banner564

2016’de bitmeli

AB Komisyonu ‘Kıbrıs Sorununun Çözümü İçin Destek Grubu’ oluşturdu

2016’de bitmeli
banner598
Avrupa Komisyonu’nun, 2016’nın kesin çözüm yılı olacağı kanaatiyle “Kıbrıslı Türkler İçin Eylem Grubu”nun adını dün “Kıbrıs Sorununun Çözümü İçin Destek Grubu” olarak değiştirdiği haber verildi.
   Fileleftheros “Destek Grubu Kuruyorlar… Yılsonuna Kadar Çözüm Öngören Komisyon’dan Hareket” başlığıyla manşete çektiği Brüksel çıkışlı haberinde kararın dünkü Komiteler Koleji tarafından,  bu yılsonunda ayrı referandumlar yapılacağı ve soruna kesin çözüm olacağı yönündeki bilgi ve değerlendirmeler üzerine alındığını yazdı.
   Gazete Komisyon’un bu kararının, Brüksel’in -Jean Claude Juncker’in özel temsilcisi Peter Van Nuffel’in katkıları çerçevesinde- çözüm prosedürüne katkı koymaya hazır oluşunu yansıtmakta olduğuna dikkat çekti.
   Brüksel’de böyle bir görüntü şekillenmesinde BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin belirleyici rol oynadığını belirten gazete, “Eide, iki tarafın anlaşmazlıklarına ve sorunun ana yönleri halen ele alınmamış olmasına rağmen her fırsatta çözüm konusunda bereket ortamı yaratıyor” ifadesine yer verdi.
   Habere göre, Komiteler Koleji, kendi yeniden yapılanması kapsamında, “Kıbrıslı Türkler İçin Eylem Grubu”nun (Task Force for Turkish Cypriot Community) adını “Kıbrıs Sorununun Çözümü İçin Destek Grubu” (Cyprus Settlement Support) olarak değiştirip Marten Fairway’in sorumluluğundaki Yapısal Reformları Destekleme Birimi’nin uhdesine verdi. Fairway daha önce Troyka’nın Güney Kıbrıs’la memorandum programını uygulayan grubun başkanlığını da yapmıştı.
   Alınan karara göre, Fairway başkanlığındaki yeni birim, AB’nin temel önceliklerinin bütün aşamalarını kapsayacak şu 4 birime sahip olacak: 
   1-Bütçe, Ekonomi ve Değerlendirme
   2-Yönetim ve Kamu İdaresi
   3-Kalkınma ve Yatırım Ortamı
   4-İş Piyasası, Sağlık ve Sosyal Hizmetler.

Güncelleme Tarihi: 14 Nisan 2016, 09:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473