banner564

“Fırsatları kaçırdık”

Hidrokarbon uzmanı Ellinas, Kıbrıs sorunu çözülmez ve Türk piyasasını yakalayamazlarsa doğalgazın ellerinde kalabileceği uyarısında bulundu

“Fırsatları kaçırdık”
banner598
Hidrokarbon konularında uzman olan Rum Devlet Hidrokarbon Şirketi (KRETİK) eski Başkanı Haralambos Ellinas, Kıbrıs sorunu çözülmez ve Türk piyasasını yakalayamazlarsa doğalgazın ellerinde kalabileceği uyarısında bulundu.
Haravgi gazetesine röportaj veren Ellinas, Güney Kıbrıs’ın hidrokarbon araştırmaları için çıktığı üçüncü tür ruhsat ihalesinin olumlu bir gelişme olduğunu belirtti.
Mısır konusunda kulağa gelenlerin de olumlu olduğunu ancak doğalgazın satışına ilişkin anlaşmaların değil, siyasi anlaşmaların söz konusu olduğunu kaydeden Ellinas, bu anlaşmaların hayata geçirilmesi ve proje haline getirilmesi ihtimalinin çok küçük olduğu görüşünü dile getirdi.
Ellinas, hem fiyat konusu, hem de Mısır kendi projelerini yaptığından dolayı küçük ihtimallerden söz ettiğini belirtti.
“Kıbrıs gazı için diğer piyasa ve seçenekler nelerdir?” sorusuna yanıt veren Ellinas, Kıbrıs sorununun çözülmesi ve İsrail’in kendilerine yetişmemesi durumunda geriye Türkiye piyasasının kaldığını belirtti.

Türkiye İsrail ilişkileri düzeldi
Türkiye ile İsrail’in ilişkilerinin düzeldiğine işaret eden Ellinas, İsrail, Türkiye’ye doğalgaz satarsa, Türkiye’nin ihtiyaçlarının karşılanacağını söyledi.
Ellinas, Türkiye’nin Rusya’ya da ilerlediğini belirterek, “Turkish stream” projesi için çabaların yeniden canlandığına da işaret etti.
Doğalgazın ellerinde kalması riskinin bulunup bulunmadığı sorusuna olumlu yanıt veren Ellinas, fırsatlar kaçırdıklarından söz etti.

“Bununla nasıl rekabet edeceğiz?”
“Keşke Mısır piyasasına satsak. Ama nasıl?” diyen Ellinas, Mısır’ın kendine yetmeye başladığını, çok ucuza sıvılaştırılmış doğalgaz ithal ettiğini belirterek “Bununla nasıl rekabet edeceğiz?” sorusunu sordu.
Ellerinde çok az seçeneğin kaldığını söyleyen Ellinas, bunlardan birinin de Türkiye olduğunu, ancak Kıbrıs sorunu çözülmez ve İsrail ile yürürlerse Türk piyasasının belki de kaybedileceği değerlendirmesinde bulundu.
Tüm bunların ardından geriye yüzen sıvılaştırılmış doğalgaz tesisi gibi seçeneklerin kaldığını anlatan Ellinas, Total şirketinin 11’inci parselde başarıya ulaşması durumunda Avrupa ya da Asya’ya ihracat için sıvılaştırılmış doğalgaz projesiyle ilerleyeceğine dair inancını dile getirdi.
“Yani geciktik ve uluslararası doğalgaz piyasası yardımcı olmuyor” yorumu üzerine Ellinas, “Fırsatlar kaybettik. 2013 yılına kadar elimizde fırsatlar vardı ve bunları kaybettik” sözlerini kullandı.
Bunlardan birinin Vasiliko’ya yapılabilecek terminal, diğerinin de Meksika Körfezi’nden getirilecek ikinci el platform olduğunu anlatan Ellinas, sıkılaştırılmış doğalgaz konusunda da ellerine fırsat geçtiğini, ancak bunu da kaybettiklerini belirtti.
Özetle Kıbrıs sorunu çözülmeden İsrail ve Türkiye ilerlerse her türlü perspektifi kaybedeceklerini mi demek istediği sorusuna karşılık Ellinas, böyle bir tehlikenin olduğunu vurguladı.

Güncelleme Tarihi: 12 Eylül 2016, 09:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474