banner564

Çatışma uyarısı

Yunanistan Savunma Bakanı Kammenos, Haziran ayında yeni doğal gaz sondajlarının başlamasıyla birlikte Türkiye’nin müdahalede bulunabileceğini söyledi

Çatışma uyarısı
banner598
 Yunanistan Milli Savunma Bakanı Panos Kammenos’un, gerek parlamentoda, gerekse Rum DİKO partisi Başkanı Nikolas Papadopulos ile görüşmesi sırasında, Haziran ayı içinde sıcak çatışma uyarısında bulunduğu bildirildi.
    Simerini gaztesi, konuyla ilgili gelişmeleri“Yunanistan Milli Savunma Bakanı Yangın Çıkardı… Kıbrıs MEB’inde ‘Sıcak Olay’  başlığıyla manşetine çekti.
   Habere göre Kammenos, Yunan Meclisi’ndeki kulislerde, “Fransız Total şirketinin Doğal Gaz bulmak için sondaja başlayacağı haziran ayında Türkiye’nin ‘Kıbrıs’ karasuları içerisinde sıcak olay çıkaracağına inandığını” iddia etti. Türkiye’nin daha önce de Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisini bölgeye gönderdiğini söyleyen Kammenos, “ne tür bir sıcak olaydan” söz ettiği sorulduğunda “Barbaros ihtilaflı bölgeye çıkabilir” cevabını verdi.
   Gazete edindiği bilgilere dayanarak Kammenos’un, Atina’da bulunan DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos’la dün yaptığı görüşme sırasında da Türkiye’nin “gerek Ege’de gerek Kıbrıs’ta sıcak olay çıkartarak iç krizini ihraç etmek isteyebileceği” iddiasını dillendirdiğini yazdı.
   Gazete Yunanistan’daki SİRİZA-ANEL koalisyon hükümetinden kaynakların, Ege’deki adaların doluluk durumunun yüzde 17’den yüzde 48’e çıkartıldığını ve Yunanistan’ın, “Türkiye’den gelebilecek tahriklere karşı tetikte olduğunu” belirterek “Kıbrıs’ın, böyle bir sıcak olay çıkması için çok daha hassas göründüğü” kanaatinde olduğunu belirtti.
Gazeteye göre Yunan Milli Savunma Bakanlığı tarafından sızdırılan haber üzerine Rum 

Anastasiadis uyardı

   Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias ile telefon görüşmesi yaparak Kocias’tan, hem izahat hem de “bu tür açıklamalarda daha çok sağduyu” istedi. Rum Sözcü Nikos Hristodulidis de Rum basınına, “Yunan medyasına yansıyan, Türkiye’nin haziran ayında Kıbrıs karasularında sıcak olay çıkartabileceği iddiaların teyit edilmediğini açıkladı. Hristodulidis, Rum yönetiminin Yunan hükümeti ile sürekli temas halinde olduğuna işaret ederek “ne böyle bir bilgi var ne de bu tür iddialar teyit ediliyor” ifadesini kullandı.
   Politis de haberi manşetten “Zarar Yaratan Kammenos’tan Sızdırmalar… Yunan Milli Savunma Bakanı Kıbrıs’ta Sıcak Olaydan Söz Etti… Hükümet Atina’dan İzahat İstedi” başlığıyla ve Yunanistan Milli Savunma Bakanı Panos Kammenos’un, kamuflajlar içerisinde göründüğü bir fotoğrafıyla birlikte yayımladı.
    Gazete “Total’in sondaja başlayacağı haziran ayında Kıbrıs açıklarında sıcak olay beklendiği” değerlendirmesinin Yunan askeri çevrelerine ait olduğunu ancak dün akşama kadar, medyaya sızdırılan bu konu hakkında Yunanistan Milli Savunma Bakanlığı’ndan hiçbir yalanlama veya düzeltme gelmediğini vurguladı.
    Yalanlamanın Rum Sözcü’den geldiğini belirten gazete, Yunanistan Milli Savunma Bakanı Kammenos ve Dışişleri Bakanı Kocias ile irtibat kuran ve izahat isteyenin de Rum Sözcü Nikos Hristodulidis olduğunu yazdı, haberin de Kammenos’un da Yunan Meclisi’nde bulunduğu dün, Milli Savunma Bakanlığı askeri çevrelerinin “bilgilendirme” yaptığı meclis muhabirleri tarafından verildiğine dikkat çekti.
   Gazeteye göre Yunan askeri çevreleri, Yunan meclis muhabirlerine konuşurken Yunanistan’ın F-35 tipi askeri uçak satın almak ve F-16 tipi uçaklarını iyileştirmek istediğini de açıkladı.

Turizme zarar verecek

   Haberde Rum hükümet çevrelerinin, “Yunanistan Milli Savunma Bakanlığı askeri çevrelerinin ölçüsüz, sorumsuz ve tehlikeli” diye niteledikleri bu tür açıklamalarının Rum turizmine ve doğal gaz sondajlarına olumsuz etki yapabileceğinden endişe belirttikleri vurgulandı.
   Gazeteye göre Rum siyasi ve askeri çevreleri, daha Total’in haziran ayında sondaj yapacağının bile net olmadığını ve “Meclis Savunma Komitesi toplantısında bulunduğu sırada Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis’e de bu tür kanaatler bulunduğu bilgisi verilmediğine dikkat çekerek sıcak olay açıklamalarını, bu yıl patlama beklenen turizme olumsuz etki yapacağı gerekçesiyle “tehlikeli” bulduklarını söylediler.Alithia haberi “Kıbrıs Hükümeti Muhtemel ‘Sıcak Olayı’ Yalanlıyor…

Güncelleme Tarihi: 04 Mart 2017, 10:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473