banner564

Ödeme yetkisi hükümette

“Sebep ne olursa olsun halkı susuz bırakmak Anayasal suçtur” diyen Özçınar, su motorlarının elektriğinin kesilmesinde belediyelerin kusuru olmadığını söyledi

Ödeme yetkisi hükümette
banner598

Belediyeler Birliği Başkanı Mahmut Özçınar, su motorlarının biriken elektrik borcunun belediyelerin yükümlülüğünde olmadığını ifade ederek, sebep ne olursa olsun halkı susuz bırakmanın anayasal suç olduğunu ifade etti.

Özçınar, Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği’nin yarın yapılacak Genel Yönetim Kurulu sonrasında değerlendirmelerde bulunarak, belediyelerin değerlendirmenin ardından eylem dahil her türlü adım atacağını açıkladı.

Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP/BG)’li belediye başkanlarının mazeret belirterek katılmadığı toplantıda bir araya gelen Belediyeler Birliği Yürütme Kurulu, toplantı sonrasındaki açıklamasında, su motorlarının kesilen elektriğiyle ilgili belediyelerin hiçbir yükümlülüğü ve sorumluluğu olmadığını anlattı.

 

Kıb-Tek hükümetlerin halka karşı silahı

Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği Başkanı Mahmut Özçınar toplantıdaki konuşmasında, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)’deki su motorlarının elektriğinin Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek) tarafından kestiğini hatırlatarak, “Ülke bugünden (dünden) itibaren susuz bırakılmıştır. Ve bilinmelidir ki hükümet Anayasal suç işlemiştir” dedi.

Bu güne kadar Betebet Kıb-Tek’i yöneten hükümetlerin elektrik enerjisini halka karşı silah olarak kullandığını ve yönetemediği halde bu silahı elinde tutmaya çalıştığını savunan Özçınar, “Sürdürülemez hale gelen Kurum gerek yapılan zamlar ve gerekse şişirilen faturalarla belediyelerin ve halkın üzerinde baskı oluşturup, zorla belediyelerden haksız tahsilat yaparak kendi eksiklerini tamamlama gayreti içindedir” ifadelerini kullandı.

 

Su motorlarının parası peşin kesiliyor

İlk adım olarak Kıb-Tek’in mali yapısını düzeltmek için sokak lambaları için belediyelerin hane başına yıllık 100 TL civarındaki gelirinin kararnamelerle 250 – 300 TL yıllık aydınlatma vergisi olarak Kurum’a devredildiğini söyleyen Özçınar, kararnameye rağmen belediyelerin halka hizmet adına birçok yerleşim alanında kurumun görevlerini üstlendiğini kaydetti.

“Su motorları konusunda ise hükümet Su Dairesi’ne ödemek üzere belediyelerden peşin para tahsil etmektedir. Her ay devlet yaklaşık 400 – 450 bin TL’yi belediyelerin katkılarından kesmektedir” diyen Özçınar, elektrik kesintisine neden olan su motorlarının biriken elektrik borcunda belediyelerin sorumluluğu olmadığını yineledi.

 

1970’ten beri yükümlülük yerine getirilmiyor

Özçınar, Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı’nın Su Dairesi müdürü ile 4 gün önce toplantı yapıldığını belirterek, toplantıda Hükümet’in belediyelerden yaptığı kesintiyi durdurması; belediyelerin de bu günden itibaren su motorlarının elektrik harcamasını ödemesinin anlattı.

Toplantıda tüm kuyu ve su motorlarının Su Dairesi’ne ait olduğunun Daire Müdürü tarafından ısrarla beyan edildiğini kaydeden Özçınar, “1970’li yıllardan beri Su Dairesi’nin yükümlülüklerini yerine getirmediği ve elektrik kesintisinden dolayı halkımızın susuzluğa mahkum edildiği tespit edilmiştir” dedi.

Güncelleme Tarihi: 22 Ocak 2014, 03:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473