banner564

‘Dönüm noktası’

Rum tarafı, yarın başlayacak olan liderler zirvesine odaklandı

‘Dönüm noktası’
banner598
 Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis arasında yarın yapılması beklenen görüşme Rum tarafında gündemin ilk sırasına yerleşti. Rumlara göre, yeni müzakere süreci Kıbrıs konusunda ‘dönüm noktası’ olacak.
   Kathimerini gazetesi “Blame Game (karşılıklı suçlama) Liderler Masasına Gölge Düşürdü” başlıklı haberinde, New York’taki üçlü zirvenin ardından olanlara bağlı olarak, salı günü yapılacak Akıncı ile Anastasiadis arasındaki görüşmenin, nedenlerden biri olan “blame game” sebebiyle, dönüm noktası olarak addedildiğini savundu.
   Gazete, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın ABD’den dönmeden önce Kıbrıs sorunu, New York’taki perde gerisi ve beşli konferansa ilişkin olarak kamuoyu önünde sürekli müdahalelerde bulunma politikasını takip ettiği sürece “blame game’”den dolayı bir dizi sonucun ortaya çıkmasının beklendiğini ileri sürdü. 
  Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in ise, aynı mantıkta hareket etmediğini, mesafeyi koruyarak yanıt vermediğini yazan gazete, Anastasiadis’in salı günü yapılacak görüşmedeki tavrının, ortama bağlı olarak belli olacağını belirtti.
   Gazete, Akıncı’nın, New York’taki üçlü zirvenin ardından tavrının ise “Amerika’daki perde gerisinin yoğun olması ve BM Genel Sekreteri Ban’ın Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin durumları yönetmesine” dayanabileceğini iddia etti.
  Gazete ayrıca Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, BM’den teyitler aldığını ancak bunu Genel Sekreter Ban Ki Moon’un ağzından durmadığını; bunun da Kıbrıs Türk liderin çıkış yapmasını muhtemelen mazur gösterdiğini ileri sürdü.

Güvenlik konusu ve ABD

   Fileleftheros gazetesi “Türk Üssü İle Flört Ediyor-ABD Güvenlik Konusunu Kapatmayı Tercih Ediyor-Ankara’nın Önerisini Çıkış Addediyor” başlıklı haberinde, ABD’nin, Kıbrıs’taki Türk askerinin konuşlanacağı bir üssün oluşturulması şeklindeki Türk önerisiyle, güvenlik konusunu kapatmak istediğini yazdı.

Gazete, bunun da, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in, kısa bir süre önce New York’ta Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile gerçekleştirdiği görüşme sırasında orta koyduğu yöntemden ortaya çıktığını belirtti.
    Habere göre, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Ada’da Türkiye’nin sonsuza dek mevcudiyetini öngören Türk önerisini taşırken, Anastasiadis’ten bunu değerlendirmesini ve karar vermesini talep etti. 
  Güney Kıbrıs ve Atina’nın, Biden’in bu müdahalesini, Türk önerisinin kabul edilmesi için nezaketli bir öneri olarak addettiğini yazan gazete, Anastasiadis’in ise, Kıbrıslı Rumlar tarafından kabul edilmesi mümkün olmayan Türk önerisiyle hem fikir olmaması konusuna izahat getirdiğini belirtti.
   Gazete, aynı haberinin içerisinde, Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ın güvenlik konusunda uluslararası düzeylerde yeni müdahaleleri ileriye götürme konusunda anlaşamaya vardığını yazdı.
   Söz konusu müdahalelerin, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas tarafından hazırlanan belgeye dayanan Kıbrıs Rum tarafının sunduğu belge temelinde olacağını belirtti.
   Habere göre Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nda geçtiğimiz hafta bu konuda yapılan toplantıda, gerek yabancı hükümet ve örgütlerin bilgilendirilmesi, gerekse Yunanistan diplomatik misyonunun faaliyetlerine ilişkin ileriki adımlar belirlendi.

Güncelleme Tarihi: 03 Ekim 2016, 10:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474