banner564

Oyunun sonu

Mont Pelerin’deki başarısızlıktan memnuniyet duyduğunu açıklayan Rum Başpiskoposu Hrisostomos, Anastasiadis’e “Elini masaya vur...Paradan korkma” dediğini açıkladı

Oyunun sonu
banner598
 Mont Pelerin zirvesine saatler kala bir açıklama yapan Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın “Türk askeri çekilnmeden ve garantilerin işptali kabul edilmeden 5’li zirve olmaz” diyerek yarattığı olumsuz bir hava yaratmasının, aslında Rum-Yunan stratejisinin bir sonucu olduğu ortaya çıktı. Başpiskopos Hrisostomos “Adada yerleşiklerin (TC kökenlilerin) kalacağı bir çözümü kabul etmeyeceklerini belirterek, Rum lideri Anastasiadis’e “Elini masaya vur ve korkma.Masrafları kilise ödeyecek” dediğini açıkladı.
   Tüm gücüyle siyasetin içinde olmaya devam eden Rum BaşpiskoposuHrisostomos “Rum halkına, tek bir yerleşik gitmeyecek dediğimizde Hayır diyecekler. O nedenle Anastasiadis’e uyarılarda bulundum” diyerek, Mont Pelerin’deki başarısızlıktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
   Mont Pelerin görüşmelerinin başarısız olmasına şaşırmadığını belirten hrisostomos “Çünkü sona ulaşmalarının, yani bir anlaşmanın söz konusu olmadığına hep inandım. Çünkü Türkler her şeyi istiyor” dedi.
   Simerini gazetesi, Hrisostomos’un New York’ta yayın yapan “Ethniko Kirika” (Ulusal Haberci) isimli medya kuruluşuna yaptığı açıklamayı “Elini Masaya Vursun İstiyorum” başlığıyla aktardı.
   Habere göre Hrisostomos, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le görüşmesinde söylediklerini “Ethniko Kirika”ya şöyle açıkladı:
   “Başkan Anastasiadis’e her defasında talepkar olmasını rica ettim çünkü Türklerin tezleri halktan (onayından) geçmez. Kendisine, Ankara’nın isteklerine rıza gösterirsen –çünkü eli üzerinde olan Akıncı değil Ankara’dır- bunlar halktan geçmez dedim. Kilise olarak sana destek verdiğimize göre talepkarlığı en üst seviyede tutmanı istiyoruz ki işleyen bir devletimiz olsun. 

Nüfusu artırdılar

   Son dönemde kendisine ‘Başkan, Türkler EOKA mücadelesinden önce, daha 1954’lerden Taksim’i istiyordu, 20 yıl sonra 1974’te istila ile başardılar ancak bizim imzamız olmadan bu hiçbir şeydir. Nüfusları olmadığını gördüler, 300 binden fazla yerleşik getirip nüfus yaptılar. Şimdi, çabalarını tamamlamak için üçüncü hedeflerinin peşindeler. Üçüncü hedef devlet varlığıdır’ dedim. Kendisine, ‘Sayın Anastasiadis, çökecek, asla yaşamayacak ölü doğmuş bir yapı değil doğru bir devletimiz olması için Türklerin ayakları suya ermezse, kendilerine devlet varlığı verme’ dedim.
   Yeni, çağdaş, diğer Avrupa devletlerindeki ilkeleri bulunan Avrupai bir devletimiz olması için elini masaya vurmanı, ayak diremeni istiyorum’ dedim.
   Başkan halktan geçmeyecek birçok (tezlerinden) indirimde bulundu. Halka, tek bir yerleşik gitmeyecek dediğimizde halkın rıza gösterip evet diyeceğine inanan biri var mı? Hayır diyecek.”

Sıfır zeminden başlamalı

   Hrisostomos “Ethniko Kirika”nın “bundan sonra ne yapılması gerek, politika değiştirilmesi gerekir mi?” sorusuna karşılık, “Politika değiştirilmesi için müzakerelerin sıfır zemininden, istila ve sonrasından başlaması gerekir” cevabını verdi.
   Türkiye’nin, KKTC’yi entegre etmeye mi çalıştığı sorusuna karşılık da Hrisostomos, “Buna inanmıyorum. Neden 42 yılda yapmadı da şimdi yapsın? Dahası biz imza atmazsak hiçbir şey geçerli olmaz, entegre etse de sahte devlet olacak. Şimdi Ankara da Erdoğan da istediğini yapıyor” dedi. 
    Fileleftheros da “Çözüme Asla İnanmadı… Başpiskopos’un Kıbrıs Sorunuyla İlgili İtirafları ve Siyasilere Eleştirileri” başlıklı haberinde II. Hrisostomos’un Baf Metropolitliği tarafından Baf’ta düzenlenen “milli davadaki” gelişmelerin ele alındığı toplantının açılışında yaptığı konuşmaya yer verdi.
   Habere göre siyasilerin müzakere ederken zaman zaman kendi kariyerlerini düşündüklerini, buna merhamet ve anlayış gösterdiğini” söyleyen II. Hrisostomos, “Kıbrıs sorununda hep sessizim çünkü Kıbrıs sorunu çözülmedi. Zamanı harcayacak olsa da her çıkmaz bize sıfırdan başlama fırsatı verir çünkü tarafların ne biri ne de diğeri başarısızlığın ağırlığını yüklenmek istemez” ifadelerini kullandı.

“Masrafı düşünme, kilise ödeyecek…”

   Hrisostomos, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’e, başkanlık görevini devralmasından önce kendisine söylediklerini de şu sözlerle açıkladı: “Bazı öneriler yap, masrafı düşünme, giderleri Kilise ödeyecek dedim. Dışişleri bakanlarına danışmanlık yapan Ankara’daki bilgelerle muhatap olacağını ve kendisine ahtapot gibi saldıracaklarını, yaratacakları durumdan kurtulamayacağını söyledim.”
   Çözüme asla inanmadığını yineleyen II. Hrisostomos “Türkler kabul edilemez durumlar yarattılar ve gerilediler. Müzakereler çok önceden durmalıydı” da dedi.

Güncelleme Tarihi: 29 Kasım 2016, 08:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473