banner564

Atina’da Kıbrıs dansı

Türkiye Başbakanı Davutoğlu ile Yunanistan Başbakanı Samaras’ın ‘müzakerelerin geleceğini’ belirlemek için yeni bir formül üzerinde durdukları bildirildi

Atina’da Kıbrıs dansı
banner598
   Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun Atina’ya gerçekleştirdiği ziyaret sırasında, Yunanistan başbakanı Andonis Samaras’la Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlamasına olanak tanıyacak bir formül üzerinde görüşme yaptığı iddia edildi. 
    Rum Sözcü Nikos Hristodulidis, iki Başbakan arasındaki görüşmeyi doğrularken, formülde öngörüldüğü gibi ENI’nin 9’uncu parseldeki araştırmalarına son vermesinin söz konusu olmadığını açıkladı.
    Haravgi; “Davutoğlu ve Samaras Formül Buldu Mu?.. Hükümet ENI’nin Araştırmalarına Son Verilmesinin Söz Konusu Olmadığını Belirtiyor” başlıklı haberinde, TC Başbakanı Davutoğlu ile Yunan dengi Samaras’ın Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlaması için formül arama konusunda anlaştıklarını haber verdi. Astra radyosunun Türkçe muhabiri Dimitris Agadis’in bir Türk yetkiliyi kaynak göstererek, müzakerelerin yeniden başlamasına olanak tanıyacak bir senaryonun tezgahta olduğu haberini geçtiğine işaret eden gazete özetle şunları yazdı:
   “Bu senaryoya göre, ENI-KoGas konsorsiyumu 9’uncu parseldeki sondajlarının ilk aşamasını tamamlar tamamlamaz Türkiye, bunu prosedürün sonu olarak algıladığını ve Barbaros Hayreddin Paşa gemisini çekeceğini açıklayacak. Aynı zamanda Türk hükümeti, ENI’nin hidrokarbon aramalarına devam etmesi durumunda tepki göstereceğini de sızdıracak.
    Türk kaynaklarına göre senaryoda, Kıbrıs hükümeti tarafından, Kıbrıslı Türklere doğalgazdaki haklarını verecek bir yasa hazırlanması da öngörülüyor. Aynı kaynaklara göre senaryonun uygulanmasını Türk ve Yunan Enerji Bakanlığı müsteşarları koordine edecek.”
Gazete, Rum Sözcü Nikos Hristodulidis’in Astra’nın bu haberi üzerine, “ENI’nin araştırmalarına son vermesinin söz konusu olmadığını” açıkladığını yazdı.
    Habere göre Hristodulidis, “Şirketler, sözleşmeler tahtında normal şekilde araştırmalarını sürdürecekler. Doğalgaz çıkarma şirketleri, bir takvim çerçevesinde ilerliyor ve hükümetin onlara karşı yükümlülükleri var. Ancak hükümet, değerlendirmede bulunmadan önce Yunan hükümetinden resmi bilgilendirme bekliyor” ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 08 Aralık 2014, 09:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474