banner564

Afrodit’te kriz

Delek, doğalgaz konusunda Mısır’la temasa tepki gösterdi

Afrodit’te kriz
banner598
   Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi”ndeki 12’inci parselde hak sahibi olan İsrailli şirket Delek’in, Rum Yönetimi’nin doğalgaz konusunda Mısır ile temaslarda bulunmasına tepki gösterdiği haber verildi.
   Politis gazetesi “Delek, Alaşağı Etmekle Tehdit Etti… İsrailliler, Doğalgaz Satışı Konusunda Mısır ve BG ile Temaslarda Bulunulmasına Tepki Gösterdi” başlıklarıyla verdiği haberinde, Delek şirketler grubunun son günlerde, Güney Kıbrıs’ın 12’inci parseldeki (Afrodit yatağı) doğalgazı Mısır’da faaliyet gösteren şirketlere satışıyla ilgili üstlendiği inisiyatif konusunda tepkilerini ortaya koyduğunu yazdı. Habere göre, Rum hükümeti, Delek’in tepkisi üzerine alarm vererek, İsrailli ortaklarını uyarmak ve buzları eritmek için grup heyetiyle bir görüşme düzenledi.
   Habere göre, yan şirketleri Delek Drilling ve Avner Oil Exploration aracılığıyla Noble Energy’nin 12’inci parseldeki haklarının yüzde 30’unu satın alan Delek, gerek bakanlık düzeyinde, gerekse şirketler düzeyinde (Rum Hidrokarbon Şirketi ve Noble Energy’nin Mısır’lı Egas ve British Gas Egypt ile olan temasları) Mısır’la temaslarda bulunulması konusunda resmi olarak hoşnutsuzluğunu dile getirdi. 
   Gazete, Delek’in ilk başta, siyasi düzeyde çok iyi giden ve önümüzdeki günlerde yoğunlaşacak müzakerelere katılan taraflarla gizlilik sözleşmesi imzalamayı reddettiğini yazdı.
Afrodit’teki doğal zenginliklerden istifade konusundaki hükümet planlamalarının alaşağı olması ya da gecikmesi tehlikesi nedeniyle Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis aracılığıyla Delek heyetinin Güney Kıbrıs’a gitmesinin istendiğini kaydeden gazete, heyetin Güney Kıbrıs’a gitmesiyle konunun tüm boyutlarının ele alındığı görüşmeler yapıldığını belirtti.
    Delek grubu ile bozulan ilişkilerin memnuniyet verici derecede yeniden tesis edildiğini aktaran gazete, Delek’in artık Mısır hükümeti ve konuya müdahil Mısır sahillerinde iki terminali işleten devlet ve özel şirketlerle olan müzakerelere aktif olarak katılmasının beklediğini yazdı.

Güncelleme Tarihi: 07 Ocak 2015, 09:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473