banner564

Sayılı günler kaldı

Rum Hükümet Sözcüsü, toprak ve haritanın yurt dışında görüşüleceğini doğruladı

Sayılı günler kaldı
banner598
Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, 4 başlıktan sonra toprak ve haritayı içeren 5’inci başlığın yurt dışında görüşüleceğini doğruladı.
  Hristodulidis, Simerini gazetesine yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in “uzlaşı ve ilerlemeler sağlanması amacıyla dört ana başlık üzerinde yoğunlaştırılmış müzakereleri sürdürme” konusunda anlaştıklarını belirtti.
  Hristodulidis, liderlerin ayrıca “ ilerleme sağlanması durumunda ise sürecin bir noktasında, Kasım ayı başlarında, Mülkiyet (toprak ) konusunun da, haritalar ve bölge isimlerinin özlü görüşmesinin yapılabilmesi için, yurt dışında görüşülmek üzere müzakerelere eklenmesi konusunda uzlaştıklarını” ifade etti.
  “Toprak konusunun Kıbrıs’ın dışında müzakerelere eklenmesinin müzakere çerçevesinin değiştiği anlamına gelmeyeceğini” belirten Hristodulidis, “5 başlığın görüşülmesinin tamamlanmasının ardından nasıl ilerleneceğinin görülebilmesi için genel bir değerlendirme yapılması gerektiğini” vurguladı.

Çözüme bir adım kala

  Hristodulidis, sürecin sonuna, yani uluslararası bir konferansa varabilmek için çözüme çok yakın olunması gerektiğini belirterek, uluslararası bir konferansın başarılı sonuçlanabilmesi için Kıbrıs’taki tarafların güvenlik konusunda da birbirlerine çok yakın olmaları gerektiğini savundu.
  Kıbrıs Türk tarafının ilk başlarda güvenlik ve toprak konularının beşli konferans çerçevesinde ele alınması gerektiği şeklinde olduğunu ancak ortaya koydukları argümanlarla böyle bir şeyin kabul edilemeyeceğini göstermelerinin ardından Kıbrıs Türk tarafının tutum değiştirerek, mülkiyetle uyumlu olan toprak konusunun güvenlik konusundan ayrılmasını kabul ettiğini belirten Hristodulidis, bu gelişmeyi memnunlukla karşıladıklarını vurguladı.
  Hristodulidis, “Uluslararası Konferansın gerçekleştirilebilmesi için beş başlıkta ilerleme sağlanması ve güvenlik konusunda da, en azından aynı şeyin hedeflenmesi gerektiğini” belirterek “yani çözüme bir adım uzakta olursak uluslararası konferans gerçekleşebilir” iddiasında bulundu.
  Hristodulidis, Kıbrıs Rum tarafının garantiler ve güvenlik konusundaki önerisinde Türk askerinin adadan tamamen çekilmesinin yer aldığını, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in bu önerisinin her türlü güvenlik önlemini içerdiğini ve yabancılar tarafından da olumlu karşılandığını öne sürdü.

Omorfo tartışılmadı

  “Omorfo” (Güzelyurt) bölgesinin iade edilmesi konusunda ise Kıbrıs Rum tarafının “iade edilemeyecek kalkınma altındaki bölgeler kuşağına eklenmesine, Karpaz’daki bazı köylerin Kıbrıs Rum tarafına verilmesi karşılığında onay verdiği” şeklindeki haberlerin sorulması üzerine ise Hristodulidis, “müzakerelerde şu ana kadar böyle bir şeyin olmadığını, toprak konusunda, bölge ve ya yer isimlerine değinilmeden genel tezlerin sunulduğunu, özlü görüşme yapılmadığını” söyleyerek yanıt verdi.
  Hristodulidis “toprak konusunda Anastasiadis’in kamuoyuna açıkladığı tezlere” atıfta bulundu.
  Anastasiadis’in halkı ne zaman bilgilendireceğinin sorulması üzerine ise Hristodulidis, Anastasiadis’in gerek mecliste yaptığı gerekse her görüşmenin sonrasında yaptığı açıklamalarla bilgi aktardığını ancak önümüzdeki günlerde bir basın toplantısı düzenleyeceğini ifade etti.

Güncelleme Tarihi: 10 Ekim 2016, 10:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473