banner564

ABD katalizör

Rum Dışişleri bakanı Kasulidis’e göre, ortak açıklama çok yakın

ABD katalizör
banner598
 Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Kıbrıs’ta tarafların ortak açıklamada uzlaşıya varmaya çok yakın olduklarını, ABD’nin de bu durumda katalizör rol oynadığını iddia etti.

    Rum radyosunun haberine göre, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis,  önceki gün katıldığı bir televizyon programında yaptığı açıklamada, “Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk taraflarının ortak açıklamada uzlaşıya varmaya çok yakın olduklarını” söyledi.

   Kasulidis, “tarafların daha önce de uzlaşıya çok yakın olduklarını ancak sonuca ulaşamadıklarını” ifade ederek, sabırlı olunması gerektiğini kaydetti. Kasulides, “ortak açıklamanın bir sayfayı geçmeyeceğini ve bu uzlaşıya varılması çabalarında ABD’nin kulis diplomasisinin de katkı koyduğunu” vurguladı.
   Politis Gazetesi de, Kasulidis’in önceki akşam geç saatlerde DİSİ Siyasi Bürosu’nu Kıbrıs sorunundaki gelişmeler konusunda bilgilendirdiğini ve tarafların ortak açıklamada uzlaşıya varmaya çok yakın olduklarını söylediğini iddia etti.

Downer okuyacak
   Ortak açıklamanın BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer tarafından okunacağını ve Downer’in müzakerelerin başlangıcında da yer alacağını iddia eden gazete, buna karşın Downer’in sürecin içerisinde ne düzeyde kalmaya devam edeceğinin, Avustralya’da hükümette diplomat olarak görev alması önerisi sebebiyle, kesin olmadığını öne sürdü.
   Habere göre Kasulidis, ortak açıklamanın içeriğine ilişin olarak ise “ortak açıklama metninin bazı temel konuları netleştirmekte olduğu, Kıbrıs Rum tarafının en başından beri tek egemenlik, uluslararası temsiliyet ve vatandaşlık unsurlarını sağlamayı hedeflediğini” belirterek, Kıbrıs Türk tarafının iki türlü itiraz ortaya koyduğunu iddia etti.
   Kasulidis, Kıbrıs Türk tarafının itirazları konusunda şunları söyledi:

   “Bir taraftan, görüşmeyle yükümlü olduğumuz hukuki itirazlarda bulunurken diğer yandan kabul etmemiz mümkün olmayan, bölünme koşullarına denk gelen itirazlarda bulunuyor.”
   Kasulidis ayrıca, ABD’nin rolüne de değinerek, “ABD’nin sürecin başarıyla sona ermesi için sorumluluğun bir bölümünü üstlenmeye hazır olduğunu vurguladığını ve ABD’nin, tarafların her türlü tepkisini yatıştırmak açısından bunu önemli gördüğünü” söylediğini de yazdı.

Nuland’ın açıklaması
   Politis, ayrıca, ABD Dışişleri Bakanı’nın Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Müsteşarı Victoria Nuland’ın, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anasyasiadis ve Kasulidis’le gerçekleştirdiği görüşmeye de değinerek, Nuland’ın Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Dışişleri Bakanı Özdil Nami’yla de biraraya geldiğini anımsattı.

   Nuland, Anastasiadis ve Kasulidis’le görüşmesinin ardından Rum Hükümet Sözcüsü Hristos Stilianidis,  yazılı bir açıklama yaparak, görüşmede “özlü bir ortak açıklamaya varılması” konusunun ele alındığını belirtti.

    Stilianidis, Anastasiadis’in Nuland’a, Kıbrıs Rum tarafının ortak açıklamaya ilişkin görüşlerini ve ortak açıklamada başarıya ulaşılabilmesi yönündeki çabaları güçlendirecek uygun ortamın yaratılması için gerekli önlemler hakkında Kıbrıs Rum tarafının görüşlerini sunduğunu  belirtti.

Güncelleme Tarihi: 06 Şubat 2014, 13:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474