banner564

İzcan CTP’yi eleştirdi

Murat Kanatlı’nın tutuklanmasına yönelik tepkiler devam ediyor

İzcan CTP’yi eleştirdi
banner598

Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP), Murat Kanatlı’nın hapsedilmesinin sorumlusunun, bugüne kadar sivil ve demokratik bir yötemi yönünde adım atmayanlar olduğunu ileir südü.

BKP Genel Başkanı İzzet İzcan konuyla ilgili olarak dün yaptığı yazılı açıklamad, “Sol olduğunu iddia eden CTP/BG’nin hükümetin büyük ortağı olduğu bir dönemde siyasi parti liderleri askeri mahkemede yargılanıp hapsedildi” ifadesini kullandı.

İzcan, Kuzey Kıbrıs’ta asker ağırlıklı militarist bir rejim bulunduğunu, hukuk ve demokrasinin göstermelik olduğunu iddia ederek, Kıbrıslı Türklerin halen ateşkes koşullarında baskı altında tutulduğunu ileri sürdü.

Çözüm süreciyle demokratikleşme sürecinin birlikte yürütülmesi gerektiğine dikkat çeken İzcan, “Biran önce yeni, demokratik, sivil ve çağdaş bir anayasa yapılması için adım atılmalıdır. (Anayasa’daki) Geçici 10. madde kaldırılmalı, asker, polis ve itfaye sivile bağlanmalı, temel insan hak ve özgürlükleri güvence altına alınmalı, askeri mahkemeler kapatılmalı ve iktidar Kıbrıslı Türklere devredilmelidir” dedi.

 

Gazeteciler Birliği: Ciddi bir kara leke

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği (KTGB), vicdani ret hakkını kullanarak seferberlik eğitimine katılmadığı gerekçesiyle yargılanan Murat Kanatlı’nın mahkeme tarafından suçlu bulunarak hapse atılmasının ‘demokrasi ve insan hakları boyutuyla ciddi bir kara leke’ olduğunu kaydetti.

KTGB Yönetim Kurulu adına yazılı açıklama yapan Başkan Hüseyin Güven, “Yargının bağımsızlığına saygımızı korumakla birlikte, bu tür kararların günümüz çağdaş dünyasında kabul edilemez olduğu da aşikardır” dedi.

 

 

Elcil, Türkiye’yi suçladı

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS),  Genel Sekreteri Şener Elcil yaptığı yazılı açıklamada, Kanatlı’nın vicdani ret hakkını kullandığı için kelepçelenerek hapse gönderildiğini belirterek, Türkiye’yi suçladı.

 

Kanatlı’ya uluslararası destek

Yeni Kıbrıs Partisi (YKP), uluslararası kuruluş ve derneklerin Murat Kanatlı’ya destek mesajı gönderdiğini ve Kanatlı için imza kampanyası başlatıldığını açıkladı.

YKP’den yapılan yazılı açıklamaya göre, Avrupa Vicdani Retçiler Bürosu Başkanı Friedhelm Schneider gönderdiği destek mesajında, Kanatlı’nın Yönetim Kurulu üyeleri olduğunu belirterek, “Kıbrıslı vicdani retçi ve insan hakları aktivisti Murat Kanatlı’nın provakatif ve zalimce hapsedilmesi karşısında şoka uğradık; Kanatlı’nın hemen şu anda ve koşulsuzca serbest bırakılmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Açıklamaya göre, Kanatlı’nın Yürütme Kurulu üyesi olduğu Avrupa Sol Partisi de Kanatlı için destek mesajı yayınladı. Özgürlük ve Dayanışma Partisi de destek mesajında, Murat Kanatlı’nın serbest bırakılmasını talep etti. “War Resiters’ International” isimli bir kuruluşun da Murat Kanatlı’nın serbest bırakılması için uluslararası imza kampanyası başlattığı; Türkiye Vicdani Ret Derneği’nin ise bu hafta içinde Murat Kanatlı’ya destek için eylem hazırlığı içerisinde olduğu bildirildi.

 

“Verilen ceza kabul edilemez”

Temiz Toplum Derneği, seferberlik görevini reddettiği ve Askeri Mahkeme'nin kestiği para cezasını ödemediği için mahkûm edilen vicdani retçi Murat Kanatlı'ya verilen cezayı “kabul edilemez bir karar” olarak nitelendirdi.

“Toparlanıyoruz Hareketi” olarak bilinen Temiz Toplum Derneği’nden yapılan yazılı açıklamada, vicdani ret hakkının dünyada uluslararası toplum tarafından kabul edilen, uluslararası hukuk kuralları içerisinde yerini alan ve uluslararası mahkemeler tarafından üzerine içtihat kararları üretilen temel bir insan hakkı olduğu kaydedildi.

 

Gökçebel: Mahkeme kararını tanımıyoruz

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Tahir Gökçebel, temel bir insan hakkı olması gereken vicdani ret hakkının kendisine de tanınmasını talep eden ve bunun için mücadele eden YKP Örgütlenme Sekreteri Murat Kanatlı’ya destek verdi, mahkeme kararını tanımadığını kaydetti.

 

Güncelleme Tarihi: 27 Şubat 2014, 01:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473