banner564

Faiz: Bizde yok

Güney Kıbrıs’ta ‘Batı Nil Virüsü’ görülünce Rum hükümeti alarma geçti

Faiz: Bizde yok
banner598
 Güney Kıbrıs’ta ilk kez Batı Nil (West Nile) virüsü vakası saptandığı ve Rum Sağlık Bakanlığı’nın yanı sıra ilgili devlet dairelerinin alarma geçtiği bildirildi. Diyalog’un görüşlerine başvurduğu KKTC Sağlık Fakanı Dr.Faiz Sucuoğlu ise KKTC’de böylesi bir vakaya rastlanmadığını söyledi.
   Yakın zamanda Yunanistan’a seyahat eden Kıbrıslı Rum bir vatandaşta söz konusu virüse rastlandığını belirten Simerini gazetesi, yetkili birimlerin konuyla ilgili araştırma yaptığını haber verdi.
   Edindiği bilgilere göre Larnaka’da kalan, geçmişte sağlık sorunları yaşamış orta yaşlı bir erkeğin söz konusu olduğunu aktaran gazete, söz konusu kişinin Güney Kıbrıs’a dönüşünün ardından birkaç gün önce rahatsızlanması üzerine bir sağlık merkezine gittiğini ve yapılan tetkiklerde kendisine Nil virüsünün bulaştığının saptandığını aktardı. 
   Gazete yetkili dairelere konuyla ilgili bilgi verilmesi üzerine virüs eğer ülkeye geldiyse bununla mücadele için her yönde gereken girişimlerde bulunulduğunu, aynı zamanda hastaya ayrıntılı testler yapıldığını belirtti. 
   Haberde, Nil virüsü sivrisinekle bulaştığından, söz konusu şahsın son zamanlarda kaldığı ve ziyaret ettiği yerlerde ilaçlama yapıldığı da belirtildi.

Batı Nil Virüsü Nedir?

   Batı Nil Virusu; insanlar, atlar, kuşlar ve vahşi hayvanlarda çeşitli nörolojik semptomlara neden olan ve artropotlarla bulaşan bir flavi virustur. Virus; Amerika, Asya, Afrika ve Avrupa’da, özellikle Akdeniz'e sınırı olan ülkelerde insanlar ve köpek, at, kuşlar gibi çeşitli hayvanlarda hafif ateşli hastalıklar, meninjit, ensefalit ya da ölümlerin nedenidir.
   Daha çok nörolojik semptomlarla karakterize bir enfeksiyon oluşturan virus, ilk olarak 1937 yılında, Orta Afrika ülkelerinden Uganda'da Nil Nehri’nin batı kısımlarında infekte bir kadından izole edildi.

Belirti ve Bulgular
   Doğal olarak oluşan enfeksiyonlarda inkübasyon periyodu 2-15 gün arasında olup genel olarak 1-6 gündür.
   Batı Nil Virusu enfeksiyonu bir çok olguda hafif şiddetle seyreder. Sivrisinek ısırıkları ile infekte olan bir çok kişide hastalık asemptomatik seyirli olabilir. Batı Nil Virusu enfeksiyonlarının semptomları başağrısı, ateş, vücutta ağrı, deride kızarıklıklar, lenfadenopati şeklinde görülmektedir.
    Daha şiddetli olgularda, Santral Sinir Sistemi (SSS) etkilendiğinden,febril başağrısından aseptik menenjite ve ensefalite kadar değişen klinik belirtiler ortaya çıkabilir ve bunlar çoğu zaman başka virüslerin neden olduğu benzer belirtilerden ayırt edilemezler. Başağrısı Batı Nil Virüsü ateşinin bir belirtisidir ancak başağrısı varlığı hastalığın santral sinir sistemini tuttuğunu göstermez.
   Santral sinir sistemi tutulumunda çoğunlukla bilinç durumunda bir değişiklik vardır ve bu orta şiddetteki bir letarjiyle sonuçlanabileceği gibi konfüzyon veya komaya kadar da ilerleyebilir. Fokal nörolojik hasarlar ekstremite ya da kraniyal sinir felçleriyle sonuçlanabilir. Tremor (titreme) ve hareket bozuklukları da bildirilmiştir.
    Bazen nörolojik belirtiler duyu kaybının olmadığı asimetrik ekstremite güçsüzlüğü veya felciyle karakterizedir. Ağrı felcin önüne geçebilir. Felç ateş, başağrısı veya Batı Nil Virüsü enfeksiyonu ile ilişkili diğer sık görülen semptomlar olmadan da ortaya çıkabilir. Solununum kaslarının da etkilenmesiyle ortaya çıkan akut solunum yetmezliği de görülebilir.


Güncelleme Tarihi: 02 Eylül 2016, 10:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474