banner564

‘Dik dur eğilme’

Dernek ve cemiyet yöneticileri, Kıbrıs müzakere sürecinde Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na tam destek belirtti

‘Dik dur eğilme’
banner598

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu dün, Kadir Dedeoğlu başkanlığındaki Türk Barış Kuvvetleri (TBK) Gaziler Derneği, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni Koruma Derneği ve Gazeteciler Cemiyeti ile ayrı ayrı görüştü.

Dernek ve cemiyet yöneticileri, Kıbrıs müzakere sürecinde Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na tam destek belirtti

TBK Gaziler Derneği Başkanı Kadir Dedeoğlu ziyarette, barış harekatında adaya geldiklerini, buraları vatan yapmanın ve devlet kurmanın kolay olmadığını, bu yüzden Kıbrıs’ta kalıcı bir anlaşmanın olabilmesi için geçmişin unutulmaması gerektiğini kaydetti.

Müzakerelerde tüm halkın “evet” diyebileceği adil, kalıcı ve güvenlik zafiyeti olmayan bir anlaşma istediklerini, Annan Planındaki gibi kayıplarının olmaması gerektiğini, çünkü 1974’te adaya gelip buraları vatan edinen, evlenen, çocuk/torun sahibi olan gazilerin eşdeğeri veya toprağı olmadığını anlatan Dedeoğlu, herkesi kucaklayabilecek bir anlaşma istediklerini vurguladı.

 

Eroğlu: Bu topraklara kan ve ter akıttınız

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da, 1974’te Barış Harekatına katılan gazilerin bu topraklarda kan ve ter akıttığını, bu topraklara barışı getirdiklerini, iki halkın yan yana barış içerisinde yaşayabileceğini dünyaya gösterdiklerini, sınır kapılarının açılmasıyla birlikte karşılıklı gidiş gelişlerle de olaysız hayatın devam edebileceğini gösterdiklerini kaydetti.

 

74 öncesine dönülmeyecek bir anlaşma

Eroğlu, şimdi yapılması gereken ve eksik olanın bir anlaşma olduğunu belirterek, bunun arayışında olduklarını, bu arayış devam ederken de birinci önceliğinin Kıbrıs Türk halkının arzu ettiği şekilde bir anlaşmaya varabilmek olduğunu vurguladı.

Bu topraklarda huzur ve güven içerisinde yaşayacakları, yarının ne olacağı endişesi içerisinde soru sormayacağı bir anlaşma ortaya çıkarabilmek için gayret ettiklerini ifade eden Eroğlu, bir anlaşma olması için dünyadan gelen telkinlerin son zamanlarda yoğunlaştığını, ama kendi bulacakları anlaşmanın Kıbrıs Türk halkını 1974 öncesine döndürmeyecek, o günlere taşımayacak bir anlaşma olması gerektiğini kaydetti.

 

Kocaismail: Zorlu bir görev yürütüyorsunuz

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni Koruma Derneği Başkanı Nejat Kocaismail da ziyaretteki konuşmasında, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun müzakere sürecinde zorlu bir görev yürüttüğünü belirterek, desteklerini yineledi.

Süreçte basında çıkan haberlerin ve halk arasındaki söylemlerin kendilerini endişelendirdiğini ifade eden Kocaismail, süreçle ilgili daha ayrıntılı bilgi almak istediklerini ifade etti.

 

Cemal: Dik duruşa tam destek

K.T.Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Akay Cemal da konuşmasında, müzakerelerin yeniden başlaması konusundaki görüşlerini aktarmak için bu ziyareti gerçekleştirdiklerini söyledi. Cemal, müzakerelere ve Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun dik duruşuna destek beyan etmeyi amaçladıklarını belirtti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun müzakereler ilişkin “zaman çok uzadı” yönündeki sözlerine atıfta bulunan Cemal, iki kurucu egemen devletten oluşan bir çözümün hem Kıbrıs Türkü, hem de Kıbrıs Rumu yararına olacağını söyledi.

Cemal, müzakerelere ilişkin çeşitli değerlendirmelere de değinerek, Türkiye’nin garantörlüğünün sulandırılması ya da iki kesimliliğin kaldırılması yönünde kaygılar oluştuğunu savundu. Cemal, 1974 öncesine dönmeyi öngörmeyen, iki toplumun yan yana barış içinde yaşayacağı bir çözümden yana olduklarını ifade etti.

Güncelleme Tarihi: 27 Şubat 2014, 01:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474