banner564

Çok sayıda istifa yolda

THY, yabancı pilotlara özel imkanlar sağlayan ayrıcalıkları kaldırdı

Çok sayıda istifa yolda
banner598

Türk Hava Yolları (THY), yabancı pilotlara özel imkanlar sağlayan ayrıcalıkları kaldırdı. Kararın çok sayıda yabancı pilotun istifasına yol açması bekleniyor. HAVASEN Başkanı Seçkin Koçak, “Bu çok sevindirici bir karar” dedi.
Havayolu Çalışanları Sendikası'nın (HAVASEN) yıllardır yürüttüğü mücadele sonuç verdi. Yerli yetişmiş pilotlar ücretsiz izne gönderilirken hatta işsiz bırakılırken, yabancı pilotların hem de özel ayrıcalıklarla istihdam edilmeye devam edilmesi eleştirileri karşılık buldu.
Türk Hava Yolları, bünyesinde çalışan yabancı pilotlarla ilgili kritik bir karar verdi. THY yabancı pilotlara sağladığı kira yardımı, blok izin, pas bilet, servis ücreti gibi ayrıcalıkları kaldırdığını duyurdu. Bu gelişme üzerine yabancı pilotların çoğunun, pandemi nedeniyle çok kısa vadede olmasa bile uzun vadede istifa etmesine kesin gözüyle bakılıyor.

1000 yabancı pilotun maliyeti 100 milyon dolar
HAVASEN, başta Cumhurbaşkanlığı olmak üzere tüm ilgili kurumlara gönderdiği raporda şu tespiti yapmıştı: “Bir yabancı pilotun yaklaşık 50 bin lira aylık aldığı düşünüldüğünde, yıllık 600 bin lira ediyor. THY’nin yabancı pilotlara özel verdiği kira yardımları ve broker masrafları ile toplam tutar yaklaşık 100 bin doları buluyor. Yani 1000 yabancı pilotun Türkiye’ye yıllık maliyeti 100 milyon dolar civarında. Son dönemde yüzlerce pilotumuz işsiz kalmış ve pandemi nedeniyle işini kaybetme riskiyle karşı karşıyayken bu sistemin düzeltilmesi kaçınılmaz.”

“Yabancı pilot istihdamı kabul edilemez”
Karar en çok uzun süredir bunun mücadelesini veren HAVASEN Başkanı Kaptan Pilot Seçkin Koçak'ı sevindirdi. Koçak, “83 milyon nüfusu olan, nitelikli yetişmiş insan gücü neredeyse dünyada ilk sıralarda olan bir ülkenin milli havayolunun yabancı personel çalıştırması kabul edilemezdi” dedi.
2010'lardan itibaren hiçbir uyarıyı dikkate almayan, gelecek personel ihtiyacını önemsemeyen, dünyayı algılamayan yöneticilerin Türk sivil havacılığını getirdiği noktanın düşündürücü olduğunu kaydeden Kaptan Koçak, “Yabancılara dünyanın en güzel ülkelerinden birinde çalışmak için ek özel imkanlar sunmanın, gerekçelerini istemek bu ülkedeki gençlerin hakkıdır. Bakanlığın yaptığı yabancılara çok daha yüksek asgari ücret uygulaması da de bu düzlemde değerlendirilmelidir. Yetkin olmayan kadrolar değil, işin ehli olan, uluslararası piyasayı bilen anlayabilen sonuçlar çıkaran, teknik rapor okuma kabiliyetine sahip yöneticiler ancak gelecek planlaması yapabilir.
Yoksa Avrupalıların sizin zaaflarınızı kullanmalarına sebep olursunuz. Türkiye’de kendi ülkelerinde sahip olamadıkları ayrıcalıklarla sizin yetersizliğinizden yararlanarak anlaşmaları yaparlar ve ayrıcalıklı yaşarlar.
Halen biz bu konuda iddialıyız. Türkiye de bu konu SHGM’nin düzenlemesi ile değil, çalışanların konuşabileceği, söz söyleyebileceği bir ortamda yapılacak çalışma ile çözülür.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473