banner564

Bir demet yasemen

Rum Meclisi, Rusya ile ilişkilerin korunmasını öngören bir karar aldı

Bir demet yasemen
banner598
Rum Meclisi’nin Kırım krizine ilişkin BM Genel Kurulu ışığında, Güney Kıbrıs ile Rusya ilişkilerini tehlikeye atacak faaliyetlerden kaçınılması konusunda bir karar taslağı onayladığı belirtildi.
Politis gazetesi, Rum Meclisi’nin, Nikos Anastasiadis başkanlığındaki hükümete, Rusya konusunda baskı yapma girişiminde bulunduğunu yazdı. Gazete DİSİ hariç tüm siyasi partilerin, ilgili karar taslağını onayladığını belirtti.
   AKEL, DİKO, EDEK ve Vatandaşlık İttifakı tarafından sunulan öneride, Rusya’nın, Rum halkının haklarının geleneksel destekçisi ve en zor anlarında Güney Kıbrıs’ın yanında olduğuna vurgu yapıldığını yazan gazete, BM Genel Kurulu tarafından Kırım konusunda Kırım’a ilişkin bir karar tasarısı benimsenmesi ve Rusya ile Güney Kıbrıs ilişkileri olgusu temelinde Meclis’in, Rum Hükümeti’nin, BM Genel Kurulu çerçevesindeki Kırım kararını benimsemesi halinde Güney Kıbrıs’ın hayati önem taşıyan çıkarlarını etkileyeceği ve iki ülke arasındaki ilişkileri tehlikeye atacağı konusunda uyarıda bulunduğunu belirtti.
    Gazete, bu çerçevede Meclis’in büyük bir çoğunluğunun, yürütme yetkisine, uluslararası örgütlerdeki faaliyetler de dahil olmak üzere, Güney Kıbrıs ile Rusya arasındaki ilişkileri aksatacak faaliyetlerde bulunmaması çağrısı yaptığını yazdı.

DİSİ çekimser kaldı

Gazete söz konusu karar taslağına, AKEL, DİKO, EDEK, Rum Çevreciler ve Ekologlar Hareketi, EVRO.KO’dan olan toplam 30 milletvekilinin “evet” dediğini, DİSİ Milletvekili Rikos Mappuridis’in “hayır” oyu kullandığını, diğer 15 DİSİ milletvekilinin ise “çekimser” kaldığını belirtti.
Gazete ayrıca karar taslağının görüşülmesi sırasında söz alan milletvekillerinin çeşitli argümanlar ortaya koyduklarını yazdı.
DİSİ Meclis Grup Sözcüsü Nikos Tornaritis yaptığı konuşmada, Güney Kıbrıs’ın önünde hassas diplomatik dengeler bulunduğunu bunun yanında kendilerinin AB üyesi olduğuna dikkati çekti.
Tornaritis, partinin bu olgular ve ülkenin malum çıkarlarını hesaba katarak karar taslağı konusundaki oylamada çekimser kalmayı tercih edeceğini ifade etti.

AKEL: “İlişkiler gözbebeği gibi korunmalı”

AKEL Meclis Grup Sözcüsü Yiannos Lamaris konuşmasında, Güney Kıbrıs’ın Rusya ile ilişkilerinin göz bebeği gibi korunması gerektiğine dikkati çekti.
Moskova’nın Kıbrıs sorununda ayağının kaydırıldığını söyleyen Lamaris, bunun öncesinde Euro Grubu’nun kararları nedeniyle Rusya ile ilişkilerin yara aldığını ifade etti.
DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos ise konuşmasında hükümeti, Kırım konusunda tek taraflı ve tek boyutlu yaklaşım izlemekle suçladı.
Papadopulos ayrıca hükümetin, Rusya’nın, Rum tezleri karşısında, Güvenlik Konseyi’ndeki önemli rolünün de hesaba katmasını istedi.
EDEK Milletvekili Fidias Sarikas, Güney Kıbrıs-Rusya ilişkilerini tehlikeye atacak icraatlardan kaçınılması gerektiğini söyledi.
   EVRO.KO Başkanı Dimitris Şilluris Kırım konusunda her ne yapılacaksa bunun yanlış olacağını belirtirken, Çevreciler Genel Sekreteri Yorgos Perdikis, Rusya aleyhine BM’de ileriye götürülecek kararı ise haksızlık olarak nitelendirdi.



Güncelleme Tarihi: 29 Mart 2014, 13:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474