banner564

2 bin hektar küle döndü

İrfan Tansel Demir, Trodos’ta geç müdahale yüzünden büyüyen ve uluslararası yardımla ancak 4-5 günde kontrol edilebilen yangını içleri kan ağlayarak izlediklerini belirtti

2 bin hektar  küle döndü
banner598
Orman Mühendisleri Odası, ülkenin, orman yangınlarına karşı altyapısındaki eksikliklere ve Orman Dairesi’ndeki bazı uygulamaların yanlışlığına işaret ederek, ormanların “Bize ve bizim yok olmamızla acı çekecek insanlara acıyın. Bizi kısır siyasetin dışında bırakın” diye mesaj verdiğini kaydetti.
Orman Mühendisleri Odası Başkanı İrfan Tansel Demir, yazılı bir açıklama yaparak, orman yangınları konusunda ülkenin durumunu irdeledi.
Güney Kıbrıs’ın Trodos bölgesinde geçtiğimiz pazar günü başlayan ve geç müdahale yüzünden büyüyerek ancak uluslararası yardımla ancak 4-5 günde kontrol edilebilen yangını içleri kan ağlayarak izlediklerini belirten Demir, yaklaşık 2 bin hektar ormanlık sahanın yanmasının etkilerinin önümüzdeki yıllar içinde görüleceğini bildirdi.
Başkan Demir açıklamasında KKTC’deki Orman Dairesi’nin durumuna da değindi.
Demir, dairede yıllardır emeklilik ve müşavirliklerden sonra sadece kadrolu 4 mühendis kaldığını ve neredeyse müşavir sayısıyla mühendis sayısının eşitlendiğini ifade etti.
Demir, “Yasa gereği her yıl alınan yaz döneminde çalışan 125 kişilik yangın koruma personeli tamamen siyasi nedenlerle alınmakta, dairenin istediği niteliklerde değil, yani işe göre adam değil adama göre iş mantığıyla yürütülmektedir. Ve bu nedenle yangın döneminde kullanılan yaklaşık 15-16 arazöz ve tankeri kullanabilecek personel bulunmamaktadır” dedi.

Trodos yeniden yanıyor
Öte yandan Güney Kıbrıs'ın Trodos-Solea bölgesinde Temrion ile Sina-Oros arasındaki ormanlık arazide dün yeniden yangın çıktı. Yangının uzun uğraşların sonucu güçlükle kontrol altına alındığı bildirildi.
Rum İtfaiye Teşkilatı Basın Sözcüsü Andreas Hristu da geçen hafta bölgede yaşana büyük orman yangınını işaret ederek, “Böylesi büyük boyuttaki yangınlardan sonra, daha önce yanmamış noktalarda yeniden canlanmalar gayet doğal. İtfaiye kuvvetleri olası bir kırmızı alarm durumu için bölgede kalıyor” dedi.

Güncelleme Tarihi: 27 Haziran 2016, 10:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474