banner564

Sönük geçti

Maraş kökenli Rumların Lefkoşa’daki eyleminde, kentin iadesi istendi

Sönük geçti
banner598

   Maraş kökenli Rumlar, Barış Gücü’nün Lefkoşa Havalimanı’ndaki kontrol noktası dışında, barışçıl protesto eylemi düzenleyerek 550 ve 789 sayılı kararlarının uygulanmasını talep etti. Eylemin oldukça sönük geçtiği belirtildi.

   Haravgi gazetesi, eyleme katılan Rumların, Maraş ile ilgili 550 ve 789 sayılı kararların uygulanmasını talep ettiğini, Türkiye’nin tek taraflı faaliyetlerini, “kapalı Maraş bölgesinin Κıbrıs Türk idaresi altında açılması konusunun ileriye götürülmesini protesto ettiklerini” belirtti. 
   Habere göre Maraş kökenli Rumlar, 550 ve 789 sayılı kararların uygulanmasına destek vermesi için uluslararası topluma da çağrıda bulundu.
   Eylem çerçevesinde, Maraş sakinleri dışındaki kişiler tarafından Maraş’ın herhangi bir bölümünün kolonizasyonu “kabul edilemez” olarak nitelendirildi ve bu bölgenin, BM idaresine devredilmesi talep edildi.  
   Maraş kökenli Rumlar, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e iletilmek üzere UNFICYP’e bir mektup verdi.
   BM Genel Sekreteri’ne iletilecek olan mektupta, Guterres, kalkan olmaya, Türkiye’yi, 550 ve 789 sayılı kararlarının müzakere edilemez olduğu ve bu bölgeye dönmesi mümkün olanların sadece Maraş kökenli Rumların olduğu konusunda ikna etmeye çağrıldı.
   Sözde “Maraş Belediye Başkanı” Simos Yoannu yaptığı açıklamada, Maraş kökenli Rumların, Türkiye’nin, KKTC ile birlikte, kapalı Maraş bölgesinin “kolonizasyon” çabalarına ilişkin kızgınlığını dile getirdi. 
   Yoannu, çabalarının, dünyayı  ikna etmek olduğunu belirtti ve “Ne silaha ne de herhangi başka bir şeye sahibiz. Yollarda, elçiliklerde, AB’de, BM’de günlük gerçekleştirilecek barışçıl direnişe sahip olacağız” ifadesini kullandı.
   Haberi “Guterres’e Mektup” şeklinde veren Politis gazetesi, Maraş kökenli Rumların, protesto eylemi çerçevesinde ellerinde, Türkiye’nin 550 ve 789 sayılı kararları gecikmeden uygulamasını talep eden pankart taşıdığını yazdı.
   Habere göre Maraş kökenli Rumlar, BM Genel Sekreteri’ne yönelik mektupta, Maraş kökenli Rumların geri dönüşünün, Kıbrıs sorununun bütünlüklü çözümü için geçidi teşkil edebileceğinden de söz ettiler. 
   Sözde “Maraş Belediye Başkanı” Simeos Yoannu, gazeteye yaptığı açıklamada dünkü eylemin, kapalı Maraş bölgesinin açılması ve yasal sakinlerinin geri  dönüşüne ilişkin çabalarının bir devamı olarak gerçekleştirildiğini ifade etti. 
   Yoannu, “belediyeden” bir heyetin 14 Ekim tarihinde Brüksel’e gideceğini ve burada AB yetkilileri ile bir araya gelerek kapalı Maraş bölgesinde olup bitenler hakkına bilgi vereceğini söyledi.
   Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, BM Genel Kurulu çerçevesindeki açıklamasını da yorumlayan Yoannu, konuşmaya ilişkin memnuniyetini dile getirdi ve Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik yeni çabaya da destek belirtti.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473