banner564

Türk tarafı yine sessiz

BM genel Sekreteri Ban, Rumların saldırısı sonrasında raporunu değiştirdi

Türk tarafı yine sessiz
banner598
 Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki Moon tarafından hazırlanan Kıbrısla ilgili raporun, Rum baskıları sonucunda değiştirildiği bildirildi.
   Taslakta, Trodos yangınına değinen Ban ki Moon, Türkiye’nin yardım önerisini geri çeviren Rum tarafını eleştirmiş “Tarihi bir fırsat yitirilmiştir” demişti.
   Taslak rapor Rum baskıları sonucunda değiştirilirken, KKTC yönetiminin bu konudaki sesizliği dikkat çekti.
   Haberi, “Yeni Ateşlerle Yangınları Çıkardılar-BM Yetkilileri, Tepki Gösteren Lefkoşa’ya Dayanarak Sorumluluk Yükleme Başlığını Açtı” başlığıyla Politis gazetesi, BM Genel Sekreteri Ban’ın UNFICYP rapor taslağında Solya yangınına ve kaybedilen işbirliğine ilişkin ifadelerin kaldırıldığını ancak bunun “kansız” yapılmadığına dikkati çekti; bunun da Güney Kıbrıs’ın tepkisine neden olduğunu yazdı
   Gazete, New York’taki BM Kıbrıs sorunu grubunun, Ban’ın iyi niyet misyonu raporuna, sorumluluk yükleme başlığını açan bir paragraf eklediğini, benimsenen bu ifadenin, açık bir şekilde Güney Kıbrıs’a dayandığını belirtti. 
   Gazete, Rum Yönetimi’nin, daha önce, Solya yangını ve yitirilen işbirliği fırsatına ilişkin ifadeye yoğun tepki gösterdiğini de anımsattı. 

Dışişleri Bakanlığı’nın açıklaması

   Habere göre Rum Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, BM’ye “Kıbrıs Türk toplumunun AB’ye uyumunun, Kıbrıs Cumhuriyeti içerisinde yapılması gerektiği” şeklinde yol gösterdi. 
   Rum Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, Ban’ın UNFICYP ve iyi niyet misyon raporlarını incelediklerini, UNFICYP raporunun, inceleme altındaki dönemde olanları kaydettiğini ve özellikle teknik nitelikli olduğunu belirtti. 
   Rum Yönetimi’nin, BM’ye yönelik olarak gerek New York, gerekse Güney Lefkoşa’da yaptığı itirazların ardından, Trodos yangınına ilişkin ifadelerin çıkarılmasından duyduğu memnuniyeti de dile getiren Dışişleri Bakanlığı, “Strovilya’”daki (Akyar) statükonun ciddi şekilde ihlal edilmesi ve diğer sorunlu söylemlere ilişkin ifadelerin belirsiz ve objektif olmamayı sürdürdüğünü ifade etti. 
   Rum Dışişleri Bakanlığı açıklamasında ayrıca ileriki günlerde Güvenlik Konseyi’nin raporları incelemesi ışığında, kendi girişimlerini ve itirazlarını sürdüreceklerini de belirtti. 

Güncelleme Tarihi: 17 Temmuz 2016, 10:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474