banner564

Tanınma girişimi

Downer’in, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği’nde Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile görüşmesinden rahatsız oldular

Tanınma girişimi
banner598

 Kıbrıs Rum basını, müzakerlerin başlaması için Rum tarafının koşul haline getirdiği ortak açıklama konusunda “kelime savaşları” yaşandığı  yorumunu yaptı. Ayrıca, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’in, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği’nde Dışilerei BakanI Ahmet Davutoğlu ile görüşemsi Rumları rahatsız etti. Görüşme, KKTC’nin tanınma çabalarına destek olarak yorumlandı.

   Gazeteler, Kıbrıs Rum tarafının, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis önderliğinde ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’in arabuluculuğuyla son iki gündür Kıbrıs sorununun özünün garantiye alınması çabası içerisinde kelimelerle savaş verdiğini yazdı.
   Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun KKTC ziyaretine ve Downer’le görüşmesine geniş yer verdi. Gazeteler, iki toplum liderinin ortak bir açıklama konusunda anlaşmaya varmasına ilişkin çabalar konusunda önceki gün anlaşmaya varılamamasının yanında, karşılıklı sorumluluk yükleme (blame game) oyununun zirveye tırmandığını savundu. 

Anastasiadis belge sundu

   Bu arada Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in ortak açıklamayı analiz eden ve bugünkü koşullarla, 8 Temmuz Anlaşması, 23 Mayıs ve 1 Temmuz 2008 ortak açıklamalar ile 18 Eylül kararı söylemini kıyaslayan 17 sayfalık bir belgeyi siyasi parti liderlerine sunduğu bildirildi.
 Rum basını, perde gerisi faaliyetlerin devam ettiğini, ABD, İngiltere diplomatik misyonlarının ve AB yetkililerinin, iyi niyetlerini müzakerecilerin emrine sunduklarını yazdı.
Bir hükümet kaynağı, “Kıbrıs Rum tarafının, uluslararası toplumun, ‘tek ve net egemenlik’ konusundaki tutumundan oldukça cesaretlendiğini” söyledi. 
   Rum basınına göre, Anastasiadis’in Rum siyasi partilere sunduğu ortak açıklamaya ilişkin son taslakta şu maddeler yer alıyor:
   “Statüko kabul edilemez; Çözüm, BM kararlarında ve Doruk Anlaşmalarında öngörüldüğü gibi siyasi eşitliğe dayalı, iki kesimli, iki bölgeli federasyon olacak; Kıbrıs vatandaşlığı (uyruğu) tek olacak, ancak devletin tüm vatandaşları buna Restbet paralel olarak, Kıbrıs uyruğunun yerine geçmeyecek iç düzenlemeyle Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum vatandaşı olacak ; Birleşik Kıbrıs AB ve BM üyesi olacak; Tüm konuların çapraz müzakere edilmesi ve sadece üzerinde anlaşmaya varılamayanların masaya getirilmesi; Anayasa, federal yasalara hükmedecek ve kilit role sahip olacak ülke kanunlarının en üstünde olacak; Herhangi bir anlaşma referanduma sunulacak.”

Rum Sözcü açıklamaları yorumladı 

   Rum Hükümet Sözcüsü Hristos Stilyanidis, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun açıklamalarının “diyaloğun yeniden başlaması olanaklarını sabote ettiğini” ileri sürdü. 
   Eroğlu ve Davutoğlu’nun ortak basın toplantısını değerlendiren Stilyanidis, “Anastasiadis ve Kıbrıs Rum tarafının, son üç aydır, nihayetinde Kıbrıs sorununda özlü görüşmeler sürecine girebilmek için çıkmazın aşılması için mücadele verdiğini” savundu. 
   Anastasiadis’in tezinin, müzakere zemininin mutlak bir şekilde net olması ve BM Güvenlik Konseyi kararlarına uygun olması şeklinde olduğunu kaydeden Stilyanidis, “bu müzakere zemini olmadan diyaloğa girilmesi durumunda, çözüm perspektifine ilişkin beklenmedik sonuçlarla bir çıkmaza sürüklenileceğini” ileri sürdü. 
   Stilyanidis, “Kıbrıs Türk tarafının, Türk tarafının yardımıyla, kabul edilemez ve uç tezlerinde ısrar göstermeye devam ettiğini” iddia etti. 
   Mevcut koşullar altında Anastasiadis’in, sırf diyalog uğruna bir diyaloğa girmeye niyetli olmadığını söyleyen Stilyanidis, uluslararası unsurun, Doğu Akdeniz’deki jeopolitik çalkantıların yeni olgulara bağlı olarak bölgenin, barış, istikrar ve işbirliği sürecine girmesine yardımcı olmasında fayda bulunduğunu belirtti. 
Buarda, bazı Rum siyasi partileri açıklama yaparak, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun KKTC’ye gerçekleştirdiği ziyareti kınadı.

Güncelleme Tarihi: 16 Aralık 2013, 11:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473