manifestosunda da bunun yer aldığını hatırlattı. 

Güncelleme Tarihi: 13 Mayıs 2016, 09:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474