banner564

Eide: Son fırsat

Birleşmiş Milletler’in Kıbrıs takvimi , çözüm veya kesin ayrılığın yıl sonuna kadar tamamlanmasını öngörüyor

Eide: Son fırsat
banner598
   Birleşmiş Milletler’in (BM), Kıbrıs sorununun çözümü konusunda bir yol haritası hazırladığı, buna göre çözüm veya çözümsüzlüğün yılsonuna kadar belirleneceği iddia edildi. 
   Güney Kıbrıs’ta yayımlanan Fileleftheros gazetesi  “Yol Haritası Hazırlandı - Başlangıç ve Son İçin Son Dönemeç – BM Yıl Sonunu Bitiş Olarak Ortaya Koyup Tüm Adımları Belirliyor” başlıklı haberinde, Kıbrıs sorununun çözüm sürecinin son dönemece girdiği iddiasında bulundu.
   Gazete, BM’nin takvimlerin varlığını kabul etmemesine karşın diplomatik kaynakların, Kıbrıs sorunuyla ilgili yol haritasının, çözüm olsa da olmasa da, bu yıl sonunda sona ermesini öngörüldüğünü iddia etti.
   Kıbrıs Rum tarafının ise çabalarını iki eksende yoğunlaştırdığını; ilkinin, sürece ilişkin tutumunu netleştirmek; ikincisinin ise Kıbrıs sorununun sadece ABD, İngiltere ve BM’nin değil tüm uluslar arası toplumun ilgi alanı olmasını sağlamak için girişimlerde bulunmak olduğunu yazan gazete, bu çerçevede Anastasiadis’in BM Genel Sekreteri ile görüşme talebinde bulunduğunu aktardı.

Anastasiadis-Ban görüşmesi

   Gazete, Anastasiadis’in bu isteğinin BM tarafından olumlu karşılandığını ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide’nin dün Anastasiadis’e, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un kendisiyle Cumartesi günü Moskova’da görüşeceği haberini ilettiğini yazdı.
   Anastasiadis’in bugün Polonya’ya gideceğini ve burada BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ülkeler ve AB üyesi ülkelerin liderleriyle görüşme talep edeceğini belirten gazete, Anastasiadis’in ayrıca, ABD Başkan Yarımcısı Joe Biden’le bir telefon görüşmesi yapmasının da söz konusu olduğunu bildirdi.
   Habere göre, Rum hükümet sözcüsü Nikos Hristodulidis dün konuya ilişkin sorulara, “şu an için açıklanacak bir şey olmadığı ve ABD’nin talebinin söz konusu olduğu” yanıtını verdi.
   Hristodulidis, Anastasiadis’in Biden’le konuşacağını, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve BM Genel Sekreteri Ban’la görüşeceğini belirterek, tüm Güvenlik Konseyi üyelerinin sürece müdahil olmaları gerekliliğine bir kez daha vurgu yaptı.

Güncelleme Tarihi: 07 Mayıs 2015, 09:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473