banner564

‘Tartışması bile olamaz’

Türkiye “çözümle birlikte yeni devlet kurulacak ve varılacak anlaşma AB’nin Birincil Hukuku olacak” dedi, güneyde kıyamet koptu

‘Tartışması bile olamaz’
banner598
  Türkiye’nin Brüksel’e; iki eşit kurucu devletin yeni ortaklığı olacağı ve Kıbrıs sorununa bulunacak bir çözümün AB’nin birincil hukuku olması gerektiği mesajı Rum tarafında tepkilere neden oldu.
   Fileleftheros haberi “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Dönüşümü ‘Tatile Gidiyor’…Dönüşümle Pin Pop” başlığıyla aktardı.
   Türkiye’nin ‘işlevsiz Kıbrıs Cumhuriyeti’ söyleminin Kıbrıs sorunundaki diplomatik seferberliği çerçevesinde olduğunu ve bu söylemi resmi taleplerine yükselttiğini yazan gazete bunun müzakere masasında da ortaya çıkacağını, iki eşit kurucu devlet kurulması tezinin, çözümden sonra da geçerli olması halinde KKTC’nin idari işlemleri aracığıyla ete kemiğe bürüneceği görüşünü ortaya koydu.
   Gazete Türk tarafının, çoğunluğu Türkiye ile KKTC arasında olan bütün anlaşmalarının ‘önceki işlemler’ listesine girmesini ezelden beridir istediğini, hedefinin de, Kıbrıs Türk oluşturucu devletini KKTC’nin dönüşümü olarak göstermek olduğunu belirtti.

Artık bitmeli

   Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis “Bunun artık bitmesi lazım çünkü hükümet açısından tartışma konusu olmadığı nettir” dedi.  Hristodulidis “tek başına 11 Şubat 2014 Ortak Açıklaması’nın Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dönüşümüne atıfta bulunduğunu” savundu.
   Çözüm çabaları başladığından beri, dört resmi belge bulunduğunu, bunların 1977-79 Doruk Anlaşmaları, 8 Temmuz 2006 Anlaşması ve 11 Şubat 2014 Ortak Açıklaması olduğunu söyleyen Hristodulidis “Bu belgelerden Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dönüşümüne tek atıfta bulunan, bize göre net olan ve tartışma konusu olmayan belge 11 Şubat Ortak Açıklamasıdır” dedi.
   Habere göre, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, “Bizi ilgilendirmesi gereken şey Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dönüşümünün kesin olacağını güvence altına almak için müzakere masasında uğraşmaktır. Bizim için bu konu (dönüşüm) olmazsa olmazdır yani Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dönüşümünü öngörmezse çözümü kabul etmemiz söz konusu değildir” dedi.
   DİKO Basın Bürosu Müdürü Yorgos Yeorgiu özetle şunlara işaret etti:“Türkiye, en resmi ancak meydan okuyan tarzda AB’den, Kıbrıs sorununa bulunacak çözüm çerçevesinde Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tasfiyesini ve Avrupa müktesebatından daimi sapmalar istedi. Yani, Başkan Anastasiadis’in güya Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dönüşümü ve devamıyla ilgili yakınlaşmalar veya karşılıklı anlayışlarla ilgili açıklaması 48 saat dayanmadı. Ya Başkan Türk tarafının gerçek niyetini anlamadı ya da anladı ve halkı yanıltıyor.”
   EDEK İkinci Başkan Yardımcısı Marinos Theodoru Fileleftheros’un ilgili haberinin endişelerini artırdığına işaret ederek, Türkiye’nin şu ana kadarki tavır ve davranışının da işlevsiz Kıbrıs Cumhuriyeti ifadesinin yer aldığı 23 Haziran 2014 belgesinin de malum olduğunu söyledi.
   Ekologlar ve Çevreciler Hareketi Başkanı Yorgos Perdikis de “Büyük önem taşıyan Kıbrıs Cumhuriyeti’nin devamı konusunda Türk uzlaşmazlığı halen aşılmamış görünüyor” dedi.

Güncelleme Tarihi: 16 Şubat 2016, 09:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474