banner564

Onu da korkuttular

Doğal gaz konusunda ‘tek taraflı hareketler’ dediği için Rumların saldırısına uğrayan Eide, tercüme hatası olduğunu söyledi

Onu da korkuttular
banner598
   Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, Rum yönetiminin hidrokarbonlar hakkında tek yanlı uzun vadeli kararlar aldığını açıklaması Güney’de rahatsızlık yarattı. Rum yönetimi BM’den izahat istemeye hazırlanırken siyasi partiler Eide’yi topa tuttu.
  Simerini “Özel Danışman’ın ‘Tek Yanlı Faaliyetler’ Açıklaması Yangın Çıkardı... Espen Barth Eide Hükümetle Görüşmesinde, Tercüme Hatasından Söz Etti” başlıklı haberinde Eide’nin RİK’e mülakatında Rum yönetiminin hidrokarbonlar konusunda uzun vadeli etkileri olacak tek yanlı kararlar aldığı söyleminin Güney’de yarattığı gerilim üzerine dün Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le telefon görüşmesi yaptığını yazdı.
    Gazete Anastasiadis’e RİK’e mülakatında tek yanlı kararlar ifadesini kullanmadığını, bu izlenimin tercüme hatasından kaynaklandığını söyleyen Eide’nin, mülakatın bant kaydını Rum Başkanlık Köşkü’ne göndermeyi de teklif ettiğini ancak dün geceye kadar bunu yapmadığından, tercüme hatası olup olmadığının denetlenemediğini belirtti.
    Eide’nin yapıldığını söylediği tercüme hatasına işaret edilen herhangi bir yazılı açıklama da yayımlamadığına dikkat çeken gazete, Rum Yönetimi Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in de RİK aracılığıyla Eide’ye cevap verdiğini kaydetti.

Aşırı hevesten kaynaklanmış

   Habere göre Eide’nin o ifadeyi, müzakerelerin yeniden başlamasına gösterdiği aşırı hevesten kullandığı görüşünü ortaya koyan Hristodulidis “Eide’yle yüz yüze de görüştük ve sorunun, Türkiye’nin neden burada olduğunu anlamaması olduğuna ve müzakerelerin yeniden başlaması çabaları çerçevesinde bu tür soru işareti yaratan görüşler belirttiğine inanıyoruz” dedi.
    “Bir BM temsilcisi, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarını değerlendirmesini ‘tek yanlı faaliyet’ olarak nitelerse, sorun vardır” diyen Hristodulidis “müzakerelerin ertelenmesinin Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerinden kaynaklandığı” Rum tezini savundu. 

Güncelleme Tarihi: 30 Kasım 2014, 09:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474