banner564

97 evet, 81 hayır

DİKO Merkez Komitesi hükümetten çekilme kararını sınırlı oyla onayladı

97 evet, 81 hayır
banner598

DİKO Merkez Komitesi,  DİKO Yürütme Bürosu’nun hükümetten çekilme kararını onayladı.

DİKO Merkez Komitesi, önceki akşam saatlere kadar süren toplantısında, DİKO Yürütme Bürosu’nun, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, parti karşısındaki Kıbrıs sorununa ilişkin taahhütlerine uymadığı gerekçesiyle aldığı hükümetten çekilme kararını, yüzde 54.5’le kabul etti.

Politis ve diğer gazeteler, DİKO Merkez Komitesi’nin, yüzde 54.5 oy oranına denk gelen 97 “evet”, ve yüzde 45.5’e denk gelen 81 “hayır” oyuyla, hükümetten çekilme kararını onayladığı haberine geniş bir şekilde yer verdi. Habere göre oylama gizli yapıldı.
Haberi “Yenilgiye Benzeyen Zafer- DİKO Hükümetten Ayrılıyor- Taraflar Siperde Kaldı” başlıklarıyla aktaran Politis, DİKO Merkez Komitesi’nin kararının ardından Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in önceki akşam itibarıyla yeni bakanlar arama içerisinde olduğunu belirtti.
Gazete, DİKO Merkez Komitesi’nin, kararının ardından DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos’un görünüşteki zaferi idare etmeye çağrılacağını, zira Merkez Komitesi’nin kararının ardından, DİKO’nun yarısının başkanı olduğu ve diğer yarısının karşısında olduğu imajının güçlendiğini belirtti.
DİKO Merkez Komitesi’nin kararının ardından hükümette yer alan DİKO’lu Bakanlar Savunma Bakanı Fotis Fotiu, Eğitim ve Kültür Bakanı Kiriakos Kenevezos, Enerji, Ticaret ve Turizm Bakanı Yorgos Lakkotripis ve Sağlık Bakanı Petros Petridis’in Rum Başkanlığı’na giderek istifalarını sunmasının da beklendiğini belirten gazete, elde ettiği bilgilerin sadece partinin hükümetten çekilmeyeceğini, partiden de ayrılmaların olabileceği şeklinde olduğunu yazdı.
Parti ikiye bölündü


DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos’un zaferinin, parti içerisindeki savaş tamtamlarını sakinleştirmesi konusunda kendisine olanak sağlamadığını belirten gazete, bunun aksine partinin ikiye bölünmüş şekilde kaldığını teyit ettiğini kaydetti.

DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos yaptığı konuşmada, ileriki zaman dilimi içerisinde parti içerisindeki yaraların kapanması için inisiyatifler üstleneceği konusunda taahhütte bulundu.
Gazete, Papadopulos’un bunu yerine getirmemesi durumunda, Avrupa Parlamentosu seçimleri ışığında elverişsiz sürprizleri önünde bulmasının mümkün olacağını da yazdı.
Merkez Komite toplantısında gerginlik

Gazete, DİKO Merkez Komite toplantısında gerginliğin eksik olmadığını, DİKO’lu bakanların, (toplantının başında sadece Yorgos Lakkotripis konuştu) kendilerine söz hakkı verilmemesi nedeniyle toplantıdan ayrıldıklarını, daha sonra ise oy kullanmak için geri döndüklerini yazdı.
Merkez Komite önünde, hükümetten çekilme ve belirli koşullar altında hükümette kalınması şeklinde iki görüşün bulunduğunu yazan gazete, oylamaya sadece hükümetten çekilme kararının sunulmasının ise tepkilere yol açtığını belirtti.
DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos, toplantı çerçevesinde yaptığı konuşmada, hükümetten çekilme ısrarını yineledi.
DİKO eski Başkanı Marios Karoyan’ın Anastasiadis-DİKO arasındaki anlaşmanın güncelleştirilmesi şeklindeki önerisine karşı çıkan Papadopulos rezil olmaktan bahsetti.
Papadopulos sözlerinin devamında, “Anastasiadis yeni koşulları ihlal ederse o zaman ne olacak? Her hafta anlaşmayı mı güncelleştireceğiz, rezil olacağız” ifadesini kullandı.
Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in, bugüne kadar, kamu oyu önünde DİKO’ya hükümete kalması yönünde çağrıda bulunmadığına dikkati çeken Papadopulos, bunun aksine bunu işbirliği eksikliği olarak yorumladığını ve Annan Planı destekçisi Alekos Markidis’i müzakere grubuna atadığını ifade eden Papadopulos, 2004’e ilişkin toplumdaki ortamın, ekonomik krizden dolayı değiştiğini de söyledi.
DİKO Başkan Vekili Markos Kiprianu ise yaptığı konuşmada, hükümetten çekilme kararına karşı olduğunu yineledi.

Güncelleme Tarihi: 28 Şubat 2014, 04:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473