banner564

Talat: Yapılanlar hukuka aykırı

CTP, yasa gücünde kararnameler ile bazı kararları Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı

Talat: Yapılanlar  hukuka aykırı
banner598
Özlem Kaya YALGIN
Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Bakanlar Kurulu'nun son dönemde aldığı yasa gücünde kararnameler ile bazı kararların iptali talebiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.
CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, “seyrüsefer affı” ve “muhaceret affı” olarak bilinen yasa gücündeki kararnameler ile “Toprak Ürünleri Kurumu’na (TÜK) katkı adı altında 109 kalem ithal ürününe % 3 fon konulmasına” ilişkin Bakanlar Kurulu kararının Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvurunun ardından, parti merkezinde konuyla ilgili basın toplantısı düzenledi.
Mehmet Ali Talat, “UBP-DP azınlık hükümetinin kararnamelerle ülke yönetmesine göz yummamız mümkün değil” dedi.
Talat, kamuoyunda “seyrüsefer affı” olarak bilinen yasa gücünde kararnameyle, daha önce çıkarılan benzeri düzenlemelerden farklı olarak, sadece gecikme zamları değil ana borçların da affedildiği, dolayısıyla hem maliyenin ciddi zarara uğratıldığı, hem de borçlarını daha önce ödeyen yurttaşlara ciddi haksızlık yapılarak eşitsizlik yaratıldığını belirtti.
Talat, “kayıt dışı çalışmayla ilgili “Muhaceret affı” kararnamelerinin de Meclis’in çalışmaya başlamasını bekleyemeyecek kadar ivedi olmadıkları, bu düzenlemelerde, geçici affın dışında, adeta affı kalıcı hale getiren birtakım hükümler getirilmesinin de, Anayasa’nın 112’nci maddesi çerçevesinde kabul edilebilir olmadığı” değerlendirmesini yaptı.
Talat, Bakanlar Kurulu’nun, “Toprak Ürünleri Kurumu’na katkı adı altında” 109 kalem ithal ürün ve ürün grubuna yüzde 3 fon konulmasına” ilişkin kararını da Anayasa ve yasalara aykırı bulduklarını kaydetti.

Ticaret Odası da yargıya başvuruyor
Öte yandan Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO), Bakanlar Kurulu’nun bazı ithal ürünlere yüzde 3 ek vergi konulması kararının Anayasa’ya aykırı olduğunu belirterek, karara karşı hukuki işlem başlatacağını duyurdu.

Güncelleme Tarihi: 09 Eylül 2016, 09:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474