banner564

Gözdağı veriyor

Rum yönetimi, TMK’ya başvuran Rumların ‘göçmeliğini’ kabul etmeyecek

Gözdağı veriyor
banner598
 

Kıbrıs Rum Yönetimi İçişleri Bakanı Sokratis Hasikos, Rum göçmenlerin KKTC Taşınmaz Mal Komisyonu’na (TMK) yönelik başvurularının caydırılmasına ilişkin tek yöntemin Kıbrıs sorununun çözümü olduğunu ifade ederek, Rumalra taşınmaz malalrını satmaması çağrısı yaptı.

   Rum Yönetimi’nin, Kıbrıslı Rumların, KKTC’deki Taşınmaz Mal Komisyonu’na başvurmasını önlemek için üzerinde çalıştığı önerilerin henüz tamamlanmadığı, ancak TMK’ya başvuracak Rumların “göçmen kimliğini” kaybedeceği bildirildi.

   Rum Yönetimi adına İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan, Kıbrıslı Rumların, Taşınmaz Mal Komisyonu’na başvurmasının önüne geçmek için bir süredir üzerinde durduğu ve henüz tamamlanmadığı belirtilen öneriler, önceki gün toplanan Ulusal Konseyine sunuldu.

Söz konusu öneriler, Ulusal Konsey düzeyinde yeniden ele alınacak.

   Rum İçişleri Bakanlığı’nın önerileri arasında “Kıbrıslı Rumlar arasındaki alım-satımlardaki devir vergisinin kaldırılması; Taşınmaz Mal Komisyonu’na başvuranların göçmenlik haklarını kaybetmesi; Ağırlığın Eşit Paylaşımı Birimi’nde, kredi dağıtılmasına yönelik değişiklikler yapılması; evlerin genişletilmesi için yerleşim yerlerinde esneklikler yapılması; mevcut ödenekler temelinde göçmenlere ekonomik yardımda bulunulması” gibi konular bulunuyor.

 

Yeni vergi mümkün değil

 

   Filelfetheros Gazetesi, Rum Maliye Bakanlığı’nın, bahsedilen hedefler için para tahsil etmek amacıyla yeni vergilerin olmasının mümkün olmadığı konusunda çekincelerini dile getirdiğini belirterek, Güney Kıbrıs’ın Türkiye aleyhine olan 4.Hükümetler Arası Başvuru’nun ileriye götürülmesi gerektiğini addeden Rum Başsavcılığın da bazı konuları inceleyeceğini yazdı.
   Habere göre; Kuzey’deki Rumlara ait taşınmaz malların Ulusal Konsey’de ele alınması sırasında, Kıbrıs Türk Malları Vasiliği konuları ile Kuzey’deki taşınmazlara ilişkin kullanım alanı hakkının Güney Kıbrıs’a taşınması konusu da tartışıldı. Rum İçişleri Bakanı Sokratis Hasikos’un bu konularda hem fikir olmadığı belirtildi.

Hasikos: Öneriler ay sonu tamamlanacak

   Rum İçişleri Bakanı Sokratis Hasikos, konu hakkında yaptığı açıklamada, Kıbrıslı Rum göçmenlerin KKTC Taşınmaz Mal Komisyonu’na başvurmasının engellenmesine önerilerin bu ay sonunda tamamlanmasının beklendiğini söyledi.

   Hasikos, bütünlüklü önerilerle ilgili, Rum Maliye Bakanlığı ve ilgili bakanlılar ile Ulusal Konsey Alt Komitesi arasında yeni bir görüşmenin yapılacağını belirtti.

 

Tek yöntem çözüm

 

Göçmenlerin KKTC Taşınmaz Mal Komisyonu’na yönelik başvurularının caydırılmasına ilişkin tek yöntemin Kıbrıs sorununun çözümü olduğunu ifade eden Hasikos, taşınmazlarını satmamaları konusunda da Rum göçmenlere çağrıda bulundu.
Hasikos “Hali hazırda önerdiğimiz bazı öneriler var, ancak samimi olmak isterim ki, yöntemlerden biri Kıbrıs sorununun çözümüdür, geriye kalanlar ise yarı tedbirdir” ifadesini kullandı.

Göçmenlere yönelik bazı teşviklerin de incelendiğini kaydeden Hasikos, derin bir ekonomik krizin içinde bulunulduğunu, maalesef devletin, Kuzey’de göçmenlere verilen değerin yüzde 10’u bile veremediğini söyledi.
“KKTC’deki Taşınmaz Mal Komisyonu’na kaç kişinin başvurduğu ve ne kadar tazminat verildiği konusunda verilerin bulunup bulunmadığı” sorusu üzerine Hasikos, KKTC’deki herhangi bir arşive resmi açıdan ulaşımın olmadığı mantığıyla, “verilerin bilinmediğini” ifade etti.
“Başvuruda bulunanlara devletin tavsiyesinin ne olduğu” sorusu üzerine de Hasikos, tavsiyenin “başvurmayın” şeklinde olduğunu ve olmaya devam edeceğini söyledi.

Rum siyasilerin açıklamaları

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu da, görüş alış verişinde bulunulduğu bir görüşmenin yapıldığını, Hukuk Dairesi’nin görüşlerinin dinlendiğini ifade etti.
Kiprianu, görüşmenin 24 Ocak’taki Ulusal Konsey toplantısında ele alınmaya devam edeceğini belirtti.
DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos, özellikle karışık bir konunun söz konusu olduğunu belirterek, kolay ve basit çözümlerin bulunmadığını söyledi.
Papadopulos, bu satışlara dur diyebilmek için her türlü çabanın sarf edilmesi gerektiğini söyledi.
KS EDEK ve Meclis Başkanı Yannakis Omiru ise, bir sonraki Ulusal Konsey toplantısında muhtemelen bazı kararların alınacağını ve bazı tedbirlerin duyurulacağını belirtti.
Rum Çevreciler ve Ekologlar Hareketi Genel Sekreteri Yorgos Perdikis ise şimdiye kadar bu konuda herhangi bir karar alınmaması konusunda duydukları hayal kırıklığını dile getirdi.

Güncelleme Tarihi: 10 Ocak 2014, 11:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473