banner564

“Bu konu daha çok uzayacak”

Başbakan Kalyoncu, su yönetimi hakkında Ankara’da yapılan toplantıda, KKTC’li bakanların müsteşar düzeyinde muhatap alınmalarını eleştirdi

“Bu konu daha  çok uzayacak”
banner598
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında dün toplandı.
Meclis Başkanı Sibel Siber, temasları konusunda açıklamada bulunarak, Türkiye’deki görüşmelerin ana temasının meclislerarasındaki işbirliği, dayanışma, hizmetçi eğitim, komite çalışmalarıyla ilgili olduğunu söyledi.
Yararlı bir görüşme yaptıklarını ve memnun ayrıldıklarını vurgulayan Siber, “Parlamentolararası işbirliği ve dostluk, her iki tarafta da olumlu yansır” diyerek, yüz yüze iletişimin en iyi iletişim yolu olduğunu belirtti. 

“Vatandaşlık gündeme geldi ancak”
Türkiye’nin iki kesimli, iki toplumlu federal bir çözümü desteklediğini de söyleyen Siber, görüşmelerde nüfus konusunun da gündeme geldiğini kaydetti.“Nüfus politikamızla ilgili konuşmalar oldu” diyen Siber, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup burada kalan, hak kazanıp da vatandaş olamayanlarla ilgili konunun da gündeme geldiğini söyledi.

Kalyoncu: Hoş bir muamele değil 
Başbakan Ömer Kalyoncu, su ile ilgili karşılaştıkları muamelenin hoş bir muamele olmadığını söyledi.
Su konusunun uzayan ve daha da uzayacak bir konu olduğunu kaydeden Kalyoncu, “KKTC Bakanları TC’ye giderse ve karşılarına müsteşar yardımları oturur burada bir sorun var. Bu, karşı karşıya kaldığınız durum ve neden ileri gitmediğinizin bir ürünüdür. Bunların değişmesi ve düzeylerle iletişime geçilmesi gerekir” şeklinde konuştu.

“Düzeylerle iletişime geçilmesi gerekir”
 “KKTC Bakanları TC’ye giderse ve karşılarına müsteşar yardımları oturur burada bir sorun var. Bu, karşı karşıya kaldığınız durum ve neden ileri gitmediğinizin bir ürünüdür. Bunların değişmesi ve düzeylerle iletişime geçilmesi gerekir” şeklinde konuşan Kalyoncu, Türkiye’ye gönderilen metinde 3 temel konu olduğunu ifade etti.
Su konusunda Belediyeler Birliği’nden iki temsilci olmasını önerdiklerini ancak bu konunun bile Türkiye’de tartışıldığını ifade eden Başbakan, Türkiye’de belediyelere yönelik su kullanımının özelleştirilmesinin mümkün olmadığını kaydetti. 
“Su borularına atık girer mi girmez mi bu tartışma hala devam ediyor” diyen Başbakan, yap işlet devret modelinin mümkün olduğunu ancak belediyelerin de önüne geçilmesinin doğru olmadığını dile getirdi. 

“Yerel su kaynakları işletmeciye devredilmeyecek”
Su yönetimiyle ilgili yer alan sözleşmenin bir maddesinin de alım garantili seçenek olduğunu açıklayan Başbakan, yerel su kaynaklarının işletmeciye devredilmeyeceğini ancak suların artık kontrollü olacağını aksi halde aküferlerin korunamayacağını vurguladı. 
Beşparmak’taki boruların 40 metre aşağıya indiğini, Güzelyurt su kaynaklarının tuzlandığını ve suya çok ihtiyaç olduğunu ifade eden Başbakan, ancak su ile ilgili karşılaştıkları muamelenin hoş bir muamele olmadığını söyledi.


Dinçyürek: Hükümet varlığını sorgulamalı
DP-UG Milletvekili Hakan Dinçyürek, su konusunda yapılan tartışmalarda yol haritasının olmadığını ve hükümetten net bir cevap almadıklarını söyledi. 
Hükümet yetkililerinin anlattığı metin ile ortaya çıkan metnin farklı olduğunu ifade eden Dinçyürek, hükümetin bu konuda ne yapacağının hala belirsiz olduğunu, başka şey konuşulup başka şey yapıldığını savundu.
Hükümetin kendi varlığını sorgulaması gerektiğini ve devlet ciddiyeti ile bağdaşmayan şeyler yapıldığını söyleyen Dinçyürek, hükümetin iki yetkilisinin farklı açıklamalar yaptığını ileri sürdü.

Çakıcı: Bu sözleşme asla kabul edilemez
TDP milletvekili Mehmet Çakıcı, su sözleşmesi konusunda değerlendirmede bulundu, bu sözleşmeye neden karşı olduklarını anlattı.
Sözleşmeyle özel şirketlere inanılmaz imtiyazlar tanındığını savunan Çakıcı, sözleşmenin bazı maddelerini okudu.
Çakıcı, “Sözleşme ülkeyi satmadan, peşkeş çekmeden başka bir şey değil. Bu sözleşme, bu haliyle asla kabul edilemez. UBP buna evet diyebilir, zihniyetleri budur. DP, buna hazır olabilir, biraz değiştirilmesiyle sözleşmeyi kabul edebilir ama ben, CTP’nin özelleştirme, tekelleşme, yerel su kaynaklarının verilmesi, özel imtiyazlar verilmesine nasıl izin verdiğini anlayamıyorum” dedi.

Erhürman: Ortada iki metin var
CTP Genel Sekreteri Tufan Erhürman, “CTP’nin de, biliyorum ki diğer siyasal partilerin de belediyelerin su yetkisi konusunda hassasiyeti vardır” dedi.
Su konusunda hükümetlerarası antlaşma taslağı üzerinde görüşüldüğünü anımsatan ve bunun uluslararası antlaşma olacağını dile getiren Erhürman, Anayasaya göre, uluslararası antlaşmaların KKTC yasalarında değişiklik yapması halinde Meclis’ten geçirileceğini anımsattı.
Erhürman, normalde hükümetler arasında görüşülen bir anlaşmanın paylaşılmasının doğru olmadığını ifade etti, ancak basına yansıdığı için taslaktaki 12. maddeye değindi. 
Ortada iki metin olduğunu, belediyelerin sürece dahil olması şartı taşıyan metinin de bunlardan biri olduğunu dile getiren Erhürman, her iki devletin bu metinleri kendi hükümetlerinin görüşeceğini, kararı birlikte değerlendirme sözü verildiğini söyledi.
12. maddenin sıkıntı yarattığını dile getiren Erhüman, “Siyaseten birbirimize gol atmak için çaba göstermek yerine devam eden sürece hassasiyet gösterilmesi gerek” dedi.


Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Yasa Tasarısı
Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu 2016 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı oyçokluğu ile kabul edildi.
Meclis gündeminde bulunan diğer işlere 18 Şubat Perşembe günü yapılacak toplantıda devam edilecek.

Güncelleme Tarihi: 16 Şubat 2016, 09:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473