banner564

Rekortmenler ödüllendirildi

Türkiye'de 2013 yılında yaklaşık 326 milyar liralık verginin 69 milyar lirasını BMVD topladı

Rekortmenler ödüllendirildi
banner598

Büyük Mükellefler Vergi Dairesi (BMVD) Başkanı Bülent Sarıgül, faiz ve kurdaki dalgalanmalardan en çok etkilenen sektörün yine bankacılık sektörü olduğunu belirterek, "Oradaki etkilenmeler kurumlar vergisi matrahlarına da yansıyor. Bunu da 2013'ün son çeyreğinden itibaren görmeye başladık. Yaklaşık yüzde 10'luk bir azalma var, özellikle kasım ve aralık ayında" dedi.

BMVD, Vergi Haftası nedeniyle 2012 yılında en çok kurumlar vergisi veren ilk 3 kuruma plaket verdi.

Plaket takdim töreninde konuşan Sarıgül, Türkiye'de 2013 yılında yaklaşık 326 milyar liralık vergi toplandığını, bunun 69 milyar lirasının BMVD tarafından toplandığını, dairenin Türkiye'deki payının yüzde 22 civarında olduğunu kaydetti.

Türkiye çapında 28,9 milyar liralık kurumlar vergisi toplandığı bilgisini veren Sarıgül, bunun 7,9 milyar lirasının BMVD'ye bağlı mükellefler tarafından verildiğini ve bunun yüzde 27'lik bir orana denk geldiğini dile getirdi.

 

Kurumlar vergisinin yüzde 65’i bankalardan

Sarıgül, 8 milyar liraya yaklaşan kurumlar vergisinin yaklaşık yüzde 65'ini bankaların ödediğini aktararak, şöyle devam etti:

"Türkiye'de kurumlar vergisinde bankaların önemli bir ağırlığı var. Tabi ekonomik dalgalanmalardan, faiz ve kurdaki dalgalanmalardan en çok etkilenen sektör yine bankacılık sektörü. Oradaki etkilenmeler kurumlar vergisi matrahlarına da yansıyor. Bunu da 2013'ün son çeyreğinden itibaren görmeye başladık. Yaklaşık yüzde 10'luk bir azalma var, özellikle kasım ve aralık ayında. Kasım ayında verilen beyannameler 3. çeyreği yansıtıyor. Yani 3. çeyrekten itibaren negatif ekonomik gelişmelerin etkisi görülmeye başlanmış."

Sarıgül, en çok vergi verenler listesinde bankaların genellikle ilk üçü kaptırmadığını ama 2013 döneminde bir reel sektör firmasının sıralamaya girebileceğini ifade etti.

 

 "BES'te stopaj iadesi isteyenlerin sayısı 420 bin"

Sarıgül, 29 Ağustos 2012 ve 29 Ağustos 2013 arasındaki dönemde BES'te stopaj iadesi isteyenlerin sayısının 420 bini bulduğunu söyledi.

Bugüne kadar 349 bin 733 kişinin iadesini gerçekleştirdikleri bilgisini veren Sarıgül, bu kapsamda 265 milyon 483 bin liralık ödeme yaptıklarını kaydetti. Geriye yaklaşık 70 bin kişinin kaldığını anlatan Sarıgül, ancak bunlardan 30 bin kişi hakkında herhangi bir işlem yapılmayacağını kaydetti.

BMVD Başkanı Sarıgül, konuşmasından sonra en çok kurumlar vergisi veren ilk 3 kuruma plaketlerini takdim etti.

 

Garanti birinci

Listede birinci olan Garanti Bankasının Genel Müdürü Ergun Özen, ikinci olan İş Bankasının Genel Müdür Yardımcısı Rıza İhsan Kutlusoy ile üçüncü olan Akbank'ın Genel Müdür Yardımcısı Atıl Özus, plaketlerini Sarıgül'ün elinden aldı.

Güncelleme Tarihi: 27 Şubat 2014, 01:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473