banner564

Bedeli yok

İngiliz Yüksek Komiseri Kidd, üsler bölgesindeki arzierin imara açılması konusuna açıklık getirdi

Bedeli yok
banner598
    Kıbrıs’taki İngiliz Yüksek Komiseri Matthew Kidd, Güney Kıbrıs ile İngiltere arasında, İngiliz Üsleri içerisinde kalan arazilerin ve taşınmaz malların imara ve kalkınmaya açılmasına ilişkin olarak imzalanan anlaşma çerçevesinde Büyük Britanya’ya yönelik herhangi bir karşılığın olmadığını söyledi.
Simerini Gazetesi’ne göre “Sigmalive” kanalına söyleşi veren İngiliz Yüksek Komiseri Kidd, iki ülke arasında imzalaya değindi.
Anlaşma için neden bu zaman diliminin tercih edildiği şeklindeki bir soru üzerine Kidd, bu konunun, Rum Hükümeti ile yıllardır üzerinde çalıştıkları bir konu olduğunu, bunun kendisinin Kıbrıs’a gelmesinden önce, 4 yıldan fazla bir zaman öncesine dayandığını anlattı.
“Bazı zor konulara ve bunun pratikte nasıl ileriye götürüleceğine yönelik olarak çözümler bulunması gerekirdi” ifadesini kullanan Kidd, anlaşma taslağı için sonbaharda yoğun istişarelerin yapıldığını, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in İngiltere’ye ziyaret gerçekleştireceğini öğrenmeden önce çalışmaya başladıklarını da belirtti.
Kidd, Rum Yönetimi Bahis Siteleri Başkanı Nikos Anastasiadis’in İngiltere ziyareti sırasında bunun resmiyet kazandırılması yönünde herhangi bir planlamanın da bulunmadığına dikkati çekti; ayrıca anlaşmanın, Anatasaiadis’in İngiltere temasları çerçevesinde imzalanmasından da oldukça memnun olduğunu söyledi.

Bölge sakinlerinin baskısı etkili oldu
Anlaşmanın yapılmasına ilişkin çabaların hangi sebeple başladığı sorusu üzerine Kidd, etkilenen bölgelerdeki sakinlerin ve köylerin baskılarının ardından başladığını, Rum Yönetimi ile bunun için çalıştıklarını, var olan pratik zorlukları aştıklarını ve anlaşmaya vardıklarını ifade etti.
Bu olayın ötesinde, sonucun mal sahiplerinin yararına olacağını belirten Kidd, bu anlaşmanın ayrıca, işbirliği yapıldığı zaman, İngiliz Üslerine ilişkin durumları nasıl başarılabileceğine ilişkin örneği de ortaya koyduğunu kaydetti.
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in bu anlaşmayı tarihi olarak nitelendirmesinin hatırlatılması ve kendisinin bunu nasıl nitelendirdiğinin sorulması üzerine, Kidd, “bir sonraki defaya kadar hepimiz durumları tarihi olarak nitelendirebiliriz. Evet öyledir. Bunu, Üsler konusundaki ilişkilerimizin değişmesi örneği olarak düşünmeyi tercih ediyorum. Yıllardır başarıyla ele alma konumunda olmadığımız hassas konuların, ele alma yöntemindeki değişim eğilimi söz konusudur” yanıtını verdi.
Yıkılan bir tabudan bahsedilmesinin söz konusu olup olmadığına ilişkin olarak Kidd, “evet, neden olmasın” diyerek, geçmişte görüşülmesi zor olan özellikle hassas olan bazı konuları ele alma yeterliliklerini ortaya koyan bir örneği teşkil ettiğini ifade etti.

Güncelleme Tarihi: 22 Ocak 2014, 03:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473