banner564

Lefkoşa’daki duvar yıkılsın

Almanya Federal Meclisi’nde yaptığı konuşmada çözüm kararlılığını vurgulayan Akıncı, bunun için destek istedi

Lefkoşa’daki  duvar yıkılsın
banner598
İbrahim DİRAN (TAK)
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Almanya Federal Meclisi’nin Avrupa İlişkileri Komitesi üyelerine yaptığı konuşmada, adada bir çözüme ulaşabilmek için öncelikle beyinlerdeki duvarları yıkmanın gerektiğini söyledi.
Akıncı, çözümün bölgede yaratacağı fırsatları, ülkeler arasındaki ilişkilerin gelişmesine yardımcı olacağını vurguladı.
Müzakerelerdeki ilerleme ve karşılaşılan zorluklar yanında, güven arttırıcı önlemlerle atılan adımlar hakkında bilgi veren Akıncı, Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların düşman olarak yetiştirildiğini belirtti ve “Göreve geldiğim gün söylediğim şu, birbirimizi düşman olarak değil bir ortak olarak görmeliyiz” dedi.
Adada barış kültürünün geliştirilmesi gerektiğini bunun da bir süreç gerektirdiğini belirten Akıncı, bu amaçla liderler olarak kültür komitesi kurulması kararı aldıklarını, geçmiş dönemlerde tarafların giriştiği karşılıklı suçlama davranışını terk ettiklerini söyledi.

ELAM’ın arasında öğrenciler de var…
Eğitimin de gözden geçirilmesi gerekliliğine dikkat çeken Akıncı, aşırı sağcı bir grup olan ELAM örgütünün Kıbrıslı Türklere saldırılar düzenlediğini, bunların arasında öğrenciler ve bu hareketleri teşvik eden öğretmenlerin de bulunduğunu, bu olaylar üzerine müzakereleri yürüten iki lider olarak iki toplumlu bir eğitim komitesi kurulmasına karar verdiklerini anlattı.
Kıbrıslı Türklerin AB’ye hazırlanması için, AB uzmanlarının yardımlarıyla yürütülen çalışmalar hakkında da bilgi veren Akıncı, “Amacımız hem çözüme hem AB’ye hazırlamaktır” dedi.
Akıncı, “2016’da bir çözüme ulaşmak için Türkiye, Yunanistan’ın desteğine ihtiyacımız var, bölgemiz, yakın coğrafyanın da böyle bir örneğe ihtiyacı var” dedi.

Türkiye’nin desteği samimi
Parlamenterlerin Türkiye’nin rolü ile ilgili sorularına karşılık Akıncı, geçmişte bölünmüşlüğün Türkiye tarafından bir çözüm olarak nitelendirildiğini ancak son on yılda bunun değiştiğini, bunun çözüm olmadığını Türkiye’nin de anladığını ve Kıbrıs müzakerelerine samimi bir destek verildiğini söyledi.

Toplantıya kimler katıldı…
Toplantıya Hristiyan Demokrat Birliği (CDU) üyesi, milletvekili ve AB İşleri Komite Başkanı Gunther Krichbaum, Die Linke (Sol Parti) üyesi ve sözcüsü Andrej Hunko, Alliance '90 Milletvekili ve Yeşiller Sözcüsü Manuel Sarrazin, Hristiyan Demokrat Birliği Bölge Başkanı ve Milletvekili Matern von Marschall – Hristiyan Demokratlardan AB İşleri Çalışma Grubu Başkanı Michael Stübgen, SPD (Sosyal Demokrat Parti) üyesi Dr. Dorothee Schlegel ve SDP Milletvekili Christian Petro katıldı 

Akıncı, İİT zirvesinde konuşma yapacak
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, İstanbul’daki İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) İslam Konferansı Zirvesi’ne katılmak üzere Almanya’dan ayrıldı.
Cumhurbaşkanı Akıncı, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın 13. İslam Konferansı Zirvesi’nde konuşma yapıp, temaslarda bulunacak.

Gazeteciye mülakat verdi
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, KKTC Berlin Temsilciliği‘ni ziyaret etti.
Akıncı, temsilcilikte Alman Uluslararası İlişkiler ve Güvenlik Enstitüsü’nden araştırmacı gazeteci ve akademisyen Dr. Günter Seufert’e mülakat verdi. 
Alman Uluslararası İlişkiler ve Güvenlik Enstitüsü, Alman Federal Meclisi ve hükümete yönelik çalışmalar yapan bir enstitü olarak biliniyor.

Güncelleme Tarihi: 14 Nisan 2016, 09:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474