banner564

Yok oluruz

Rum tarafı ‘4 temel özgürlük ve 4’e 1 nüfus konusunda varılan anlaşmanın ‘kuzeyde nüfus ve toprak çokluğu’ tezine dayanmadığını açıkladı

Yok oluruz
banner598
 KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum lideri Nikos Anastasiadis arasında önceki gün gerçekleştirilen görüşmenin ‘bazı ayrıntıları’ dün Rum basını tarafından açıklandı.
   Fileleftheros gazetesi, liderlerin ‘4 temel özgürlük’ ve nüfusun 4’te 1 olması konusunda uzlaştıklarını belirtirken, bu hususların Türk tarafının bunca zaman üzerinde ısrarla durduğu ‘Kıbrıs Türk kurucu devlette nüfus ve toprak çoğunluğu olması’ tezine dayanmadığını iddia etti.
   Özgürlüklerin ‘Serbest Dolaşım’, ‘Serbest yerleşim’, ‘Serbest Ticaret’ ve ‘Mülkiyet Özgürlüğü’ olmak üzere yıllardan beri 4 başlık altında toplandığını anımsatan siyasi çevreler, Rum tarafının iddia ettiği gibi kuzeyde Türklere ait toprak ve nüfus çoğunluğunun korunmasını öngören herhangi bir ek kararın  alınmaması halinde Kıbrıslı Türklerin kısa süre içinde ‘yok olacağına’ dikkat çekiyor ve KKTC makamlarının bu konuda halkı aydınlatması gerektiğini belirtiyor.
   Haberi “Yaz Perdesi-Akıncı ve Anastasiadis’in Yakındaki Gündemi Güvenlik ve Toprak” başlığıyla yayımlayan Fileleftheros gazetesi, Anastasiadis’in, 29 Temmuz’da, tatilden önceki son görüşmede, “garantiler, güvenlik ve toprak” gibi yakıcı konulardan “ilk tadı alacağını” yazdı. 
   Bu konuların, bu aşamada görüşülmesinin önemli addedildiğini yazan gazete, Türk tarafının, çok taraflı konferans çerçevesinde güvenlik konusunu sürecin sonuna havale ederek sadece görüş alışverişinin yapılacağını düşündüğünü; Kıbrıs Rum tarafının ise, güvenlik başlığında anlaşma ve görüş birliği sağlanmasının mümkün olması için derinlemesine görüşme istediğini belirtti. 

TC kökenlilerin sayısı

   Liderlerin 3 saati aşkın süren görüşmesinde vatandaşlık ve temel özgürlükler konularını ele aldıklarını belirten gazete, nüfus oranı konusunda bir yandan, nerdeyse 4:1 oranında prensip anlaşması bulunduğunu ancak TC kökenli vatandaşlara ilişkin bazı konuların askıda olduğunu yazdı.
   Gazete bir merkezi ve iki iç vatandaşlığın olacağı vatandaşlık konusunda anlaşma sağlanırken, kriterleri onaylayacak mekanizmalar konusunda sonuca varılmadığını belirtti. 
   Dört temel özgürlük konusunda ise koşula bağlı prensip anlaşması olduğunu kaydeden gazete, bu anlaşmanın, dört temel özgürlüğün AB’nin ilkelerini teşkil ettiği ve ekonomik boyutunun da bulunduğu olgusuna dayandığını yazdı. 
   Gazete, bu görüşmenin, Kıbrıs Türk kurucu devlette nüfus ve toprak çoğunluğu olması şeklindeki Türk tezine atıfta bulunan konulara dayanmadığını da belirtti. 
   
Anastasiadis ne dedi?

   Alithia gazetesine göre Anastasiadis, Rum Başkanlık Sarayı’na dönüşünde yaptığı açıklamada görüşmeyi “yapıcı ve yaratıcı” olarak nitelendirdi. 
   Amacın, en kısa zamanda ve mümkünse 2016 yılı içerisinde çözüm sağlanması olduğunu yineleyen Anastasiadis, herkesin, diğerinin haklarını etkilemeksizin, bir kimsenin endişelerinin göz ardı edilmesinin mümkün olmadığı bilincine sahip olmasının da önemine işaret etti. 
   Bugüne kadarki müzakere sürecinden memnun olup olmadığı şeklindeki bir soru üzerine Anastasiadis, bir dizi başlıktan memnun olduğunu, ancak temel farklılıkların bulunduğu başka önemli başlıklarda ise ihtiyatlı davrandığını ifade etti. 
   Bir gazetecinin, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın tutumunun, hiçbir TC kökenli vatandaşın Türkiye’ye geri gönderilmemesi yönünde olduğu şeklindeki sorusu üzerine Anastasiadis, ayrıntılara girmek istemediğini ancak Kıbrıs vatandaşlığına sahip olacakların sayısının belirlendiğini söylemekle yetineceğini ifade etti.
   Nüfus oranının 4:1 oranında olup olmadığı şeklindeki bir soru üzerine Anastasiadis “çok az farkla çok çok yakın” yanıtını verdi.
   Temmuz ayındaki görüşmeler turunun tamamlanmasıyla nereye doğru gidildiğinin ortaya çıkıp çıkmayacağı şeklindeki bir soru üzerine de Anastasiadis, diyaloğa zaman takvimi konulmaması gerektiğini belirtti. 
   Anastasiadis sözlerinin devamında “Ne kadar diyalog yapılırsa, toplumlardan birinin veya diğerinin endişeleri o kadar belirlenir, aynı zamanda anlaşmazlıklara köprü kurulması yönteminin de bulunması gerekliliği tespit edilir” ifadesini kullandı. 

Güncelleme Tarihi: 10 Temmuz 2016, 09:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474