banner564

Hayati öneme sahip

Deniz altından askılı boru sistemiyle ulaştırılan ve 1,6 milyar liraya mal olan projeyle her yıl KKTC’ye 75 milyon metreküp su akıyor

Hayati öneme sahip
banner598

 Çiğdem AYDIN

Türkiye ile KKTC arasında 80 kilometrelik askılı boru sistemiyle kurulan ve 1,6 milyar liraya mal olan su temin projesiyle yılda 75 milyon metreküp su ülkemize geliyor. Alaköprü Barajı'ndan Geçitköy Barajı’na akan su, ihtiyaca göre dağıtılıyor.
Türkiye Devlet Su İşleri Dairesi KKTC Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, proje kapsamında belirlenen su miktarı aksatılmadan KKTC’ye veriliyor. 
Türkiye Devlet Su İşleri Dairesi KKTC Müdürü Yusuf Şahin, “75 milyon metreküp suyun 37,76 milyon metreküpü içme-kullanma ve sanayi suyuna, geriye kalan 37,24 milyon metreküpü ise sulama suyuna tahsis edilecek şeklinde ayarlandı” dedi.
KKTC Devlet Su İşleri Dairesi Müdürü Nazife Yılmaz ise Türkiye’den gerekli miktarlarda su geldiğini söyledi.

Şahin: 75 milyon metreküp su geliyor
Alaköprü Barajı'ndan Geçitköy Barajı’na metrelerce küp su akmaya devam ediyor. Yıllık 75 milyon metreküp su KKTC’ye ulaşıyor. Türkiye Devlet Su İşleri Dairesi KKTC Müdürü Yusuf Şahin, 75 milyon metreküp suyun gerekli yerlere paylaşılarak verildiğini ifade etti. 
Şahin şunları söyledi: “Projede KKTC’ye bir yılda ulaşan toplam 75 milyon metreküp suyun 37,76 milyon metreküpü içme-kullanma ve sanayi suyuna, geriye kalan 37,24 milyon metreküpü ise sulama suyuna tahsis edilecek şeklinde ayarlandı.
Şu ana kadar ihtiyaca göre su verildi, tam rakam vermek mümkün değil yaz ve kış aylarında genelde değişiyor. Fakat Türkiye’den su temin projesi kapsamında bizim açımızdan bir sorun yoktur kesintisiz şekilde su vermeye devam ediyoruz.” 

Yılmaz: Kullanılan su miktarı yaz kış değişiyor
KKTC Devlet Su İşleri Dairesi Müdürü Nazife Yılmaz da Türkiye’den gerekli miktarlarda su geldiğini söyledi. Yılmaz, şöyle devam etti:  “Bu yıl rakam veremiyorum henüz fakat geçen yıl 28 milyon metreküp su aldık. Belediyelerin katkı paylarından her ay metreküp başına 2,3 TL gibi cüzi bir rakam kesiliyor. Maliye tarafından aylık ölçümlere göre bu kesintiler yapılıyor ve Türkiye Devlet Su İşleri’nin hesabına yatırılıyor. Yaz ve kış aylarında kullandığımız su farklılaşıyor. Yaz aylarında daha fazla, kış aylarında daha az kullanılıyor. Geçitköy Barajının aldığı kadarıyla su alıyoruz. Mesela bu kış yağışlardan dolayı bir taşma meydana gelmesin diye suyun seviyesini biraz aşağıda tuttuk ama genel olarak su sıkıntısı yoktur.”  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474