banner564

Kafalar karışık

Rum basınına göre Anastasiadis, 2004’ten daha fazla toprak istedi, Akıncı Güzelyurt’un verilmeyeceğini söyledi

Kafalar karışık
banner598
 Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Kıbrıs sorununun çözümü müzakereleri çerçevesinde dün gerçekleştirdikleri görüşmede güvenlik-garantiler ve toprak konularının ele alındığı, liderlerin bu konulardaki “görüş ayrılıklarının ilk provasını yaptıkları” belirtildi.
    Fileleftheros gazetesi: “Uzlaşmazlıklarda İlk Prova – Anastasiadis ve Akıncı Güvenlik ve Toprak Konularında Değişmez Tezleriyle Görüşmeye Geldiler – Uzlaşmazlıklar Erken Ortaya Çıktı” başlıkları altında verdiği haberinde, Cumhurbaşkanı Akıncı ve Rum Yönetim Başkanı Anastasiadis’in dün güvenlik-garantiler ve toprak konularını ilk kez ele almaya başladıklarını yazdı.
  Gazete, Akıncı ve Anastasiadis’in 3 buçuk saat süren görüşmede ağırlıklı olarak güvenlik konusunu ele aldıklarını ve Kıbrıs Rum tarafının çözüm sonrasında garantörlüğün ve askeri varlıkları kabul etmediği tezini yinelediğini belirtti.
   Kıbrıs Rum tarafının, AB üyesi bir ülke olunacağı ve Türkiye’de yaşanan son gelişmeleri sebep olarak gösterdiğini vurgulayan gazete, Kıbrıs Türk tarafının ise Kıbrıslı Türklerin Türkiye’nin garantörlüğü ve askeri varlığıyla kendilerini emniyette hissettikleri tezini yinelediğini aktardı.
    Her iki liderin de tarafların endişelerini görüşme yönündeki niyetlerini de dile getirdikleri belirtilen haberde, toprak konusunda ise kriterlerin oluşturulması kararı alındığı ifade edildi.
   Gazete, Akıncı ve Anastasiadis’in dünkü görüşmede haritalara yada köy isimlerine değinmediklerini, Kıbrıs Rum tarafına iade edilecek bölgeleri büyük ölçüde kriterlerin belirleyeceğini yazdı.
   Gazete ayrıca sınıflandırmanın (dini alanlar, eserler vs.) da yapılacağını vurguladı.
   Dünkü görüşmede toprak konusunda ayrıntılara girilmemesine karşın tarafların geçmişteki tezlerinin bazılarından göstergeler ortaya konduğunu da iddia etti.

100 bin Rum dönmeli

   Habere göre, Kıbrıs Rum tarafı, toprak düzenlemelerinin, Kıbrıslı Rumların çoğunluğunun (100 bin kişi) Kıbrıs Rum idaresi altındaki topraklara dönmelerine imkan sağlayacak şekilde gerçekleşmesi gerektiğini belirtti ve ayrıca Annan Planı’nda öngörülenden daha fazla toprak talep etti.
   Kıbrıs Türk tarafı ise, iki oluşturucu devletçiği ayıracak çizginin düz olması gerektiği görüşünü ortaya koyarken Güzelyurt’un (Morfu) iadesinin söz konusu olmadığını belirtti ve Annan Planı’nda öngörülenden daha fazla toprak istedi.
   Gazete, Akıncı – Anastasiadis görüşmesinin BM yetkilileri olmadan gerçekleştirildiğini, görüşme sonrasında BM yetkililerine bilgi verildiğini vurguladı.

Güncelleme Tarihi: 31 Temmuz 2016, 10:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474