banner564

İlişkiler gerildi

İngiltere’nin Avrupa bakanı Duncan’ın Türkleri savunduğunu iddia eden Rum liderliği, üsler konusunu gündeme getiriyor

İlişkiler gerildi
banner598

   İngiltere’nin Avrupa Konularından Sorumlu Bakanı Sir Alan Duncan’ın, Rum tarafının tek yanlı olarak ilan edilen Münhasır Ekonomik Bölgesi (MEB) konusunda yaptığı açıklamanın yankıları devam ediyor. Rum tarafı, Duncan’ın Türklerin yanında yer aldığını iddia ederek, üsler konusunu yeniden gündeme getirmeye hazırlanıyor.

   Fileleftheros gazetesi; “Üsler ve Brexit Gündemde” başlığıyla manşetten yayımladığı haberinde, Sir Alan Duncan’ın “Kıbrıs MEB’indeki Türk işgalini koruyan açıklaması vesilesiyle, Lefkoşa ile Londra arasındaki ilişkilerin pamuk ipliğine bağlı olduğunu” öne sürdü.
   Bu gelişmelerin, Rum kesiminin gündemini ve manzarayı değiştirdiğinin görüldüğünü yazan gazete, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılması olarak bilinen Brexit ve Afrika kıtasına bağlı bir ada ülkesi olan Mauritius konusundaki gelişmelerin, Rum kesiminin bu dönem içerisinde, Londra’nın Türk meydan okumalarıyla ilgili faaliyetlerine yanıt olarak hareket edeceği iki alanı teşkil ettiğini belirtti.
Rum Yönetimi’nin İngiltere’nin tutumundan oldukça rahatsız olduğunu yazan ve Duncan’ın 14 Mayıs’ta yapmış olduğu açıklamayı anımsatan gazete, Rum kesiminin bundan ötürü, bu gelişmeler temelinde İngiliz Üsleri konusuna dokunacağının ve Brexit konusunda da tutumunu değiştireceğinin görüldüğünü iletti.
   Londra’nın, Türk meydan okumaları konusunda sessiz kalmasının ardından, Duncan aracılığıyla “Kıbrıs’ın egemenlik haklarını sorgulayan” bir açıklamada bulunduğunu kaydeden gazete, “edinilen bilgilere” göre, bu gelişmenin ardından Mauritius aracılığıyla Üsler konusunun gündeme geldiğini ve Londra’nın ise bu konuya dokunmayı hiç istemediğini belirtti.
   İngiliz yetkilinin açıklamasının, Lahey Adalet Divanı’nın Mauritius’la ilgili kararının değerlendirilmesini hızlandırdığının görüldüğünü ileten gazete, Lahey Adalet Divanı’nın Mauritius’la ilgili 25 Şubat tarihli görüşünü de anımsattı.
   Elde edinilen bilgilere göre, Mauritius’un ileriye götürdüğü ve İngiltere’nin 6 ay içerisinde ülkeyi terk etmeye çağrılacağı kararın, 22 Mayıs Çarşamba günü Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda ele alınacağını bildiren gazete, mahkemeye çıkan ve yaptığı müdahaleyle Mauritius davasını önemli bir şekilde güçlendiren Rum Yönetimi’nin, genel kurul karşısındaki bu çabaya yardımcı olacağını da iletti.
İngiltere’nin Lahey Adalet Divanı’nın görüşünü, bağlayıcı olmayan bir görüş olarak addettiğini, fakat kararın oylanması halinde olguların değişeceğini yazan gazete, İngiltere’nin yanında ABD’nin olduğunu ve lobi oluşturmaya çalıştığına dikkati çekti.
Önümüzdeki Çarşamba günü büyük bir savaş verileceğinin açık olduğu, çünkü davanın sonucundan başka ülkelerin de etkilendiği kaydedildi.
Rum kesiminin hareket etmeye niyetli olduğu ikinci konunun ise Brexit olduğunu belirten gazete, Rum Yönetimi’nin konuyla ilgili olarak gerçekleştirilen görüşmelerde, İngiltere’ye kolaylıklar sağlamak için aşırı bir eğilim gösterdiğini ve yapabileceği halde, ortaya herhangi bir engel koymadığını kaydetti. 

Güncelleme Tarihi: 20 Mayıs 2019, 10:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473